Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Η παράξενη εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι επί 11 ημέρες


Στις 4 Δεκεμβρίου του 1926, η αγαπημένη συγγραφέας μυστηρίου Αγκάθα Κρίστι εξαφανίστηκε για 11 ημέρες. Το τι συνέβη παραμένει άλυτο μέχρι και σήμερα.
 
 
 
Η Αγκάθα Κρίστι είναι μια από τους σημαντικότερους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων της ιστορίας. Ωστόσο, ίσως το πιο ενδιαφέρον μυστήριο μαζί της μπορεί να είναι η περίεργη εξαφάνισή της μια χειμερινή νύχτα στο απόγειο της καριέρας της.

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου της "Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ", η Κρίστι εξαφανίστηκε, αφήνοντας το αυτοκίνητό της στην άκρη ενός δρόμου. Για σχεδόν δύο εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές, αστυνομικοί και ερασιτέχνες ερευνητές προσπάθησαν να την βρουν. Κάποια στιγμή μάλιστα, στράφηκαν σε ένα ημιτελές χειρόγραφό της για ενδείξεις.

Η συγγραφέας με τις καλύτερες πωλήσεις στον κόσμο
 
 
Η Αγκάθα Κρίστι παραμένει μια από τους πιο διάσημους συγγραφείς μυστηρίου που προέρχονται από την Αγγλία και σίγουρα είναι από τις σημαντικότερες γυναίκες συγγραφείς των αρχών του 20ού αιώνα. Σήμερα, θεωρείται η μυθιστοριογράφος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Μέχρι το 1926, όταν η Κρίστι ήταν στα τέλη της τρίτης δεκαετίας της ζωής της, είχε ήδη δημοσιεύσει αρκετά δημοφιλή μυθιστορήματα -και τελικά θα ξεπερνούσε τα 65-, συμπεριλαμβανομένων των The Secret Adversary (Μια σκιά στην ομίχλη) και The Murder on the Links (Έγκλημα στο γκολφ). Ήταν τόσο ακριβής σε αυτά που έγραφε που κάποτε δημοσιεύθηκε στο Pharmaceutical Journal μια κριτική για την ακριβή περιγραφή δηλητηρίασης σε μια ιστορία της.
 
Σύμφωνα με την επίσημη βιογράφο της Κρίστι, Janet Morgan, οι συναρπαστικοί χαρακτήρες και το μαύρο χιούμορ τους ήταν αποτέλεσμα της προσωπικότητάς της. "Ήταν ένα πολύ αστείο άτομο… Διασκέδαζε από την ζωή, και από τους ανθρώπους, και από το πώς συμπεριφέρονταν", είπε η Morgan.

Στα 36 της, η Κρίστι παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Archibald Christie, τον οποίο είχε γνωρίσει στην έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ίδια, την περίοδο του Α' Παγκοσμίου πολέμου, είχε εργαστεί ως βοηθός φαρμακοποιού στην αεροπορία, κάτι που εξηγεί ίσως ότι σε πολλά μυθιστορήματά της, τα δηλητήρια είχαν εξέχουσα θέση στην πλοκή.
 
Το ζευγάρι, αφού μετακινήθηκε μερικές φορές στο Λονδίνο, τελικά εγκαταστάθηκε σε μια περιοχή έξω από την πόλη με τη μοναδική κόρη τους, τη Rosalind. Εκεί, στην ειδυλλιακή ύπαιθρο, ξετυλίχτηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της καριέρας της Αγκάθα Κρίστι, η εξαφάνισή της.

Το απόγευμα της 3ης Δεκεμβρίου του 1926, η Κρίστι εθεάθη να φεύγει από το σπίτι της με έναν χαρτοφύλακα. Φίλησε την κόρη της για καληνύχτα και άφησε μια επιστολή στην γραμματέα της, με την οποία ενημέρωνε την οικογένειά της ότι δε θα επέστρεφε εκείνο το βράδυ. Τέλος, πήρε το διθέσιο αυτοκίνητο της οικογένειας και έφυγε.

Βρέθηκε μετά από 10 ημέρες και αφού είχε προηγηθεί μια τεράστια αναζήτηση για την εύρεσή της.

Η μυστηριώδης εξαφάνισή της
 
Τα νέα της εξαφάνισης της Κρίστι προκάλεσαν σάλο σε όλο τον κόσμο και πυροδότησε ένα δημόσιο ανθρωποκυνηγητό στην Αγγλία

Στις 6 Δεκεμβρίου, τα νέα για την εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι ήταν στο πρωτοσέλιδο των The New York Times. Η εφημερίδα ανέφερε ότι, δύο ημέρες νωρίτερα, είχε βρεθεί το αυτοκίνητό της εγκαταλελειμμένο κοντά στο Γκίλφορντ στην άκρη ενός λάκκου.

Αν και η αστυνομία είχε λίγες ενδείξεις, οι συνθήκες της εξαφάνισής της ήταν ύποπτες. Για αρχή, ήταν η παράξενη ανακάλυψη του εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου της. Έπειτα, υπήρχε μια σειρά από ασήμαντες επιστολές τις οποίες η Κρίστι είχε αφήσει στην γραμματέα της, τον κουνιάδο της και στον σύζυγό της. Ο σύζυγός της αρνήθηκε να μοιραστεί το περιεχόμενο της επιστολής του, λέγοντας ότι ήταν πολύ προσωπικό. Η γραμματέας είπε ότι η επιστολή της ήταν απλά ένα πρόγραμμα και ο κουνιάδος της είπε ότι στην δική του, η Κρίστι ανέφερε ότι είχε πάει σε ένα σπα στο Γιορκσάιρ.
 
Κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού για την Κρίστι, μερικοί ισχυρίστηκαν ότι οι πνευματιστές πίστευαν ότι ίσως είχε δολοφονηθεί

Ωστόσο, οι αρχές υποπτεύονταν ότι είχαν να κάνουν με μια περίπτωση αυτοκτονίας και έψαξαν στην περιοχή της "Silent Pool", μια φυσική λίμνη της περιοχής που οι ντόπιοι πίστευαν ότι ήταν απύθμενη. Άλλοι είπαν ότι η Κρίστι είχε φύγει για να ξεφύγει από το σπίτι της, το οποίο υπήρχε η φήμη ότι ήταν στοιχειωμένο. Καθώς η αστυνομία συνέχισε την άκαρπη αναζήτησή της, άρχισαν οι φήμες ότι επρόκειτο για διαφημιστικό κόλπο για την επερχόμενη σειρά της Κρίστι, The Mystery of the Downs (Ο μυστικός αντίπαλος), κάτι που αρνήθηκε έντονα η γραμματέας της μυθιστοριογράφου. "Είναι γελοίο. Η κα Κρίστι είναι πολύ κυρία για κάτι τέτοιο", είπε η γραμματέας της. "Ποτέ δε θα σκεφτόταν να προκαλέσει όλη αυτή τη θλίψη και την αγωνία... Είναι το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που θα έκανε".

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1936, 10.000 με 15.000 εθελοντές εντάχθηκαν στην αναζήτησή της κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το αυτοκίνητό της. Η έρευνα περιελάμβανε "πολλά εκπαιδευμένα κυνηγόσκυλα αλλά και σκύλους της αστυνομίας" μεταξύ άλλων σκύλων βοηθών. Την επόμενη μέρα, η αστυνομία βρήκε μεριά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων μπουκαλιών που είχαν ετικέτες ότι ήταν δηλητήρια, μια σκισμένη καρτ-ποστάλ, ένα γούνινο παλτό, ένα καρβέλι ψωμί και δύο παιδικά βιβλία. Χωρίς κανένα σημάδι της ίδιας όμως, πραγματοποιήθηκε μια συνεδρία (σεάνς) στον λάκκο. Ακόμα και ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, όντας φανατικός πνευματιστής, ζήτησε την βοήθεια ενός μέντιουμ, στο οποίο έδωσε ένα από τα γάντια της Κρίστι. Μια άλλη φήμη έλεγε ότι η Κρίστι είχε δώσει μια ακόμη επιστολή στην γραμματέα της την οποία θα άνοιγε μόνο σε περίπτωση θανάτου της.
 
Ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για την αναπαράσταση των γεγονότων από την αστυνομία

Σύμφωνα με μια εφημερίδα, "Η αστυνομία διαθέτει πληροφορίες που αρνείται να αποκαλύψει και που την οδηγεί στην άποψη ότι η κα Κρίστι δεν είχε πρόθεση να επιστρέψει στο σπίτι όταν έφυγε".

Και τότε, στις 15 Δεκεμβρίου, η αναζήτηση της Αγκάθα Κρίστι τελείωσε με μια πιο απροσδόκητη ανατροπή.

Ένα μη ικανοποιητικό τέλος στην αναζήτηση
 
Το σπα στο Γιορκσάιρ όπου βρέθηκε η Αγκάθα Κρίστι

Δέκα ημέρες μετά την εξαφάνισή της, η Κρίστι βρέθηκε στο σπα Harrogate στο Γιορκσάιρ, κάτι που συμφωνούσε με όσα είχε πει ο κουνιάδος της στην αστυνομία. Όμως, οι συνθήκες υπό τις οποίες ανακαλύφθηκε, απλά θόλωσαν την υπόθεση. Αφού πήρε τη σύζυγό του από το σπα, ο συνταγματάρχης Κρίστι ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι "δεν ξέρει ποια είναι… υποφέρει από πλήρη απώλεια μνήμης". Επίσης ανέφερε ότι η σύζυγό του δεν μπορούσε να θυμηθεί πώς κατέληξε στο Harrogate. Μετά από τα νέα της ανακάλυψής της, εκατοντάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό King's Cross στο Λονδίνο περιμένοντας την άφιξη του ζευγαριού.

Όμως, παρόλο που η συγγραφέας είχε βρεθεί, ο λόγος πίσω από την ξαφνική εξαφάνισή της παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα. "Ήταν κάτι που δεν συζητούσαν. Η Αγκάθα αρνήθηκε να μιλήσει γι' αυτό. Σε οποιονδήποτε. Απαγορευόταν", ανέφερε αργότερα ένας από τους φίλους της.
 
Οι θεωρίες για την εξαφάνιση της Κρίστι
 
Γλυπτό αφιέρωμα στην Αγκάθα Κρίστι, σε πλατεία του Λονδίνου - πηγή
 
Οι ιστορικοί έχουν δώσει τις δικές τους εξηγήσεις για το περίεργο περιστατικό. Μερικοί πιστεύουν ότι η συγγραφέας είχε καταρρεύσει ψυχολογικά, κάτι που προήλθε από την κατάθλιψη που προκλήθηκε από το θάνατο της μητέρας της. Άλλοι πίστευαν ότι ήταν ίσως μια απόπειρα αυτοκτονίας που πήγε στραβά.

Άλλοι είπαν ότι η εξαφάνισή της ήταν ένα τέχνασμα για να τιμωρήσει τον σύζυγό της που είχε εξωσυζυγικές σχέσεις. Στο σπα, η Κρίστι έκανε check in με το όνομα "κα Tressa Neele" που αργότερα αποδείχθηκε το όνομα της ερωμένης του συζύγου της. Επίσης, λέγεται ότι η συγγραφέας άφησε τον σύζυγό της να περιμένει στο λόμπι του σπα όταν εκείνος πήγε να την πάρει στο σπίτι, ενώ εκείνη δοκίμαζε ένα βραδινό φόρεμα χωρίς βιασύνη. 15 μήνες μετά το συμβάν, το ζευγάρι χώρισε και ο συνταγματάρχης παντρεύτηκε την κα Neele.

Η ίδια η Κρίστι μίλησε για το περιστατικό μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξη στην The Daily Mail το 1928 και στην οποία ομολόγησε ότι ήθελε να πέσει μέσα στον λάκκο με το αυτοκίνητό της. Ως αποτέλεσμα αυτού έπαθε διάσειση και το περίεργο επεισόδιο ήταν συνέπεια της αμνησίας.

Ό, τι κι αν προκάλεσε την εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι παραμένει μακράν το πιο αινιγματικό μυστήριο της καριέρας της.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου