Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Το "Νησί του Ουράνιου Τόξου" του Ιράν


Το νησί, και όχι άδικα, προσελκύει καλλιτέχνες και λάτρεις της γεωλογίας.
 
 
 
Το νησί Ορμούζ βρίσκεται λίγα μίλια μακριά από την ακτή του Ιράν, στο στόμιο του ομώνυμου Στενού, σε ένα σημείο στρατηγική σημασίας, εκεί που συναντιούνται ο Περσικός Κόλπος και ο Κόλπος του Ομάν. Κάποτε, το νησί έκτασης 42 τ. χλμ ήταν ένα ιστορικό εμπορικό λιμάνι, το οποίο περιγράφεται από έναν Ρώσο έμπορο του 15ου αιώνα ως "ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο ολόκληρου του κόσμου".
 
 
Σήμερα, οι περισσότεροι κάτοικοί του είναι ψαράδες, ενώ το νησί προσελκύει επισκέπτες λόγω του των φυσικών θαυμάτων του, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και το μαγκρόβιο δάσος του (ένα είδος δάσους των υποτροπικών και τροπικών θαλάσσιων ακτών που κυριαρχείται από ανεκτικά στο αλάτι ξυλώδη φυτά). Όμως, το πιο εκπληκτικό απ' όλα είναι η ίδια η γη.
 

Το νησί Ορμούζ είναι ένας από τους μεγαλύτερους θόλους αλατιού στον Περσικό Κόλπο. Είναι διάσημο για τις εντυπωσιακές αποχρώσεις κόκκινης ώχρας του εδάφους του, τις παραλίες του και τους εκπληκτικά ποικίλους γεωλογικούς σχηματισμούς του.
 

Τα πολύχρωμα στοιχεία του νησιού προσελκύουν καλλιτέχνες και μάγειρες, εκτός από τους λάτρεις της γεωλογίας. Το κόκκινο χώμα, που εξάγεται για την βιομηχανία και για καλλυντικά, περιέχει υψηλό ποσοστό ορυκτών οξειδίου του σιδήρου, ενώ η ορυκτοποίηση και ο καιρός αποκαλύπτουν πιο όμορφα ορυκτά που δίνουν στα βουνά και στις κοιλάδες αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου, του μοβ και του πράσινου.
 
Τέχνη από ώχρα σε παραλία του νησιού - πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου