Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Γιατί η σύζυγος του βασιλιά είναι βασίλισσα, αλλά ο σύζυγος της βασίλισσας δεν είναι βασιλιάς;


Με 133 λέξεις, ο πλήρης τίτλος του πρίγκιπα Φιλίππου που απεβίωσε στις 9 Απριλίου περιελάμβανε τις λέξεις δούκας, "earl", βαρόνος, βασιλικός ιππότης και σχεδόν κάθε άλλον τίτλο που μπορείτε να σκεφτεί κανείς. Όμως, του έλλειπε ο τίτλος "βασιλιάς".
 
 
 
Αν έχετε δει το The Crown ή έχετε περάσει χρόνο διαβάζοντας για τους Βρετανούς μονάρχες, ίσως γνωρίζετε ότι οι γυναίκες που παντρεύονται βασιλιάδες αναφέρονται ως "βασίλισσες" -το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Β', η οποία ήταν γνωστή ως Βασίλισσα Ελισάβετ όταν ο σύζυγός της ανέβηκε στο θρόνο. Η τεχνική φράση είναι "queen consort (βασίλισσα σύζυγος), που σημαίνει ότι απέκτησε τον τίτλο μέσω γάμου. Γιατί λοιπόν ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν έγινε Βασιλιάς Φίλιππος (ή "king consort", δηλαδή βασιλιάς σύζυγος) μετά τη στέψη της συζύγού του;

Αν και ο κοινοβουλευτικός νόμος δεν λαμβάνει υπόψη το φύλο στον καθορισμό της γραμμής διαδοχής, εντούτοις το εντάσσει στον προσδιορισμό των τίτλων. Γενικά, μια γυναίκα αναλαμβάνει τη γυναικεία μορφή του τίτλου του συζύγου της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μέγκαν Μαρκλ έγινε "Δούκισσα του Σάσσεξ" μιας και ο πρίγκιπας Χάρι είναι ο Δούκας του Σάσεξ και είναι ο λόγος για τον οποίο η Κέιτ Μίντλετον -πιθανότατα- θα γίνει βασίλισσα Αικατερίνη αν και όταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ στεφθεί βασιλιάς.

Από την άλλη, οι σύζυγοι δεν παίρνουν αυτόματα τους τίτλους των συζύγων τους, ειδικά όταν πρόκειται για βασιλείς μονάρχες. Η "βασίλισσα" μπορεί να είναι ακόμα και συμβολικός τίτλος, αλλά ο βασιλιάς περιγράφει μόνο έναν βασιλιά μονάρχη. Με άλλα λόγια, η λέξη βασίλισσα μπορεί είτε να σημαίνει "γυναίκα μονάρχης" είτε "η σύζυγος του μονάρχη", ενώ ο βασιλιάς μπορεί να σημαίνει μόνο "μονάρχης". Είναι ένα υπόλειμμα ενός ιστορικά πατριαρχικού συστήματος διακυβέρνησης που συνήθιζε να εκτιμά τους υιούς έναντι των θυγατέρων.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου