Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Η Στρογγυλή Τράπεζα στο Ουίντσεστερ της Αγγλίας

 
Ένα μεσαιωνικό αντίγραφο της θρυλικής Στρογγυλής Τράπεζας του Βασιλιά Αρθούρου που κρέμεται στο Κάστρο του Ουίντσεστερ τοποθετήθηκε εκεί από τον Ερρίκο Η'.
 
 

 
Αν και έχει αποδειχθεί ότι μιμείται την θρυλική τράπεζα γύρω από την οποία συγκεντρώθηκαν ο Βασιλιάς Αρθούρος και οι Ιππότες του, αυτή η τράπεζα, που κρέμεται στο Μέγαρο του Κάστρου του Ουίντσεστερ, χρονολογείται από τα τέλη των μεσαιωνικών χρόνων.
 

Κατασκευάστηκε υπό τον Ερρίκο Η' και είναι από αγγλική βελανιδιά. Η αίθουσα στην οποία κρέμεται θεωρείται ως μια από τις καλύτερες αίθουσες του 13ου αιώνα που σώζονται και είναι ότι έχει απομείνει από το μεσαιωνικό κάστρο που κατασκευάστηκε αρχικά για τον Γουλιέλμο Α' της Αγγλίας -ή Γουλιέλμος ο Κατακτητής ή Γουλιέλμος ο Νόθος- το 1067.

Η τράπεζα πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε περίπου το 1290, για ένα τουρνουά "στρογγυλής τραπέζης", ένα φεστιβάλ δηλαδή, κοντά στο Ουίντσεστερ, που πραγματοποιήθηκε για να γιορτάσει τον γάμο μιας από τις κόρες του Εδουάρδου Α' της Αγγλίας.
 

Έχει διάμετρο 5,5 μέτρα και ζυγίζει 1.200 κιλά. Αν και αρχικά είχε πόδια για να στέκεται, από το 1873 εμφανίζεται κρεμασμένη στον δυτικό τοίχο, όταν μετακινήθηκε εκεί από το ανατολικό τείχος που είχε κρεμαστεί πιο πριν -τουλάχιστον από το 1540, και πιθανώς από το 1348.
 

Το έργο που εκτίθεται σήμερα χρονολογείται από την βασιλεία του Ερρίκου Η', ο οποίος είχε ζητήσει να είναι ζωγραφισμένο στο κέντρο της το Ρόδο του Τυδώρ. Το σχέδιο πιστεύεται ότι απεικονίζει τον Ερρίκο ως Βασιλιά Αρθούρο στο θρόνο του, περιτριγυρισμένο από 24 θέσεις, κάθε μια με το όνομα ενός από τους θρυλικούς Ιππότες της Στρογγυλής Τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου