Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Το Ηρώο στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας

 
Χάρη στην ηρωική υπηρεσία του κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό το σοβιετικό φρούριο μετατράπηκε σε μνημείο με έναν θηριώδη τιτάνα.
 
 
 
Το Φρούριο της πόλης Μπρεστ -σήμερα "Ηρώο-Φρούριο"- μοιάζει πολύ με τις σοβιετικές "Πόλεις των Ηρώων" που έλαβαν έναν ειδικό τίτλο λόγω της υπεράσπισης της χώρας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Φρούριο ήταν ένα κρίσιμο προπύργιο κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής και πλέον προστατεύεται ως μνημείο πολέμου.
 
Το φρούριο της δεκαετίας του 1830 - πηγή

Το φρούριο εγκαταστάθηκε το 1830 και σχεδιάστηκε ως κάτι το αδιαπέραστο στη συμβολή δύο ποταμών. Διέθετε μια κεντρική δομή γνωστή ως Ακρόπολη, η οποία προστατευόταν από όλες τις πλευρές από τρεις μεγάλες οχυρώσεις. Ως η δυτικότερη αμυντική θέση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα, το φρούριο ήταν κάτι σαν σύμβολο εθνικής δύναμης, αλλά και ένας σημαντικός στόχος για τους διάφορους εισβολείς. Κατά τη διάρκεια και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, άλλαξε κατοχή μερικές φορές, αλλά κέρδισε την σημερινή του φήμη κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, δεκάδες χιλιάδες γερμανικά στρατεύματα το σφυροκόπησαν, όμως το φρούριο παρέμεινε ισχυρό χάρη σε μια φρουρά αμάχων και στρατιωτικών που μπόρεσαν να αντιστρέψουν την επίθεση. Όμως, τελικά έπεσε, με το μεγαλύτερο μέρος να έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.
 


Στο τέλος του πολέμου, η πόλη απελευθερώθηκε και το φρούριο ανακτήθηκε από τους Γερμανούς, με ακόμα μεγαλύτερη φθορά. Αντί όμως να το κατεδαφίσουν, ολόκληρο το μέρος μετατράπηκε σε ένα τεράστιο μνημείο για τους άνδρες και τις γυναίκες οι οποίοι πέθαναν υπερασπιζόμενοι τη θέση τους. Του δόθηκε ο νέος τίτλος "Φρούριο των Ηρώων" όπου και εγκαταστάθηκαν μεγάλα αγάλματα.
 

Σήμερα, μεγάλο μέρος του αμυντικού του συστήματος διατηρείται ακριβώς όπως ήταν μετά τον πόλεμο, με τα θρυμματισμένα τείχη και τις τρύπες. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά αξιοθέατα είναι η τεράστια πύλη σε σχήμα αστεριού, ένα μνημείο γνωστό ως "δίψα" που δείχνει έναν άρρωστο στρατιώτη να πίνει νερό από το ποτάμι, και το κύριο μνημείο που έχει τη μορφή ενός υπερόπτη πέτρινου γίγαντα. Το κύριο μουσείο διαθέτει επίσης πληθώρα εκθέσεων που αφηγούνται την ιστορία του φρουρίου.
 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου