Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Μερικές αλήθειες για το Fahrenheit 451 του Ρέι Μπράντμπερι

Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης - πηγή

Για περισσότερα από 60 χρόνια, το κλασικό επιστημονικής φαντασίας του Ρέι Μπράντμπερι Fahrenheit 451 πυροδότησε την φαντασία, συζητήσεις και εξέγερση. Η δυστοπική ιστορία ενός ανθρώπου που καίει βιβλία για να αποτρέψει τη διάδοση ιδεών -και στη συνέχεια συνειδητοποιεί το λάθος των επιλογών του- επέκρινε τη λογοκρισία στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου.
 
 
 
Έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα, κέρδισε επευφημίες και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Το Fahrenheit 451 έχει κερδίσει πολλά βραβεία, όπως το Βραβείο Λογοτεχνίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων, ένα βραβείο Prometheus του "Hall of Fame" και ένα βραβείο Hugo. Ο ίδιος ο Μπράντμπερι κέρδισε μια υποψηφιότητα για Grammy για το ηχητικό βιβλίο του 1976, στο οποίο έπαιξε ο ίδιος.
 
Ο Χίτλερ ήταν η σκοτεινή έμπνευση του βιβλίου
Το Fahrenheit 451 επικεντρώνεται στον Γκάι Μόνταγκ, έναν πυροσβέστη που βασανίστηκε από τη δουλειά του: Αντί να σβήνει φωτιές, έπρεπε να κάει βιβλία για να τα κρατήσει μακριά από το κοινό. Σε μια συνέντευξή του, ο Μπράντμπερι εξήγησε πώς πήρε την ιδέα από τον Χίτλερ. "Όταν ήμουν 15, έκαψε τα βιβλία στους δρόμους του Βερολίνου. Μετά, έμαθα για τις βιβλιοθήκες στην Αλεξάνδρεια που κάηκαν πριν από 5000 χρόνια".

Ο τίτλος του μυθιστορήματος είναι παραπλανητικός
Συχνά, λένε ότι ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στην "θερμοκρασία στην οποία το βιβλίο παίρνει φωτιά και καίγεται." Όμως, οι 451 βαθμοί Φαρενάιτ στην πραγματικότητα αναφέρονται στη θερμοκρασία αυτανάφλεξης του χαρτιού, δηλαδή τη θερμοκρασία στην οποία το χαρτί καίγεται χωρίς να εκτίθεται σε εξωτερική φλόγα. Ωστόσο, τα βιβλία μπορούν να καούν σε θερμοκρασίες μεταξύ 440 και 480, ανάλογα με την πυκνότητα και τον τύπο χαρτιού.

Το μυθιστόρημα είναι προσαρμογή του διήγηματος "The Fireman" του ίδιου
Το 1950, ο Μπράντμπερι δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, μια συλλογή από διηγήματα με τίτλο The Martian Chronicles. Τον επόμενο χρόνο, έγραψε και δημοσιεύτηκε το "The Fireman". Ο Μπράντμπερι επέκτεινε την ιστορία και δημιούργησε το Fahrenheit 451.
 
Δεν το έγραψε μέσα σε εννιά μέρες
Μια δημοφιλής αποκρυφική ιστορία είναι ότι ο Μπράντμπερι έγραψε το βιβλίο σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα. Αυτή η ιστορία είναι λανθασμένη: Ήταν το "The Fireman", των 25.000 λέξεων που έγραψε σε αυτή την χρονική περίοδο.

Έγραψε την πρώτη έκδοση σε μια νοικιασμένη γραφομηχανή σε ένα υπόγειο μιας βιβλιοθήκης
Ο Μπράντμπερι και η σύζυγός του, Marguerite McClure, απέκτησαν το 1950 και το 1951 δύο παιδιά. Ο συγγραφέας χρειαζόταν ένα ήσυχο μέρος για να γράψει, αλλά δεν είχε χρήματα για να νοικιάσει γραφείο. "Τριγυρνούσα στη βιβλιοθήκη του UCLA και ανακάλυψα ότι υπήρχε μια αίθουσα δακτυλογράφησης όπου μπορούσες να νοικιάσεις μια γραφομηχανή για μισή ώρα με 10 σεντ. Έτσι, πήγα και πήρα μια τσάντα με δεκάρες. Το μυθιστόρημα ξεκίνησε εκείνη την ημέρα και εννέα ημέρες αργότερα τελείωσε. Ανεβοκατέβαινα τα σκαλοπάτια, άρπαζα βιβλία από τα ράφια για να βρω οποιοδήποτε απόσπασμα και έτρεχα πίσω και το έβαζα στο μυθιστόρημα. Το βιβλίο γράφτηκε σε εννέα ημέρες, επειδή μου το είπε η βιβλιοθήκη".
 
Ξόδεψε 9,80 δολάρια στη νοικιασμένη γραφομηχανή
Οι εννέα μέρες στη βιβλιοθήκη του κόστισαν, σύμφωνα με δική του εκτίμηση, κάτω από 10 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάστηκε περίπου 49 ώρες για να γράψει το "The Fireman".
 

Το βιβλίο πιστεύεται ότι είναι μια κριτική εναντίον του Μακαρθισμού
Το Fahrenheit 451 δημοσιεύθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1953, στη μέση του δεύτερου Κόκκινου Φόβου, μια εποχή από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έως το τέλος της δεκαετίας του 1950 που χαρακτηρίζεται από πολιτική και πολιτιστική παράνοια. Πολλοί Αμερικανοί φοβόντουσαν την κομμουνιστική διείσδυση των αξιών και των κοινοτήτων τους. Λόγω του πλαισίου της δημοσίευσής του, ορισμένοι κριτικοί ερμήνευσαν την ιστορία του Μόνταγκ ως πρόκληση για τη λογοκρισία και τη συμμόρφωση που προκάλεσε το κυνήγι μαγισσών του γερουσιαστή των ΗΠΑ ΜακΆρθουρ.
 
Ο Μπράντμπερι έγραφε για τους κινδύνους της τηλεόρασης
Ο πυροδότης βιβλίων Μόνταγκ ήταν παντρεμένος με μια αφελή νοικοκυρά που έπαιρνε υπνωτικά και περνούσε όλο της το χρόνο μπροστά στην τηλεόραση μικρή οθόνη. Η γειτόνισσά του τον έκανε να ενδιαφερθεί για την ανάγνωση και τα βιβλία. Ο Μόνταγκ μαθαίνει από τον προϊστάμενό του ότι η καύση των βιβλίων γίνεται όχι με κυβερνητική εντολή, αλλά επειδή εκτοπίστηκαν από την εικόνα (τηλεόραση, κινηματογράφος, αλλά και το ραδιόφωνο) και από τις κοινωνικές ομάδες που λογόκριναν ό,τι ήταν αντίθετο στις πεποιθήσεις τους. Ο Μπράντμπερι φοβόταν ότι η τηλεόραση θα ήταν ο θάνατος του διαβάσματος. "Η τηλεόραση αναφέρει τις ημερομηνίες του Ναπολέοντα, αλλά όχι ποιος ήταν" και κάποτε είπε ότι η τηλεόραση είναι "κυρίως σκουπίδια".
Όμως, ο παραγωγικός συγγραφέας περισσότερων από 600 έργων όχι μόνο επέτρεψε την προσαρμογή διηγημάτων και μυθιστορημάτων του για την τηλεόραση, αλλά έχει γράψει και τηλεοπτικές εκπομπές για το Alfred Hitchcock Presents, το The Twilight Zone και τη δική του σειρά The Ray Bradbury Theatre, που προβλήθηκε για έξι σεζόν μεταξύ του 1985 και του 1992. Για τις προσπάθειές του, κέρδισε μια σειρά από διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου ένα Emmy για το The Halloween Tree και μια τιμητική διάκριση από τα Βραβεία Bram Stoker.
 
Η προσαρμογή της ταινίας από τον Φρανσουά Τρυφώ άλλαξε την ιστορία
Η Κλαρίς, η εφηβική που φιλάει τον Μοντάγκ, σκοτώθηκε σε ένα δυστύχημα στο μυθιστόρημα. Στην ταινία, επιβιώνει. Αυτή η αλλαγή άρεσε στον συγγραφέα και όταν προσάρμοσε το μυθιστόρημα για ένα θεατρικό, άφησε την Κλαρίς να ζήσει.
 
Το Fahrenheit 451 έχει προσαρμοστεί και σε άλλα μέσα
Εκτός από την ταινία του Τρυφώ και το έργο του Μπράντμπερι, το μυθιστόρημα έχει προσαρμοστεί ως ραδιοφωνικό δράμα του BBC, βιντεοπαιχνίδι, κόμικ και ταινία του 2018 με πρωταγωνιστές τους Michael B. Jordan και Michael Shannon.
 
Το μυθιστόρημα "προφήτευσε" τα ακουστικά ψείρες
Όταν κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα, τα ακουστικά ήταν μεγάλα και δυσκίνητα. Όμως, ο Μπράντμπερι φαντάστηκε "μικρά θαλασσινά κοχύλια, τα ραδιόφωνα-δακτυλήθρα", που στηριζόταν στο κανάλι του αυτιού, και έπαιζαν μουσική στην κοιμισμένη γυναίκα του Μόνταγκ. Αυτά τα "κοχύλια" έγιναν γεγονός το 2001, όταν ο σχεδιαστής της Apple Jonathan Ive έκανε το ντεμπούτο του στα ακουστικά-ψείρες.
 
Για χρόνια, ο συγγραφέας αρνούνταν να δημοσιευτεί το μυθιστόρημα σε e-book
Όπως ξεκαθαρίζεται στο μυθιστόρημα, στον Μπράντμπερι άρεσε η τυπωμένη λέξη. Όταν ρωτήθηκε το 2009 αν θα επέτρεπε μια έκδοση e-book του Fahrenheit 451, ο συγγραφέας απάντησε, "Στο διάολο και εσύ και το Διαδίκτυο. Σου αποσπά την προσοχή. Δεν έχει νόημα. Δεν είναι πραγματικό. Είναι στον κάπου στον αέρα".
Δήλωνε ότι τα e-book "μυρίζουν σαν καμμένα καύσιμα". Όμως, το 2011, ο 91χρονος Μπράντμπερι ενέδωσε όταν του προσφέρθηκε μια επταψήφια συμφωνία έκδοσης, στην οποία, τα δικαιώματα δημοσίευσης μιας έκδοσης e-book, ήταν αναπόσπαστα. Ωστόσο, κέρδισε και μια σημαντική παραχώρηση: η εταιρία συμφώνησε να διαθέσει το e-book για δωρεάν λήψεις σε δημόσιες βιβλιοθήκες.
 
Αν ζούσε στο μυθιστόρημα, ο Μπράντμπερι ήξερε τι θα έκανε
Στο βιβλίο υπάρχει μια υπόγεια ομάδα επαναστατών που προσπαθούν να διατηρήσουν τα γραπτά απομνημονεύοντας σπουδαία λογοτεχνικά έργα. Ερωτηθείς ποιο βιβλίο θα απομνημόνευε σε μια τέτοια περίσταση, ο Μπράντμπερι απάντησε, "Το Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (του Καρόλου Ντίκενς). Νομίζω ότι αυτό το βιβλίο έχει επηρεάσει τη ζωή μου περισσότερο από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο βιβλίο, γιατί είναι ένα βιβλίο για τη ζωή, είναι ένα βιβλίο για το θάνατο. Είναι ένα βιβλίο για το θρίαμβο".
 
από:  mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου