Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Το Μουσείο Ρολογιού στο Γκντανσκ της Πολωνίας



Το μουσείο, που βρίσκεται στον πύργο της παλαιότερης εκκλησίας στο Γκντανσκ, φιλοξενεί συσκευές μέτρησης του χρόνου και το πρώτο ρολόι πάλσαρ στον κόσμο.
 
 
 

Μία από τις παλαιότερες επιστήμες του κόσμου φαίνεται στα καδρόνια και την στέγη στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, την παλαιότερη εκκλησία στο Γκντανσκ της Πολωνίας. Η επιστήμη της μέτρησης του χρόνου έχει θέση σε αυτήν την παλιά πόλη χάρη σε έναν από τους κορυφαίους ζυθοποιούς, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και εφευρέτες: τον Ιωάννης Εβέλιος ή Χεβέλιους (Jan Heweliusz).
 
Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης - πηγή

Όσο ο Εβέλιος ήταν δημοτικός σύμβουλος, το κύριο ενδιαφέρον του ήταν η αστρονομία και η ωρολογοποιία. Από τις διάφορες ακαδημαϊκές συνεισφορές του στις επιστήμες, είναι γνωστός ως ο ιδρυτής της σεληνιακής τοπογραφίας, παρατήρησε τις ηλιακές κηλίδες πριν από τα τηλεσκόπια και ανακάλυψε ότι οι κομήτες περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο σε παραβολικές τροχιές.
 
Ιωάννης Εβελίος - πηγή
 
Επίσης, δημιούργησε τα δικά του όργανα μετρήσεων, συμπεριλαμβανομένων συσκευών και μηχανισμών υψηλής ακρίβειας. Πολλά από αυτά καταστράφηκαν σε μια πυρκαγιά στις 26 Σεπτεμβρίου του 1679, αλλά αρκετά πρωτότυπα και μερικές αναπαραγωγές σώζονται μέχρι και σήμερα. Μερικά από αυτά βρίσκονται στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η οποία φιλοξενεί πλέον το μοναδικό μουσείο του είδους του: το Μουσείο του Πύργου του Ρολογιού. Επίσης, εκτός από τα όργανα του Εβέλιος, το μουσείο φιλοξενεί μερικές από τις παλαιότερες και μοναδικές συσκευές μέτρησης χρόνου που δημιουργήθηκαν ποτέ, τους πύργους ρολογιών.


Για αιώνες, τα περισσότερα ρολόγια ήταν εγκατεστημένα στους πύργους και τις εκκλησίες των δημαρχείων, των κυβερνητικών κτιρίων και των οχυρώσεων. Αυτά τα ρολόγια ήταν τεράστιες αναλογικές μηχανές που ήταν συνήθως μοναδικές δημιουργίες και δύσκολο να διορθωθούν αν χαλούσαν -όπως για παράδειγμα εξαιτίας πολέμων, φωτιών, αλλά και λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων- και είναι σπάνια σήμερα.
 
Χειροποίητα ρολόγια και ρολόγια ζωγραφισμένα στο χέρι
 
Το μουσείο, που λειτουργεί από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο, στεγάζει μερικά από τα παλαιότερα και πιο σπάνια αντικείμενα του είδους, με ρολόγια που χρονολογούνται από το 1300. Μεταξύ τους υπάρχουν ρολόγια με διασταυρούμενες ράβδους ισορροπίας που προηγούνται του εκκρεμούς, με περίπλοκες εργασίες σιδήρου, ρολόγια που λειτουργούν με ατμό αλλά και με το πρώιμο ηλεκτρικό ρεύμα.
 
Παλιές καριγιόν καμπάνες
 
Επίσης, υπάρχει μια συλλογή ξυπνητηριών που χρονολογούνται από το γύρισμα του αιώνα, αλλά και ρολόγια τοίχου που είναι ζωγραφισμένα στο χέρι, ηλικίας αρκετών αιώνων. Όλα αυτά βρίσκονται στο καμπαναριό της Εκκλησίας.
 
Στο κεντρικό δωμάτιο βρίσκεται ένα έργο αφιερωμένο στο έργο του Εβέλιος

Πιο πρόσφατα, το 2011, προς τιμή της 400η επετείου από το θάνατο του Εβέλιος, εγκαταστάθηκε το πρώτο και μοναδικό πάλσαρ ρολόι στον κόσμο. Αυτό το μοναδικό ρολόι χρησιμοποιεί ως βάση για τη μέτρηση του χρόνου τους παλμούς των πάλσαρ, δηλαδή των αστεριών νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο που περιστρέφονται ταχύτατα γύρω από άξονα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου