Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Όταν το 1930 ένα ολόκληρο κτήριο περιστράφηκε κατά 90 μοίρες

 
Με όλους τους εργαζόμενους στις θέσεις τους!
 
 
 
 
Το 1930, οι μηχανικοί πέτυχαν κάτι αξιοσημείωτο. Μια εταιρία χρειαζόταν περισσότερα γραφεία. Οπότε, προκειμένου να μπορέσει να κατασκευαστεί ένα δεύτερο κτήριο δίπλα σε ένα ήδη υπάρχον (είχε χτιστεί το 1907), περιστρέψανε ένα οκταώροφο κτήριο, βάρους 11.000 τόνων κατά 90 μοίρες. 

Αναφερόμαστε στην έδρα της Indiana Bell Telephone Company Βρίσκεται στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ. Το 1929, η τηλεφωνική εταιρεία αποφάσισε ότι χρειαζόταν ένα μεγαλύτερο κτίριο, αλλά δεν μπορούσαν απλώς να κατεδαφίσουν το παλιό επειδή παρείχαν βασική υπηρεσία. Τελικά αποφάσισαν να μετακινήσουν το κτήριο.
 

Το τεράστιο εγχείρημα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1930. Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, το τεράστιο κτήριο -από χάλυβα και τούβλο- μετατοπίστηκε 16 μέτρα νότια, περιστράφηκε 90 μοίρες και μετά μετατοπίστηκε ξανά κατά 30 μέτρα δυτικά. Το έργο έγινε με τέτοια ακρίβεια που το κτίριο συνέχισε να λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια της μετακίνησης. Όλα τα καλώδια και οι σωλήνες που εξυπηρετούσαν το κτίριο, συμπεριλαμβανομένων των χιλιάδων τηλεφωνικών, ηλεκτρικών, αγωγών αερίου, υπονόμων και σωληνώσεων νερού έπρεπε να επιμηκυνθούν και να γίνουν ευέλικτοι για να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης. Ένα κινητό ξύλινο πεζοδρόμιο επέτρεπε στους υπαλλήλους και το κοινό να μπουν και να βγουν από το κτίριο οποιαδήποτε στιγμή, ενώ η μετακίνηση ήταν σε εξέλιξη. Η εταιρεία δεν έχασε ούτε μία ημέρα εργασίας, ούτε διέκοψε τις υπηρεσίες της.

Το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος που απαιτήθηκε για τη μετακίνηση του κτιρίου προήλθε από χειροκίνητους γρύλους, με την υποστήριξη μιας ατμομηχανής. Κάθε φορά που χρησιμοποιούνταν οι γρύλοι, το κτήριο μετακινούνταν κατά 3/8 της ίντσας.

Για τα επόμενα 33 χρόνια, το κτήριο παρέμεινε στη νέα του θέση, μέχρι που τελικά κατεδαφίστηκε για να δημιουργηθεί χώρος για την επέκταση του νέου κτιρίου των κεντρικών γραφείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου