Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

David Reimer, το αγόρι που αναγκάστηκε να ζήσει ως κορίτσι για το πείραμα ενός γιατρού

Ο David Reimer, γεννημένος Bruce και βιολογικά άρρεν, ξεκίνησε μια επιβαλλόμενη αλλαγή φύλου στην βρεφική του ηλικία
 
Οι γονείς του David Reimer ήθελαν απλώς να κάνουν το σωστό γι' αυτόν. Όμως, μετά από μια αποτυχημένη περιτομή στην βρεφική ηλικία, που άφησε το πέος του David Reimer ανεπανόρθωτα κατεστραμμένο, οι γονείς του συναίνεσαν στο να τον μεγαλώσουν σαν κορίτσι.
 
 

Το 1965, αυτό που υποτίθεται ότι θα ήταν μια περιτομή ρουτίνας, όταν ο γιατρός που έκανε την επέμβαση καψάλισε κατά λάθος το πέος του, μετατράπηκε σε εφιάλτη που άλλαξε τη ζωή του Reimer. Η ζημιά ήταν ανεπανόρθωτη. Ανήσυχοι ότι ο τραυματισμός του, μπορεί να προκαλέσει ψυχική αγωνία στον γιο τους ως ενήλικα, οι γονείς του συμβουλεύτηκαν τον διάσημο σεξολόγο John Money. Ο Money πρότεινε να υποβληθεί ο Reimer σε εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου (γνωστή και ως εγχείρηση επιβεβαίωσης φύλου) και να ανατραφεί σαν γυναίκα. Απελπισμένοι, οι γονείς του ακολούθησαν τις συμβουλές του γιατρού και άλλαξαν το όνομα του γιου τους από "Bruce" σε "Brenda".
 
Ο Reimer φάνηκε να δέχεται ομαλά αυτήν την αλλαγή. Αρχικά, η ιστορία του έγινε αποδεκτή ως μια ιστορία επιτυχίας γιατρών, όπως ο Money, που πίστευαν ότι το φύλο είναι ζήτημα μάθησης ή κάτι που μπορεί να διδαχτεί κάποιος και όχι θέμα της φύσης. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ο Reimer αγωνιζόταν από παιδί με την ταυτότητα του φύλου του. Μόλις ανακάλυψε την αλήθεια, ξεκίνησε ένα οδυνηρό ταξίδι για να επιστρέψει στο βιολογικό του φύλο. Τελικά, το 2004, το πείραμα του Money είχε τραγική κατάληξη. Σε ηλικία μόλις 38 ετών, ο Reimer αυτοκτόνησε.
 
Το μέλλον του David Reimer αποφασίστηκε από τον σεξολόγο John Money
 
Ο Brian και ο David (δεξιά) Reimer, που στα 14 του αποφάσισε να ζει ως άρρεν
 
Ο David Reimer γεννήθηκε ως Bruce Reimer στο Γουίνιπεγκ του Καναδά το 1965. Είχε έναν δίδυμο αδελφό, τον Brian, και ήταν παιδιά ενός ζευγαριού εφήβων, της Janet και του Ron. Τα δύο αγόρια ήταν υγιή, αλλά, περίπου οκτώ μηνών, εμφάνισαν σημάδια δυσκολίας στην ούρηση και διαγνώστηκαν με φίμωση. Οι Reimer πήγαν τα παιδιά για να τους περιτομή στο νοσοκομείο, αλλά μετά την χειρουργική επέμβαση του Bruce κάτι πήγε τρομερά ανάποδα επειδή ο χειρουργός χρησιμοποίησε λάθος όργανο. Ο Brian δεν υποβλήθηκε σε επέμβαση και η φίμωση επουλώθηκε φυσικά.
 
Οι γονείς τους αναζήτησαν απεγνωσμένα λύσεις για τον Bruce, μέχρι που τελικά είδαν τον ψυχολόγο John Money να μιλάει για το έργο του στην τηλεόραση. Ο Money θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους ερευνητές για το σεξ στις ΗΠΑ και εξειδικεύτηκε στις εμπειρίες των διαφυλικών παιδιών. Η μητέρα του Bruce έγραψε στον Money εξηγώντας τι είχε υποστεί ο γιος της. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι γονείς του πήγαιναν να δουν το γιατρό στο νοσοκομείο Johns Hopkins στην Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.
 
Ο ψυχολόγος John Money ισχυρίστηκε ότι το πείραμα φύλου στα δίδυμα Reimer ήταν επιτυχημένο -παρά τις προειδοποιητικές ενδείξεις που έδειχναν το αντίθετο
 
Ο Money πίστευε ότι η ταυτότητα του φύλου ενός ατόμου ήταν ένα κοινωνικό κατασκεύασμα και το αποτέλεσμα της ανατροφής τους. Ως εκ τούτου, πρότεινε ότι κάποιος θα μπορούσε να "διδαχθεί" να ταυτοποιείται διαφορετικά από το βιολογικό του φύλο. Ο διάσημος ψυχολόγος πίστευε ότι τα παιδιά ήταν "ουδέτερα ως προς το φύλο" μέχρι περίπου την ηλικία των δύο ετών και θεωρούσαν ότι οι γονείς είχαν μια χρονική περίοδο, που ονόμασε "πύλη φύλου", κατά την οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν το φύλο του παιδιού τους με την συμπεριφορά τους. Έκανε λοιπόν τη ριζοσπαστική πρόταση να αλλάξει χειρουργικά το φύλο του Bruce, κάτι που συνεπαγόταν τον ευνουχισμό του και θα του δημιουργούσε κόλπο. Έτσι, θα μεγάλωνε ως κορίτσι και δε θα του έλεγαν το παλιό του φύλο. Οι γονείς του συμφώνησαν και η αλλαγή φύλου ξεκίνησε λίγο πριν από τα δεύτερα γενέθλιά του το 1967. Ο Money, μέσω της υπόθεσης του Bruce, είχε την ευκαιρία να διερευνήσει τη θεωρία του σχετικά με την ταυτότητα του φύλου. Όμως, η ιατρική συμβουλή του θα αποδειχτεί θανάσιμα λάθος στην περίπτωση του Bruce Reimer.
 
Ο αγώνας να γίνει David Reimer
 
 
Μετά από συστάσεις του Money, ο Bruce ξεκίνησε τη ζωή του ως Brenda Reimer.
 
Εκτός από τη χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου, ο Reimer έλαβε συμπληρώματα οιστρογόνων για να βοηθήσει το σώμα του να γίνει "θηλυκό". Κάθε χρόνο, οι Reimer επισκέπτονταν τον Money στο γραφείο, ώστε να παρακολουθεί ο γιατρός τόσο την ανάπτυξη του Brian σαν αγόρι, αλλά και της Brenda σαν κορίτσι. Η ριζοσπαστική μελέτη έγινε γνωστή ως "υπόθεση John/Joan". Ο Money σημείωσε ότι η δίδυμη αδερφή, η Brenda, ήταν "πολύ πιο όμορφη" από τον αδερφό της. Επίσης, σημείωσε ότι η Brenda ήταν η πιο πεισματάρα και κυρίαρχη προσωπικότητα, τα οποία απέρριψε ως "χαρακτηριστικά αγοροκόριτσου".
 
Το 1975, όταν τα δίδυμα έγιναν εννέα χρονών, ο Money δημοσίευσε τη μελέτη του σε ένα βιβλίο με τίτλο "Sexual Signatures", στο οποίο περιέγραψε την αναγκαστική μετάβαση του Reimer σε Brenda ως επιτυχής:
 
"Ήδη, το κορίτσι προτιμάει τα φορέματα από τα παντελόνια και της αρέσει να φοράει κορδέλες στα μαλλιά, βραχιόλια και δαντελωτές μπλούζες και λατρεύει που είναι η μικρή αγαπημένη του μπαμπά της. Καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, το πείσμα της και η άφθονη σωματική ενέργεια που μοιράζεται με τον δίδυμο αδελφό της την έχουν κάνει ένα αγοροκόριτσο, αλλά δεν παύει να είναι κορίτσι".
 
Όμως, τίποτα από αυτά δεν ήταν αλήθεια. Στην πραγματικότητα, ο Reimer θυμήθηκε την παιδική του ηλικία ως πολύ ενοχλητική.
 
"Δεν ταίριαζα ποτέ", είπε ο David σε συνέντευξη του 2000 στην Όπρα. "Να φτιάχνω κάστρα και να μαλώνω, να σκαρφαλώνω σε δέντρα, αυτά μου άρεσαν, αλλά ήταν απαράδεκτα για ένα κορίτσι".
 
Σύμφωνα με τον συγγραφέα John Colapinto που συνεργάστηκε με τον Reimer στο βιβλίο του "As Nature Made Him: The Boy Who Raised as A Girl", οι συχνές επισκέψεις του Reimer στο γραφείο του Money ήταν και αυτές τραυματικές. Έδειχναν στον Reimer εικόνες γυμνών ενηλίκων για να "ενισχύσουν την ταυτότητα του φύλου της Brenda" και πιέστηκε από τον Money ώστε να υποβληθεί σε περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις που θα τον έκαναν πιο "θηλυκό". Αργότερα, τα δύο δίδυμα κατηγόρησαν τον Money ότι τους έβαζα να παίρνουν διάφορες σεξουαλικές στάσεις που, σύμφωνα με τον Money, ήταν απλώς ένα ακόμη στοιχείο της θεωρίας του που περιελάμβανε την "σεξουαλική πρόβα".
 
Λέγεται ότι η Janet Reimer δεν έμεινε απαθής με την ταλαιπωρία του παιδιού της. Θυμήθηκε την πρώτη φορά που έβαλαν φόρεμα στον Reimer εκείνος το έσκισε θυμωμένα. "Στην πορεία, υπήρχαν αμφιβολίες", ομολόγησε η Janet στην Όπρα. "Αλλά δεν μπορούσα να τα σκεφτώ σοβαρά γιατί δεν μπορούσα να κάνω λάθος".
 
Τα προβλήματα επεκτάθηκαν και στο σχολείο. Ο Reimer έπεφτε θύμα πειραγμάτων από τους συμμαθητές του για το "αρσενικό βάδισμά του" και επειδή ουρούσε όρθιος στις τουαλέτες των κοριτσιών. Όταν εκείνος παραπονέθηκε ότι αισθανόταν αγόρι, οι γονείς του και άλλοι ενήλικες τον έπεισαν ότι ήταν απλά μια φάση που περνούσε. Το μυστικό του Reimer διατάραξε την οικογένεια. Ο πατέρας του βυθίστηκε στον αλκοολισμό και η μητέρα του προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Αργότερα, ο δίδυμος αδερφός του έγινε χρήστης ναρκωτικών και διέπραξε μικροεγκλήματα.
 
Μόνο όταν τα δίδυμα μπήκαν στην εφηβεία τους, άλλοι γιατροί έπεισαν τους γονείς τους ότι είχε έρθει η ώρα να πουν στα παιδιά τους την αλήθεια. Το 1980, όταν ο πατέρας της πήρε την Brenda από το ραντεβού που είχε με έναν ψυχολόγο, πήγε τα παιδιά για παγωτό όπου τους είπε όλη την ιστορία.
 
"Ξαφνικά όλα είχαν νόημα γιατί ένιωθα όπως ένιωθα", είπε ο Reimer. "Δεν ήμουν παράξενος. Δεν ήμουν τρελός".
 
Το τραγικό τέλος του David Reimer
 
Ο David Reimer και η σύζυγός του, Jane
 
Όταν ο Reimer ανακάλυψε την αλήθεια, επέλεξε να ζήσει ως αγόρι και διάλεξε το όνομα David.
 
Υποβλήθηκε σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για να αποκαταστήσει το παλιό του, βιολογικό, φύλο, έκανε και διπλή μαστεκτομή για αφαιρέσει τους μαστούς που είχαν μεγαλώσει από την χρόνια θεραπεία με οιστρογόνα, του τοποθέτησαν τεχνητό πέος στη θέση του τεχνητού κόλπου, και τέλος άρχισε να παίρνει συμπληρώματα τεστοστερόνης.
 
Όμως, το σωματικό άγχος φορούσε έτρωγε την ψυχική του υγεία. Στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της ζωής του, επιχείρησε να αυτοκτονήσει δύο φορές και, έκτοτε, υπέφερε από βαθιά κατάθλιψη για χρόνια.
 
Ωστόσο, παρά την αγωνία του, βρήκε αγάπη, παντρεύτηκε την Jane και έμειναν μαζί για 14 χρόνια. Ο ίδιος έγινε θετός πατέρας των τριών παιδιών της και ασχολήθηκε με το κάμπινγκ, το ψάρεμα, τις αντίκες και τη συλλογή παλιών νομισμάτων.
 
Ο David Reimer αυτοκτόνησε τον Μάιο του 2004. Ήταν 38 ετών.
 
Αργότερα, συμφώνησε να συνεργαστεί με έναν άλλο σεξολόγο, τον Milton Diamond, με την προσδοκία ότι το να μιλάει για την εμπειρία του μπορεί να εμποδίσει τους γιατρούς να πάρουν παρόμοιες αποφάσεις για άλλα βρέφη.
 
Ο Diamond επίκρινε την μελέτη του Money για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και συνεργάστηκε με τον Reimer για να καταρρίψουν την θεωρία του Money ότι η ταυτότητα φύλου μπορεί να διδαχθεί ή να την μάθει κάποιος. Το 1997, όταν ο Reimer άρχισε να μιλά δημόσια για το μαρτύριο που πέρασε σαν παιδί, δημοσιεύθηκε η μελέτη του Diamond. Η πρωτοποριακή μελέτη έθεσε τα θεμέλια κατά των χειρουργικών επεμβάσεων αλλαγής φύλου σε διαφυλικά βρέφη, κάτι που κάποτε θεωρούνταν "επιδιόρθωση" για τη μη συμμορφούμενη με το φύλο βιολογία τους.
 
Όμως, η μελέτη δεν ήταν αρκετή ώστε ο Reimer να ξεπεράσει την τραυματική παιδική του ηλικία. Τον Μάιο του 2004, δύο χρόνια αφότου ο δίδυμος αδερφός του πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, ο David Reimer αυτοκτόνησε. Ήταν 38 ετών.
 
Η υπόθεση του Reimer ήταν περίπλοκη. Η πρώτη του αλλαγή φύλου στηρίχτηκε σε ένα ιατρικό ατύχημα και μια επιστημονική θεωρία. Ως αποτέλεσμα, βίωσε δυσφορία φύλου, ένα συναίσθημα δηλαδή κατά το οποίο το βιολογικό φύλο διαφέρει από την ταυτότητα του φύλου. Άτομα που αναγνωρίζονται ως τρανς, συχνά, στην αρχή της ζωής τους, βιώνουν δυσφορία φύλου.
 
Ο Reimer σήμερα δεν ζει, αλλά το ταξίδι του για να ανακτήσει την ταυτότητα του φύλου του συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ φύλου και βιολογικού φύλου.
 
από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου