Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Τελικά, τι είναι τα NFT;

Το ψηφιακό έργο "Everydays" του καλλιτέχνη Beeple από τον Ιούνιο του 2016 - πηγή
 
Διαβάζοντας πρόσφατα ένα άρθρο περί NFT στο popaganda -το οποίο και παρουσίασα στο θέμα της Κυριακής-, είπα να ψαχτώ λίγο παραπάνω να δω τι είναι τελικά αυτό το NFT.
 
 
 
 
Και βρήκα ένα άρθρο στο mental floss το οποίο και σας παραθέτω.
 
Υπάρχουν τρία είδη ανθρώπων: εκείνοι που ξέρουν τι είναι NFT, εκείνοι που δεν ξέρουν και εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται. Μέχρι να διαβάσετε αυτό το θέμα για την τέχνη, την τεχνολογία και την κρυπτογράφησης, ελπίζουμε ότι θα έχετε κατανοήσει τα NFT -και ίσως σας γεννηθεί η επιθυμία να δημιουργήσετε ή και να αγοράσετε το δικό σας.
 
Τι είναι NFT;
Αυτή τη στιγμή, τα NFT (Non-Fungible Tokens), "Μη Ανταλλάξιμα Νομίσματα" στα ελληνικά, είναι κάτι hot επειδή δίνουν στους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς έναν τρόπο για τον καλύτερο έλεγχο και διαχείριση της διανομής και της ιδιοκτησίας του έργου τους. Ένα NFT είναι ουσιαστικά ένα ψηφιακό στοιχείο που βασίζεται στο Ethereum blockchain, που σημαίνει ότι είναι ένα είδος κρυπτογράφησης, όπως το Bitcoin. Όμως, σε αντίθεση με το Bitcoin, κάθε NFT είναι μοναδικό και επομένως δεν είναι ανταλλάξιμο.

Πού υπάρχουν τα NFT;
Τα NFT δεν υπάρχουν σε κάποιο μουσείο ή σε κάποιον χάρτη. Ένα NFT είναι σαν τον Neo στο The Matrix: είναι κάτι ψηφιακό. Ακόμη και η τέχνη μπορεί να δημιουργηθεί ψηφιακά ως NFT, κάτι που άρχισε να κάνει ο καλλιτέχνης Beeple.
 
Για ποιους είναι να τα NFT;
Οι σκεπτικιστές μπορεί να λένε ότι τα NFT είναι ένας ακόμη τρόπος για έναν καλλιτέχνη ή συλλέκτη να κερδίσει ακόμη περισσότερα χρήματα, αλλά ο καλλιτέχνης Shantell Martin αγριοκοιτάζει αυτήν την περιγραφή. "Ενθαρρύνουμε την τέχνη στους νέους, αγωνιζόμαστε να την έχουμε στα σχολεία, είμαστε απογοητευμένοι όταν η τέχνη δεν είναι σε προϋπολογισμούς, αλλά δε θέλουμε οι καλλιτέχνες να μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους", λέει. "Δε θα είναι υπέροχο αν οι καλλιτέχνες έβγαζαν χρήματα από την τέχνη τους;".
Καλλιτέχνες όπως ο Martin, που εργάζονται σε ψηφιακούς και φυσικούς χώρους, επωφελούνται από τα NFT -ειδικά όταν πρόκειται για αρχειοθέτηση κομματιών και δημιουργία νέων έργων. Είναι επίσης ένα όφελος για τους ψηφιακούς καλλιτέχνες, όπως το προαναφερθέν παράδειγμα του Beeple, του οποίου το "Everydays: The First 5000 Days" πουλήθηκε έναντι 69,3 εκατομμυρίων δολαρίων στο οίκο Christie's το Μάρτιο -ποσό ρεκόρ για ένα κομμάτι ψηφιακής τέχνης (υπάρχει μόνο ως ένα αρχείο JPG). Το αν το έργο του Beeple κέρδισε αυτήν την τιμή επειδή είναι υπέροχο έργο τέχνης ή επειδή είναι φτιαγμένο και κομμένο στο blockchain είναι δύσκολο να πει κανείς. Αν και τα NFT μπορεί να είναι ιστορία σε λίγα χρόνια, επί του παρόντος βοηθούν τους καλλιτέχνες να βγάλουν δεκάδες χιλιάδες (και ακόμη και δεκάδες εκατομμύρια) δολάρια.

Τι το ιδιαίτερο έχει ένα NFT;
Η τέχνη και τα συλλεκτικά αντικείμενα ήταν εύκολο να τροποποιηθούν ή να καταστραφούν, όπως μπορεί να αμφισβητηθούν και τα αποδεικτικά ιδιοκτησίας. Αν για παράδειγμα, κάποιος πάρει μια συλλεκτική κάρτα από εσάς δεν είναι πλέον δική σας. Αν την πετάξει στη φωτιά, θα χαθεί. Το ίδιο ισχύει και με τα αποδεικτικά ιδιοκτησίας ή ένα ψηφιακό έργο τέχνης. Όμως, στο blockchain είναι ασφαλή, καθώς το NFT έχει επιπλέον χώρο αποθήκευσης που δηλώνει την ιδιοκτησία και άλλα μεταδεδομένα και δεσμεύει το στοιχείο στον νόμιμο κάτοχό του.

Μπορούν να κλαπούν τα NFT;
Ο Matthew Broderick ως David Lightman στο WarGames το είπε καλύτερα: "Δεν πιστεύω ότι κανένα σύστημα είναι απόλυτα ασφαλές".
Ενώ ένα NFT δεν μπορεί να αντιγραφεί, δεν είναι εντελώς ανθεκτικό στην κλοπή. Ένα NFT μπορεί να μετακινηθεί από τον έναν ιδιοκτήτη στον άλλο, αν και όχι με αεροπλάνο, τρένο, φορτηγό ή σκάφος, αλλά μέσω πειρατείας. Ακόμα χειρότερα, κάποιος θα μπορούσε να αναλάβει οποιοδήποτε έργο τέχνης και να το κυριεύσει μέσω ενός NFT χωρίς να το γνωρίζει ο δημιουργός του ή ο ιδιοκτήτης του.

Τα NFT είναι μόνο για την τέχνη;
Αν ασχολείστε με την ψηφιακή τέχνη, τις φωτογραφίες, τα παιχνίδια ή ακόμα και με το TikTok, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε οποιοδήποτε από αυτά ως NFT. Στις ΗΠΑ, οι κάρτες αθλητών περιορισμένης έκδοσης έχουν και αυτές τη θέση τους στα NFT. Τα παπούτσια, η μόδα, δοκίμια και εισιτήρια είναι μερικά ακόμη παραδείγματα NFT. Ακόμη και η Lindsay Lohan ασχολείται καθώς, πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα τραγούδι ως NFT. Με την πάροδο του χρόνου, οτιδήποτε αξίας θα μπορούσε να υπάρχει ως NFT.

Το NFT αυξάνει την αξία;
Ορισμένοι συλλέκτες τέχνης και αγοραστές βλέπουν τα NFT ως μόδα. Γιατί λοιπόν να ασχολειθεί κανείς μαζί τους; Ο Rudy Franchi, πρώην εκτιμητής του Antiques Roadshow και ειδικός αφισών ταινιών, αποκαλεί την αγορά NFT "ένα συναρπαστικό μέρος για να παίξεις". Ο Franchi πέρασε λίγο χρόνο με τον Andy Warhol τις ημέρες της Marilyn Monroe και της Campbell's Soup. Πιστεύει λοιπόν ότι "ο Warhol θα δημιουργούσε το NFT. Θα του άρεσε".

Εδώ τελειώνει το άρθρο του mental floss. Θα συνιστούσα όμως να διαβάσετε και το άρθρο του popaganda.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου