Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

10 πραγματικές ιστορίες φαντασμάτων - Μέρος 1ο


Το Stanley Hotel στο Estes Park του Κολοράντο που ενέπνευσε το κλασικό The Shining
 
Από την αληθινή ιστορία πίσω από το The Conjuring μέχρι το ξενοδοχείο που ενέπνευσε το The Shining, αυτές οι πραγματικές ιστορίες φαντασμάτων μπορεί να κάνουν ακόμη και τους σκεπτικιστές να πιστέψουν στο παραφυσικό.
 
 


Πολλοί είναι αυτοί που δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν πραγματικές ιστορίες φαντασμάτων και είναι πεπεισμένοι ότι εμείς, ως είδος, έχουμε ήδη καθορίσει τι είναι δυνατό και τι δεν είναι, ότι υπάρχει ένας απόλυτος διαχωρισμός μεταξύ των βασιλείων των ζωντανών και των νεκρών.

Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν κάποιον που είχε μια εμπειρία που δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως. Αυτές οι εμπειρίες είναι πολλές και δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές αποδείξεις για να τις υποστηρίξουν. Αυτές οι ιστορίες θα μπορούσαν να είναι απλώς τρομακτικές ιστορίες, ή μυθοπλασία και τίποτα περισσότερο.

Ανεξάρτητα όμως από το αν πιστεύετε ή όχι, δείτε 10 τρομακτικές ιστορίες φαντασμάτων -από το πραγματικό ξενοδοχείο Stanley που ενέπνευσε τον Στίβεν Κινγκ να γράψει το The Shining, μέχρι τις εμφανίσεις περιπλανώμενων σκλάβων στο Myrtles Plantation του Νότου των ΗΠΑ- που θα σας κάνουν να νιώσετε άβολα.
 
Η πραγματική ιστορία της Kate Morgan, της Όμορφης Άγνωστης
 
Η Kate Morgan, γνωστή και ως "όμορφη άγνωστη

Το 1892, την Ημέρα των Ευχαριστιών, η 24χρονη Kate Morgan έκανε check in στο περίφημο Hotel del Coronado της Καλιφόρνια, σύμφωνα με το θέρετρο. Μερικοί λένε ότι δεν έκανε ποτέ check out.
Οι υπάλληλοι ανέφεραν ότι η Morgan είχε πει ότι περίμενε να συναντήσει έναν κύριο. Μετά από πέντε ημέρες εκεί, όπως αναφέρει η ιστορία, δεν εμφανίστηκε κανείς και η Morgan αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Χωρίς κάτι επιτόπου για να αναγνωριστεί, η αστυνομία τηλεγράφησε την περιγραφή της στις αρχές σε όλη τη χώρα.

Τα ΜΜΕ την ονόμασαν "όμορφη άγνωστη" από την περιγραφή της και σύντομα ανακαλύφθηκε ότι είχε έναν απόμακρο σύζυγο. Ο κύριος που ανέφερε πιστεύεται ότι ήταν ο εραστής της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Morgan ήταν έγκυος όταν αυτοκτόνησε.

Η Morgan, πριν από την αυτοκτονία της, εργάστηκε ως οικονόμος σε ένα εύπορο προάστιο του Λος Άντζελες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στο ξενοδοχείο, ο κόσμος την είδε να έχει έναν λεκτικό διαπληκτισμό με έναν άγνωστο άνδρα. Εκείνος, στη μέση του ταξιδιού κατέβηκε και την εγκατέλειψε, αφήνοντάς την να μελαγχολική. Αν και δεν είναι σαφές αν αυτός ο άντρας ήταν ο σύζυγός της ή όχι, η Morgan περιπλανήθηκε στην πόλη και αγόρασε ένα πιστόλι.

Σύμφωνα με το Beautiful Stranger: The Ghost of Kate Morgan and the Hotel del Coronado, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αναφέρει παραφυσική δραστηριότητα στο ξενοδοχείο. Οι επισκέπτες έχουν βιώσει τρεμόπαιγμα φώτων, ανοιγοκλείσιμο της τηλεόρασης, ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία του χώρου, πόρτες που ανοιγοκλείνουν μόνες τους, καθώς και βήματα και φωνές, χωρίς να υπάρχει κανείς.
 
Η ανθρώπινη περιέργεια δεν έχει όρια, οπότε, οι περισσότεροι επισκέπτες ζητάνε να μείνουν στο δωμάτιο της Morgan. Μάλιστα, εκεί έμεινε και μια ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών του παραφυσικού ώστε να τεκμηριώσει το στοίχειωμα. Η ομάδα χρησιμοποίησε υπέρυθρες κάμερες, γυαλιά νυχτερινής όρασης, αισθητήρες ακτινοβολίας, δείκτες για τοξικές χημικές ουσίες, συστήματα απεικόνισης μικροκυμάτων και ανιχνευτές ήχου υψηλής συχνότητας.
 
Αν και η Morgan έμενε στο δωμάτιο 3327 (πρώην 302), η θέασή της έχει γίνει σε άλλους χώρους. Για παράδειγμα, υπήρξαν αρκετές θεάσεις στο δωμάτιο 3519 (πρώην 3502 που προορίζονταν για υπηρέτριες), όπου οι επισκέπτες έχουν αναφέρει αντικείμενα που κινούνται ανεξάρτητα. Επίσης, όταν η ερωμένη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος, αυτοκτόνησε εκεί. Αλλά και αμέτρητοι επισκέπτες έχουν αναφέρει ότι την έχουν δει τόσο στους διαδρόμους όσο και στην παραλία. Τέλος, ανεξήγητα φαινόμενα -όπως αντικείμενα που πετάγονται από το ένα ράφι στο άλλο- έχουν συμβεί στο κατάστημα δώρων του ξενοδοχείου.
 
Δεν είναι σαφές τι ακριβώς συμβαίνει στο ξενοδοχείο. Μια περίπλοκη απάτη από τη διεύθυνση; Ή, πιθανώς, μια πραγματική δραστηριότητα του παραφυσικού;


Οι ιστορίες φαντασμάτων του Ed και της Lorraine Warren
 
Το περίφημο σπίτι των Perron, όπου οι Warren διερεύνησαν τις αναφορές για δαίμονες
 
Περισσότερα σε παλαιότερο θέμα εδώ


Η ταινία τρόμου του 2013 The Conjuring εισήγαγε το κοινό στην "αληθινή ιστορία" των παραφυσικών ερευνητών Ed και Lorraine Warren και την τρομακτική εμπειρία τους με την οικογένεια Perron.

Ωστόσο, η πραγματική ιστορία μπορεί να είναι ακόμη πιο τρομακτική από την ταινία. Σύμφωνα με την USA Today, η Lorraine Warren ήταν σύμβουλος της ταινίας και ήταν κάθετη στο ό,τι συνέβη στην οικογένεια Perron ήταν αληθινά. "Όσα συνέβησαν εκεί ήταν τόσο απίστευτα τρομακτικά", είπε. "Ακόμα και σήμερα, επηρεάζομαι ακόμα και όταν μιλάω γι' αυτό".

Ωστόσο, ο νευρολόγος Steven Novella, πρόεδρος της Skeptical Society της Νέας Αγγλίας, ερεύνησε το ζευγάρι και είναι πεπεισμένος ότι το όλο πράγμα ήταν δημιούργημά τους. "Οι Warren είναι καλοί να λένε ιστορίες φαντασμάτων", δήλωσε απλά.

Το φερόμενο στοίχειωμα των Perron ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1971, όταν η οικογένεια μετακόμισε στη νέα αγροικία τους, που είχε χτιστεί το 1736, στο Harrisville του Rhode Island. Σχεδόν αμέσως, η Carolyn, ο Roger Perron και οι πέντε κόρες τους άρχισαν να παρατηρούν περίεργα περιστατικά. Παραδόξως, συνέχισαν να ζουν εκεί για εννέα χρόνια.

Εκείνη την εποχή, η Andrea Perron ήταν 12 χρονών και ισχυρίστηκε ότι η ταινία ήταν "μια όμορφη ποικιλία" με "πολλά στοιχεία αλήθειας, και μερικές στιγμές μυθοπλασίας". Η οικογένεια Perron γνώριζε ελάχιστα ότι το σπίτι των 0,8 τ. χλμ κατοικήθηκε κάποτε από μια γυναίκα, την Bathsheba Thayer -αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν έζησε ποτέ εκεί-, και τα τέσσερα παιδιά της, τρία από τα οποία πέθαναν μικρά. Η πόλη χαρακτήρισε την Thayer σατανίστρια, η οποία φέρεται να αυτοκτόνησε όταν κρεμάστηκε από ένα δέντρο στην πίσω αυλή.
 
Λέγεται ότι οι Perron δέχονταν επίθεση από το πνεύμα της, μερικές από τις οποίες επιθέσεις ήταν ακίνδυνες. Ωστόσο, κάποια άλλα περιστατικά ήταν αρκετά βίαια. Λέγεται ότι τα παιδιά των Perron έπαιζαν και συναναστρέφονταν με μερικά από τα πνεύματα. Το φάντασμα της Thayer δεν ήταν τόσο φιλικό. Υποτίθεται ότι μετακινούσε έπιπλα για να τρομάξει τους νέους μισθωτές, κατά καιρούς εμφανιζόταν πλήρως και, όπως εμφανίζεται στην ταινία, κυρίως στοίχειωνε την μητέρα -λέγεται ότι το φάντασμα της Thayer τσιμπούσε και χτυπούσε βίαια την Carolyn Perron. "Όποιο κι αν ήταν το πνεύμα, αντιλαμβανόταν τον εαυτό του ως την κυρία του σπιτιού και δυσαρεστήθηκε από τον ανταγωνισμό που έθεσε η μητέρα μου για τη θέση", είπε η Andrea Perron.

Το 1974, η οικογένεια προσέλαβε τους Warren για να βοηθήσουν, αλλά όταν η κατοχή της Carolyn έγινε προσωρινή, οι Perron τους ζήτησαν να φύγουν. Λέγεται ότι η κόρη τους ήταν αυτόπτης μάρτυρας. "Νόμιζα ότι θα λιποθυμήσω", είπε. "Η μητέρα μου άρχισε να μιλά μια γλώσσα όχι αυτού του κόσμου με μια φωνή όχι δική της. Η καρέκλα της σηκώθηκε και πετάχτηκε στην άλλη άκρη του δωματίου. Τόσο η μητέρα μου όσο και εγώ, καλύτερα να καταπίναμε τη γλώσσα μας, παρά να πούμε ψέμα. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να πιστεύουν ό, τι θέλουν να πιστέψουν. Αλλά εγώ ξέρω τι βιώσαμε".

Πρόσφατα, το λεγόμενο "Conjuring House", όπου οι Perron βίωσαν το παραφυσικό αγοράστηκε από δύο νέους ιδιοκτήτες. Το ατρόμητο ζευγάρι είπε ότι δεν ένιωσαν τίποτα "κακό" στο σπίτι, αν και έχει "πολυκοσμία".


Το φάντασμα του Myrtles Plantation
 
Φωτογραφία του φερόμενου φαντάσματος της "Chloe" στο Myrtles Plantation

Το 1992, όταν η ιδιοκτήτρια του Myrtles Plantation στην Λουιζιάνα των ΗΠΑ φωτογράφισε το ακίνητο μετά από την απαίτηση μιας ασφαλιστικής εταιρείας, συνέβη κάτι αξιοσημείωτο. Ανάμεσα σε δύο από τα κτίρια, εμφανίστηκε μια σκοτεινή, γυναικεία μορφή που στεκόταν όρθια σε μια γωνία.
 
Το μέρος του St. Francisville έχει μια σκληρή ιστορία δουλείας και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη στην Αμερική. Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Myrtles Plantation, μια ομάδα του National Geographic Explorer συμφώνησε ότι η φωτογραφία περιέχει αυτό που μοιάζει με το φάντασμα μιας σκλάβας και συνέστησαν τη χρήση της ως καρτ-ποστάλ, όπως και έκανε η φυτεία.

Αν και το σχήμα της μορφής εμφανίζεται μεταξύ του The General's Store και του Butler's Pantry, είναι ορατές και οι εξωτερικές σανίδες του σπιτιού. Εν μέρει, η μορφή είναι ημιδιαφανής, εν μέρει αδιαφανής, αλλά παρούσα στη φωτογραφία.

Τον Μάιο του 1995, ένας ερευνητής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ο Norman Benoit, επισκέφθηκε το μέρος για να κάνει μια πιο αυστηρή ανάλυση του δυνητικά παραφυσικού συμβάντος. Διαπίστωσε ότι ήταν πράγματι η εικόνα ενός ατόμου που απλά δεν ήταν παρών κατά τη λήψη της φωτογραφίας. Μεγάλωσε την φωτογραφία, αύξησε τις αντιθέσεις και διαπίστωσε ότι οι διαστάσεις και οι αναλογίες του σχήματος ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις ανθρώπινες διαστάσεις.

Έκτοτε, η καρτ ποστάλ ονομάστηκε Chloe Postcard -πήρε το όνομά της από τη νεαρά σκλάβα που λέγεται ότι τράβηξε την προσοχή τον ιδιοκτήτη της φυτείας, Clarke Woodruff. Όπως λέει η ιστορία, ο Woodruff πρότεινε στην Chloe να έχουν σεξουαλική σχέση. Ούσα σκλάβα, η Chloe δεν είχε πολλές επιλογές και φοβόταν μην το μάθει η κα Woodruff. Άρχισε λοιπόν να την παρακολουθεί και τελικά, μια μέρα την έπιασαν και της έκοψαν το αυτί για τιμωρία. Για εκδίκηση, η Chloe έριξε δηλητήριο στο φαγητό της οικογένειας. Η κα Woodruff και δύο από τα παιδιά της πέθαναν αμέσως. Οι άλλοι σκλάβοι, φοβισμένοι ότι θα θεωρηθούν συνωμότες από τον Woodruff που επέζησε, κρέμασαν την Chloe από ένα δέντρο και έπειτα πέταξαν το σώμα της στο ποτάμι. Μερικοί πιστεύουν ότι το πνεύμα της έζησε, στοιχειώνοντας το μέρος.

Τη δεκαετία του 1970, η φυτεία αγοράστηκε από την οικογένεια Meyers και μετατράπηκε σε "bed and breakfast". Από τότε, έχουν αναφερθεί εμφανίσεις φαντασμάτων και θόρυβοι. Όμως η ιστορία του μέρους ξεκινάει ακόμα πιο παλιά. Το ακίνητο είχε χτιστεί πάνω σε ένα ινδιάνικο νεκροταφείο, κάτι το οποίο υποτίθεται ότι, αιώνες μετά, οδήγησε σε θεάσεις του φαντάσματος μιας Ιθαγενούς. Επίσης, έχουν δει τον William Winter, έναν άνδρα που σκοτώθηκε στο Myrtles Plantation.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος ώστε να επιβεβαιωθεί αν καταγράφηκε ή όχι το φάντασμα της Chloe.
 
 
Βιώνοντας πραγματικές ιστορίες φαντασμάτων στο The Ancient Ram Inn
 
Τα συμβάντα στο αρχαίο πανδοχείο μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από απλές τρομακτικές ιστορίες θέασης φαντασμάτων, δεδομένου ότι είναι χτισμένο πάνω σε έναν παγανιστικό νεκροταφείο ηλικίας 5.000 χρόνων. Επιπλέον, βρίσκεται στη διασταύρωση δύο γραμμών Λέι που οδηγούν απευθείας στο Στόουνχεντζ. Μερικοί πιστεύουν ότι αυτό του δίνει μια σκοτεινή ενέργεια

Αν είστε πρόθυμοι να ζήσετε το παραφυσικό, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να επισκεφθείτε ένα μέρος που είναι χτισμένο πάνω σε έναν παγανιστικό νεκροταφείο.

Αναφερόμαστε στο Ancient Ram Inn στο Wotton-under-Edge του Gloucestershire στην Αγγλία. Το πανδοχείο, που χτίστηκε το 1145 ως κατοικία ιερέα, δεν είναι μόνο το παλαιότερο κτίριο στην πόλη, αλλά βρίσκεται και πάνω σε μια διασταύρωση δύο γραμμών Λέι. Οι γραμμές Λέι πιστεύεται ότι είναι υπερφυσικές γραμμές που συνδέουν τα μνημεία του κόσμου σε μια σημαντική στοίχιση. Μερικοί ισχυρίζονται ότι η θέση του πανδοχείου κατά μήκος αυτών των δύο γραμμών οδηγεί κατά σύμπτωση κατευθείαν στο Στόουνχεντζ και ως εκ τούτου είναι ένας τόπος ισχυρής πνευματικής ενέργειας. Σε συνδυασμό με ένα παγανιστικό νεκροταφείο ηλικίας 5.000 ετών από κάτω του, το Ancient Ram Inn θεωρείται μέρος με παραφυσικές δυνάμεις.

Παλαιότερα, το πανδοχείο στέγαζε σκλάβους και εργάτες που έχτισαν την κοντινή εκκλησία St. Mary. Τα ρεύματα στο έδαφος του πανδοχείου έπρεπε να αλλάξουν δρόμο γύρω από την τοποθεσία της εκκλησίας και πολλοί πιστεύουν ότι, εν μέρει, αυτή η εκτροπή του νερού ευθύνεται για την έκθεση της περιοχής σε σκοτεινή ενέργεια. Σαν να μην ήταν αρκετό αυτό, το πανδοχείο στοιχειώνεται από μια μάγισσα που αναζήτησε εκεί καταφύγιο, προτού συλληφθεί και καεί στην πυρά τη δεκαετία του 1500, και πλέον λέγεται ότι στοιχειώνει το δωμάτιο στο οποίο έμενε τότε, το οποίο αποκαλείται "Δωμάτιο της Μάγισσας". Ο μοναδικός ιδιοκτήτης και κάτοχος του πανδοχείου, John Humphries, ισχυρίζεται ότι, το 1968, την πρώτη του νύχτα ως ιδιοκτήτης του, γνώρισε τους άυλους ένοικους του πανδοχείου. Είπε ότι μόλις είχε πάει για ύπνο όταν μια δαιμονική παρουσία τον άρπαξε από το χέρι, τον σήκωσε από το κρεβάτι και τον τράβηξε στο δωμάτιο. Σήμερα, στα 80 του, αντί να φύγει μακριά του, είναι αφοσιωμένος να διατηρήσει το πανδοχείο για το υπόλοιπο της ζωής του -κάτι που πιθανότατα θα είχαν κάνει οι περισσότεροι από εμάς πριν από πολλά χρόνια. Ίσως, το πιο στενάχωρο, είναι το γεγονός ότι η σύζυγος και οι τρεις κόρες του τον άφησαν μόνο του πριν πολλά χρόνια. Ο Humphries ισχυρίζεται ότι βρήκε στοιχεία τελετουργικής θυσίας και σατανικής λατρείας κάτω από τη σκάλα όπου είδε οστά παιδιών τρυπημένα με στιλέτα.

Αν οτιδήποτε από αυτά είναι αληθινό, τότε, απλά, ίσως ο Humphries δε θέλει να φύγει από το πανδοχείο που -ίσως- είναι πραγματικά το τρομακτικό μέρος αυτής της ιστορίας φαντασμάτων.


Το ξενοδοχείο που ενέπνευσε το The Shining (φωτογραφία στην αρχή)

Περισσότερα σε παλαιότερο θέμα εδώ

Ίσως πιο αξιοσημείωτο για το Stanley Hotel στο Estes Park του Κολοράντο είναι η λογοτεχνική, κινηματογραφική και παραφυσική του απήχηση που έγινε διάσημη από το κλασικό The Shining του 1980 του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Η πραγματική του ιστορία ξεκίνησε πριν από πάνω από επτά δεκαετίες νωρίτερα, όταν ο ιδρυτής του ξενοδοχείου, ο Freelan Oscar Stanley, έπασχε από φυματίωση. Πεπεισμένος ότι ο αέρας του Rocky Mountain θα τον θεραπεύσει από την ασθένεια, το 1907 αποφάσισε να χτίσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο εκεί. Ωστόσο, από την ολοκλήρωσή του κιόλας, ο κόσμος άρχισε να αναφέρει διάφορα περιστατικά από οντότητες που δεν μπορούν να εξηγήσουν πλήρως και τα οποία προκαλούσαν φόβο. Μάλιστα, μετά από μια τρομακτική νύχτα στο Δωμάτιο 217 στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ εμπνεύστηκε να γράψει τις απαρχές μιας ταινίας για τον Κιούμπρικ. Σύμφωνα με τον Κινγκ, η διαμονή του εκεί τον έκανε τόσο παρανοϊκό και τρομοκρατημένο που, όταν -όπως λέγεται- χάθηκε σε έναν εφιάλτη, δεν μπορούσε παρά να γράψει το The Shining.

Το συγκεκριμένο δωμάτιο έγινε Δωμάτιο 237 για λόγους που ακόμα και σήμερα συζητούνται έντονα από τους οπαδούς του Κιούμπρικ και λέγεται ότι στοιχειώνεται από την οικονόμο. Κανείς δεν έχει αναφέρει την παρουσία των δίδυμων, ούτε της αποσυντεθειμένης, ηλικιωμένης γυναίκας, αλλά όσα έχουν δει δεν είναι πιο εύκολα για το στομάχι. Οι επισκέπτες έχουν αναφέρει το γέλιο παιδιών, που τρέχουν στους διαδρόμους του τέταρτου ορόφου, πόρτες που κλείνουν ανεξήγητα, φώτα που τρεμοπαίζουν και δραματικές πτώσεις της θερμοκρασίας. Στο δωμάτιο 428, ισχυρίστηκαν ότι είδαν έναν καουμπόη να εμφανίζεται στις άκρες του κρεβατιού τους. Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν την σύζυγό του Stanley, Flora, να παίζει πιάνο τη νύχτα, και ας έχει πεθάνει εδώ και 80 χρόνια. Πιο πρόσφατα, το μέρος χρησιμοποιήθηκε για το ετήσιο φεστιβάλ τρόμου "Shining Ball".
 
Για όσους είναι αρκετά γενναίοι να περάσουν μια νύχτα εκεί, ο τέταρτος όροφος, καθώς και το δωμάτιο 217, τους περιμένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου