Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

King's Holly: Ένα φυτό ηλικίας 43.600 χρόνων

 
Το Lomatia tasmanica, γνωστό ως King's lomatia ή King's Holly, είναι ένα ασυνήθιστο φυτό.
 
 
 
Το φυτό έχει λουλούδια, αλλά δεν παράγει ούτε φρούτα ούτε σπόρους. Αναπαράγεται αν κάποιος ρίξει ένα κλαδί στο έδαφος και το αφήσει να ριζώσει και να εξελιχθεί σε ένα νέο φυτό. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλα τα υπάρχοντα μέλη της Lomatia tasmanica -300 φυτά- απαντώνται σε μια στενή λωρίδα γης μήκους πάνω από 1 χλμ. Εξαιτίας αυτού του τρόπου αναπαραγωγής, όλα τα φυτά της αποικίας είναι γενετικά ταυτόσημα, καθιστώντας ολόκληρο το άλσος κλώνο. Το φυτό αυτο-κλωνοποιείται εδώ και τουλάχιστον 43.600 χρόνια -ίσως έως και 135.000 χρόνια. Αυτό καθιστά τη Lomatia tasmanica έναν από τους παλαιότερους κλώνους φυτών.

Το Lomatia tasmanica ανακαλύφθηκε το 1934 από τον Αυστραλό ανθρακωρύχο Charles Denison King ενώ έκανε εξόρυξη κασσίτερου στους πρόποδες της οροσειράς Bathurst στη νοτιοδυτική Τασμανία. Όντας φυσιοδίφης, ο King κατάφερε να αναγνωρίσει το φυτό ως είδος του γένους Lomatia. Ωστόσο, δεν γνώριζε ότι ήταν ένα νέο είδος, ούτε υποψιάστηκε την μεγάλη ηλικία του.

Το 1965, ο King βρήκε ακόμη έναν πληθυσμό του ίδιου είδους περίπου 5 χλμ από το πρώτο. Όμως, η αρχική ομάδα φυτών είχε εξαφανιστεί. Αυτήν την φορά ο King έστειλε για αναγνώριση μοσχεύματα του φυτού στον βοτανολόγο Winifred Curtis στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. Ο Curtis κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι ήταν πράγματι ένα νέο είδος Lomatia και το ονόμασε Lomatia tasmanica, αλλά έγινε γνωστό ως King's Holly από τον άνθρωπο που το ανακάλυψε.
 

Η ανάπτυξη του φυτού είναι εξαιρετικά αργή. με τη μέθοδο της δενδροχρονολόγισης ένα κομμάτι στελέχους του φυτού αποδείχθηκε ότι ήταν ηλικίας 240 ετών, που σημαίνει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,26 χιλιοστά ετησίως. Με αυτόν τον ρυθμό, ένα τέτοιο φυτό θα μπορούσε να παραμείνει σε ένα μικρό μέρος για αρκετές εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Πράγματι, η χρονολόγηση άνθρακα απολιθωμένων θραυσμάτων φύλλων έδωσε την ημερομηνία των 43.600 ετών, ο καιρός δηλαδή που το φυτό αυτο-κλωνοποιείται, αν και η διάρκεια ζωής κάθε φυτού είναι περίπου 300 χρόνια.

Το Lomatia tasmanica είναι σε σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης. Υπάρχει μόνο μία εναπομένουσα ομάδα φυτών διασκορπισμένη σε περίπου 1,2 χιλιόμετρα. Η περιοχή είναι επιρρεπής σε πυρκαγιές και άλλες φυσικές απειλές, οπότε, με αφετηρία την δεκαετία του 1990, η Τασμανία ξεκίνησε μια προσπάθεια να αναπτύξει πληθυσμούς της Lomatia σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Ωστόσο, οι προσπάθειες ήταν κυρίως αποτυχημένες.

Η ευθραυστότητα του Lomatia tasmanica είναι εκπληκτική μιας και αναπαράγεται για χιλιάδες χρόνια.

Το King's holly είναι τόσο ευαίσθητο που δείγματα του φυτού στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους της Τασμανίας δεν εκτίθενται στο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου