Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Φωτογραφίες από την 1η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ το 1929


Η 1η τελετή Βραβείων Όσκαρ, που παρουσιάστηκε από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (AMPAS), τίμησε τις καλύτερες ταινίες του 1927 και του 1928 και πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου του 1929, σε ένα ιδιωτικό δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.
 
 
 
Η τελετή ήταν ιδέα του διευθυντή της Metro-Goldwyn-Mayer μετά τη συγχώνευση των τριών εταιριών, Λουί Μπι Μάγιερ, και οικοδεσπότης ο πρόεδρος της AMPAS, ο Αμερικανός ηθοποιός σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός κυρίως του βωβού κινηματογράφου Ντάγκλας Φέρμπανκς. Τα εισιτήρια είχαν κόστος 5 δολάρια (περίπου 78 δολάρια σήμερα) και 270 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση, η οποία διήρκεσε 15 λεπτά.
 
Το πρόγραμμα της τελετής

Τα βραβεία δημιουργήθηκαν από τον Louis B. Mayer, ιδρυτή της Louis B. Mayer Pictures Corporation (σήμερα έχει συγχωνευτεί με την Metro-Goldwyn-Mayer). Είναι η μόνη τελετή βραβείων που δεν μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο -η ραδιοφωνική μετάδοση παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των 2ων βραβείων- ή την τηλεόραση.
 

Κατά τη διάρκεια της τελετής, η AMPAS παρουσίασε τα Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου -σήμερα γνωστά ως Όσκαρ- σε 12 κατηγορίες:
 
  • Καλύτερη Παραγωγή
  • Καλύτερη Ταινία και Μοναδική καλλιτεχνική Παραγωγή
  • Καλύτερη Σκηνοθεσία Κωμικής Ταινίας
  • Καλύτερη Σκηνοθεσία Δραματικής Ταινίας
  • Ανδρικής Ερμηνείας
  • Γυναικείας Ερμηνείας
  • Καλύτερο Σενάριο, Πρωτότυπη Ιστορία
  • Καλύτερο Σενάριο, Διασκευασμένη Ιστορία
  • Καλύτερη Φωτογραφία
  • Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση
  • Καλύτερα Μηχανικά Εφέ Καλύτεροι Τίτλοι 
 
Οι νικητές ανακοινώθηκαν τρεις μήνες πριν από την εκδήλωση, ενώ ορισμένες υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν χωρίς αναφορά σε μια συγκεκριμένη ταινία -όπως για τον Ρεΐφ Χαμέρας και τον Νούγκεντ Σλότερ, οι οποίοι λάβανε υποψηφιότητες στην ανύπαρκτη πλέον κατηγορία των Μηχανικών Εφέ.
 
Ο σκηνοθέτης Φρανκ Μπορζέιγκι με το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Δραματικής Ταινίας για την ταινία "Έβδομος Ουρανός"
 
Ο Φέρμπανκς απονέμει στον Τζοζέφ Φαρνχαμ το βραβείο το 1929
 
Νικητές της απονομής αναδείχτηκαν οι ταινίες Έβδομος Ουρανός (Seventh Heaven) και Η Αυγή (Sunrise: A Song of Two Humans), με 3 βραβεία η καθεμία, και η Τα Φτερά (Wings), με 2 βραβεία. Ανάμεσα στα βραβεία που κέρδισε η ταινία Τα Φτερά ήταν το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης παραγωγής (που αργότερα μετονομάστηκε σε βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας) ενώ ανάμεσα σε αυτά που κέρδισε η ταινία Η Αυγή ήταν το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ταινίας και μοναδικής καλλιτεχνικής παραγωγής. Από το επόμενο έτος, οι δύο αυτές κατηγορίες ενσωματώθηκαν σε μια ενιαία κατηγορία.
 
Ο Γερμανός ηθοποιός Εμίλ Γιάνινγκς με το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τις ταινίες Το Λυκόφως της Δόξας και Όταν η Σαρξ Υποκύπτει
 
Η Τζάνετ Γκέινορ με το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τις ταινίες Έβδομος Ουρανός, Street Angel και Η Αυγή
 
Ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Conrad Nigel παρουσιάζει το Όσκαρ στην ηθοποιό Norma Shearer το 1929
 
Ο σκηνοθέτης Λιούις Μάιλστοουν με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Κωμικής για την ταινία Οι Ιππότες της Αρβύλας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου