Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Η εμμονή του Λόρδου Μπάιρον με τη δίαιτα

 
Συχνά, εδώ και αιώνες, οι δίαιτες των πλούσιων και διάσημων επηρεάζουν τις δικές μας διατροφικές συνήθειες.
 
 
 
Δείτε ακόμη:

 
Λέγεται ότι ο ποιητής του 19ου αιώνα Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, ο γνωστός μας Λόρδος Μπάιρον, ήταν "Mad, Bad, and Dangerous to know" (τρελός, κακός, και επικίνδυνη γνωριμία). Το τελευταίο ήταν ιδιαίτερα αληθινό -λόγω της δημοτικότητάς του, οι βλαβερές δίαιτες του Μπάιρον και η περίεργη σχέση του με το φαγητό μεταδόθηκαν σε όλους γύρω του.

Ο Μπάιρον φοβόταν μην παχύνει, πιστεύοντας ότι αυτό θα τον οδηγούσε στο λήθαργο και την ηλιθιότητα. Ήταν τόσος ο φόβος του που ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι αντιμετώπισε νευρική ανορεξία. Όταν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ήθελε να μειώσει το βάρος του, τρεφόταν σχεδόν αποκλειστικά με μπισκότα και σόδα, αν και περιστασιακά "απολάμβανε" πατάτες με ξύδι. Ο ποιητής έλεγε στους φίλους του ότι θα προτιμούσε "να μην υπάρχει" παρά να είναι τεράστιος και φορούσε μέχρι και έξι παλτά ώστε να ασκείται σε μια προσπάθεια να εφιδρώνει.

Το 1816, ο Μπάιρον έβγαζε όλη την ημέρα με μια φέτα ψωμί και ένα φλιτζάνι τσάι για πρωινό, για δείπνο έτρωγε λαχανικά και σόδα αναμεμιγμένη με λίγο κρασί, ενώ πάντα κάπνιζε πούρα για να περιορίζει την όρεξή του.
 
Δύο χρόνια αργότερα όμως, οι χειρότεροι εφιάλτες του προφανώς πραγματοποιήθηκαν. Το 1818, ένας φίλος του έγραψε ότι ο ποιητής είχε "χλομιάσει και ήταν φουσκωμένος. Είχε παχύνει πολύ, οι ώμοι του είχαν ανοίξει και ήταν στρογγυλοί, και οι αρθρώσεις των χεριών του χανόντουσαν στο λίπος". προς απάντηση αυτού, ο Μπάιρον περιορίστηκε σε ένα μενού με κόκκινο λάχανο και μηλίτη. Το 1820, ο μηλίτης και ένα παρασκεύασμα με νερό που έκανε ο ίδιος έγινε δημοφιλής τρόπος για να χάσει κάποιος κιλά.

Δυστυχώς, ο Μπάιρον δεν επέβαλε αυτές τις πεποιθήσεις μόνο στον εαυτό του -ήταν της γνώμης ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά πραγματικό φαγητό ήταν τρομερά άξεστες. Σε μια επιστολή προς την πρώην ερωμένη του Κάρολιν Λαμπ -από αυτήν απέκτησε και τον χαρακτηρισμό "Mad, Bad, and Dangerous to know"-, παραπονέθηκε για το πόσο έτρωγε η νέα του σύζυγος, "Εύχομαι να μην κατάπινε τόσο πολύ δείπνο -φτερούγες κοτόπουλου, γλυκάδια, κρέμα, ροδάκινα και κρασί. Μια γυναίκα δεν πρέπει ποτέ να την βλέπεις να τρώει ή να πίνει, εκτός κι αν είναι σαλάτα αστακού και σαμπάνια, η μόνη πραγματικά θηλυκότητα".

Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι τα συνεχή σκαμπανεβάσματα μπορεί να επηρέασαν την υγεία του, φθείροντας πρόωρα το σώμα του. Το 1824, σε ηλικία μόλις 36 ετών, ο Μπάιρον αρρώστησε με πυρετό, πιθανώς λόγω υποτροπής της ελονοσίας και πέθανε.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου