Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 268 (-3)


 
 
 
Νυμφαίο. Το πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας και το ξύπνημα του Αρκτούρου από τη χειμερία νάρκη
 

Το Νυμφαίο της Φλώρινας είναι γνωστό τόσο ως το "Πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας" λόγο του εκπληκτικού κάλους του αλλά και ως ένα από τα πιο κρύα χωριά της πατρίδας μας λόγο των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται σε αυτό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι φέτος τον χειμώνα το θερμόμετρο έδειξε έως και -19° και όπως μας είπαν και οι φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού ο φετινός χειμώνας θεωρείτε πως ηταν και σχετικά ήπιος σε σχέση με άλλες χρονιές καθώς το θερμόμετρο τις προηγούμενες χρονιές άγγιξε ακόμα και τους -25°
Στο Νυμφαίο όμως έχει βρει καταφύγιο και ο Αρκτούρος. Η γνωστή μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία είναι γνωστή για την προστασία που προσφέρει στις αρκούδες που ζουν στην Ελλάδα. Το έργο του Αρκτούρου γενικότερα στην προστασία και φροντίδα του περιβάλλοντος είναι τόσο σημαντικό και αναγνωρισμένο που η φήμη του είναι πολύ μεγάλη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η δράση του Αρκτούρου όμως δεν σταματά μόνο εκεί και αυτές είναι κάποιες ακόμα πληροφορίες για το πλούσιο έργο του.
Ο Αρκτούρος είναι μια Ελληνική μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οικολογική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, για την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας, με δράσεις έρευνας πεδίου, επιστημονικής μελέτης, ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού για την προστασία της άγριας ζωής, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Αρκτούρος υλοποιεί εθνικά και διασυνοριακά προγράμματα για την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων με έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών και την παροχή ειδικής τεχνογνωσίας για τις επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον. 


Άγραφα Νιάλα - Οι Ελληνικές Άλπεις!
 

Τον Απρίλιο του 1947 μια ομάδα ανταρτών του «Δημοκρατικού Στρατού» στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, συνάντησαν στην Νιάλα Αγράφων τους στρατιώτες του εθνικού στρατού. Εν μέσω φοβερής χιονοθύελλας οι στρατιώτες που ήταν μέσα στα αντίσκηνα δέχτηκαν τους αντιπάλους τους και τους πρόσφεραν φιλοξενία.
Έτσι αντάρτες και στρατιώτες συμφιλιώθηκαν στη βουνοκορφή ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τη σφοδρή χιονοθύελλα σε υψόμετρο 2.000 μ. Η «συμφιλίωση της Νιάλας» αποτελεί το μοναδικό περιστατικό ανακωχής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, που όμως σημαδεύτηκε από πολλούς θανάτους λόγω της κακοκαιρίας. στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Η χρυσαφένια αμμουδιά της Σερίφου με το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σώστη
 
 
Στην ανατολική πλευρά της Σερίφου, ακριβώς απέναντι από το νησάκι του Βου, βρίσκεται μια από τις ομορφότερες παραλίες του αιγαιοπελαγίτικου νησιού, καθώς και ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς όλων εκείνων που αναζητούν την ηρεμία, την ξεγνοιασιά και τη χαλάρωση.
Η παραλία του Άγιου Σώστη απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σερίφου, ενώ ξεχωρίζει τόσο από το ιδιαίτερο χρώμα της, όσο και από το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Σώστη που ορθώνεται κατάλευκο στα βράχια της μικρής χερσονήσου, ακριβώς στη μέση του μεγάλου όρμου.
Και μπορεί μια λωρίδα άμμου να χωρίζει ουσιαστικά τον όρμο σε δύο παραλίες, όμως η αριστερή, με την ονομασία Βορεινό Πλακωτό, ταλαιπωρείται συνεχώς από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή και έτσι η δεξιά παραλία είναι αυτή που τραβά όλα τα βλέμματα. Άλλωστε αυτή θεωρείται και η κεντρική παραλία του όρμου, από τη στιγμή που είναι και η μεγαλύτερη.
Τα αλμυρίκια που περιβάλλουν την παραλία προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους και η χρυσή λεπτή άμμος λαμπυρίζει πολύτιμα κάτω από το φως του ήλιου. Όσο για τα υπέροχα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά της, είναι αρκετά ρηχά στην αρχή με σταδιακά αυξανόμενο βάθος, με αποτέλεσμα να προτιμούνται και από πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά.
Το φυσικό τοπίο διατηρείται αναλλοίωτο στην παραλία του Αγίου Σώστη που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου με διήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις. Όσο για τη θέα από και προς την παραλία είναι απλά μαγική.
 
 
Ενα χωριό φάντασμα και το γεφύρι του
 
 
Το τοπίο θυμίζει Ήπειρο και δη τα Ζαγοροχώρια, καθώς το πράσινο, τα νερά αλλά και το πέτρινο γεφύρι της Δαφνούλας παραπέμπουν έντονα σε κάποιο χωριό του Ζαγορίου.
Κι όμως το ειδυλλιακό αυτό τοπίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, μόλις 50 λεπτά από το κέντρο.
Θα το συναντήσετε ανάμεσα στα όρη της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα και πρόκειται για ένα μοναδικό τοπίο που απολαμβάνει κανείς μόνο σε απομακρυσμένα χωριά.
 
 
Εγκαταλελειμμένα μέρη όπου η φύση κέρδισε τη μάχη ενάντια στον πολιτισμό
 




Ακολουθεί μια λίστα με φωτογραφίες από εγκαταλελειμμένα μέρη, σπίτια, κάστρα, πλοία ακόμη και ολόκληρες πόλεις, όπου η φύση φαίνεται να κέρδισε τη μάχη ενάντια στον πολιτισμό. - στο: mikropragmata.lifo.gr
 
 
"Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες"...
 
 
 
 
 
Βόλτα στο ιστορικό Ντεπώ Θεσσαλονίκης
 

Στα σύνορα του δήμου Θεσσαλονίκης με την Καλαμαριά δεσπόζει ενας συνοικισμός με ιδιαίτερη ιστορία και ομορφια, το Ντεπώ. Το όνομα γαλλικής προελεύσεως (Dépôt) που σημαίνει αποθήκη μιας και σε αυτή την περιοχή ήταν ο τερματικός σταθμός αλλά και το αμαξοστάσιο του ιστορικού τραμ της Θεσσαλονίκης. Οτι έχει απομείνει απο το παλίο αμαξοστάσιο του τραμ βρίσκεται στην συμβολή της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας και Δημητρακοπούλου στα ανατολικά της πόλης. - στο: maxmag.gr
 
 
Η ιστορία του αθηναϊκού τραμ - Από τα ιππήλατα οχήματα και τον «κωλοσούρτη», μέχρι σήμερα
 

Το τραμ είναι ένα από τα πρώτα μεταφορικά μέσα της Αθήνας, το οποίο εδώ και αιώνες μεταφέρει τους κατοίκους της στους προορισμούς τους. Φυσικά, δεν είχε πάντοτε την ίδια μορφή.
Το τραμ όπως είναι σήμερα κυκλοφορεί στους δρόμους της πρωτεύουσας από το 2004. Όμως η πρώτη του εμφάνιση έγινε πάνω από εκατό χρόνια πριν, το 1882 δηλαδή, με τη μορφή ιππήλατων οχημάτων.
Επρόκειτο για ελαφρά οχήματα, τα οποία ήταν κλειστά τον χειμώνα με 16 θέσεις και ανοιχτά το καλοκαίρι με 20 θέσεις, τα οποία έλκονταν από τρία άλογα. Τα 800, συνολικώς, άλογα ήταν μικρασιάτικα, μικρόσωμα και νευρώδη, αλλά κατάλληλα για τις επικλινείς οδούς της Αθήνας και τις συνεχείς στάσεις.
Αυτές οι πρώτες γραμμές συνέδεσαν το κέντρο της Αθήνας με τα τότε προάστια, δηλαδή τα Πατήσια, τους Αμπελοκήπους και την Κολοκυνθού, καθώς και την πλατεία Ομονοίας με το Σύνταγμα, το Γκάζι και το Κεραμεικό Δίπυλο, ενώ αργότερα, το 1902, εξυπηρέτησαν τις οδούς Ιπποκράτους, Μητροπόλεως και Αχαρνών. - στο: iefimerida.gr
 
 
Εκεί όπου η Καλυψώ κράτησε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα για εφτά χρόνια
 


Πρόκειται για άγνωστα στους πολλούς μικρά ελληνικά νησιά, που όμως σίγουρα αξίζει τον κόπο να τα ανακαλύψει κανείς. Ο λόγος για τους Οθωνούς, που ενδεχομένως σε αρκετούς να μη λένε κάτι, όμως, από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν ξακουστοί, ενώ οι Άγγλοι έστελναν εκεί τους άρρωστους στρατιώτες για να αναρρώσουν. Κι αυτό διότι οι Οθωνοί φημίζονται για το καλό τους κλίμα.
Οι Οθωνοί, λοιπόν (ή Φανός) είναι το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια Νησιά και το δυτικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας, στα 12 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.- στο: newsbeast.gr
 
 
Μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας: Η μεταμόρφωση του Καινέα
 

Η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη ιστορίες που αφορούν θεούς και θνητούς. Μια από αυτές αναφέρεται στη ζωή της Καινής, ή μάλλον του Καινέα.
Ο Καινέας ήταν γενναίος πολεμιστής και ιδιαίτερα φημισμένος. Ο Νέστορας, στην Ιλιάδα, τον συγκαταλέγει ανάμεσα στους πιο άξιους άντρες που γνώρισε ποτέ στη ζωή του. Ισχυρίζεται μάλιστα πως ήταν πολύ σπουδαιότερος ακόμη κι από τον Αγαμέμνονα και τον Αχιλλέα. - στο: maxmag.gr
 
 
NFT: Τι είναι η νέα «τρέλα» που φέρνει τα πάνω κάτω στον κόσμο της Τέχνης – και όχι μόνο
 

Κοινωνική επανάσταση ή κερδοσκοπική φούσκα; Τρόπος επιβίωσης των πολλών ή διασκέδασης της πλήξης μιας κακομαθημένης ελίτ; Τα NFT αναδεικνύονται σε φαινόμενο της πανδημίας - και θα κάνουν το μυαλό σου να βραχυκυκλώσει. - στο: popaganda.gr 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου