Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Ο περίεργος θάνατος του "Βασιλιά της Σόουλ" Sam Cooke σε ένα μοτέλ το 1964


Ο Sam Cooke πέθανε για κάτι που η αστυνομία έκρινε ως «δικαιολογημένη ανθρωποκτονία», αλλά οι κοντινοί του πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
 
 


Στις 11 Δεκεμβρίου του 1964, ο τραγουδιστής Sam Cooke εμφανίστηκε στο γραφείο του Hacienda Motel στο El Segundo έξω από το Λος Άντζελες. Φορούσε μόνο ένα σακάκι και ένα παπούτσι. Απαιτούσε από την διευθύντρια του μοτέλ να του πει πού είχε πάει η νεαρή γυναίκα που είχαν φτάσει μαζί εκεί. Οι φωνές έγιναν επιθετικές και, φοβισμένη για τη ζωή της, η γυναίκα τράβηξε όπλο και έριξε τρεις σφαίρες στον τραγουδιστή.

Τουλάχιστον, αυτή είναι η ιστορία που είπε αργότερα στην αστυνομία η διευθύντρια. Οι πυροβολισμοί χαρακτηρίστηκαν ως «δικαιολογημένη ανθρωποκτονία».
 
Οι αρχές μεταφέρουν το σώμα του Cooke από το μοτέλ

Όμως, καθώς οι κοντινοί του άνθρωποι μάθαιναν περισσότερα για το θάνατό του, αμφισβήτησαν την επίσημη έκθεση. Ακόμη και σήμερα, δεκαετίες αργότερα, κάποιοι αρνούνται να δεχτούν την επίσημη ιστορία.

Τι πραγματικά όμως συνέβη εκείνο το βράδυ στο μοτέλ;

Ποιος ήταν ο Sam Cooke;
 
 Ο Sam Cooke θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως ο Βασιλιάς της Σόουλ και της R&B

Ο Cooke ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα ως τραγουδιστής γκόσπελ, μιας και ήταν γιος βαπτιστή ιερέα. Νεαρός ακόμα λαχταρούσε για κοινό. Ο αδερφός του, L.C., θυμήθηκε όταν ο Sam είχε παρατάξει ξυλάκια από γρανίτες και του είπε, "Αυτό είναι το κοινό μου, βλέπεις; Θα τραγουδήσω σε αυτά τα ξυλάκια". Στα επτά του εξέφρασε την φιλοδοξία της ζωής του, "Θα τραγουδήσω και θα βγάλω πολλά λεφτά". Ως έφηβος, μπήκε σε ένα γκρουπ τραγουδιστών γκόσπελ, τους Soul Stirrers, οι οποίοι υπέγραψαν με μια δισκογραφική (την Special Records). Ο Cooke έκανε εντύπωση και στα μέσα της δεκαετίας του '20, είχε κερδίσει το παρατσούκλι "Βασιλιάς της Σόουλ".
 
Στα chart υπήρχαν  πολλές επιτυχίες του, οι οποίες τον έκαναν αστέρα. Όμως, ο Cooke δεν ήταν απλώς ερμηνευτής, καθώς έγραφε ο ίδιος τα τραγούδια του. Μέχρι το 1964, όταν πέθανε, ο τραγουδιστής είχε ιδρύσει τη δική του δισκογραφική και εκδοτική εταιρεία. Και όπως είχε υποσχεθεί στον αδερφό του, είχε γίνει ένας επιτυχημένος μουσικός που ασκούσε επιρροή.

Τι συνέβη τη νύχτα του θανάτου του
 
Η Elisa Boyer περιμένει την ανάκρισή της από την αστυνομία στα κεντρικά αμέσως μετά τον θάνατο του Cooke

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1964, ο Sam Cooke πέρασε το βράδυ του στο ιταλικό εστιατόριο Martoni, ένα hot spot του Χόλιγουντ. Ο 33χρονος τότε Cooke ήταν αστέρας με ένα νέο επιτυχημένο άλμπουμ και ήταν άμεσα αναγνωρίσιμος σε πολλούς στο εστιατόριο. Όταν έφυγε από το δείπνο με τον παραγωγό του πήγαν το μπαρ όπου κέρασε τους φίλους του. Όσο ήταν στο μπαρ, πρόσεξε την 22χρονη Elisa Boyer. Λίγες ώρες αργότερα, οι δυο τους ήταν στην κόκκινη Ferrari του Cooke και πήγαιναν στο El Segundo.

Περίπου στις 2 το πρωί, ο  Cooke και η Boyer κατέληξαν στο Motel Hacienda -γνωστό για τις φτηνές τιμές του, το μοτέλ είχε πελάτες που έμειναν πολύ λίγες ώρες. Ο Cooke ζήτησε ένα δωμάτιο με το όνομά του. Βλέποντας την Boyer στο αυτοκίνητο, η διευθύντρια του μοτέλ, Bertha Franklin, είπε στον τραγουδιστή ότι έπρεπε να υπογράψει ως "Κος και Κα".

Μέσα σε μια ώρα, ο Sam Cooke ήταν νεκρός.

Πώς πέθανε ο Cooke στο μοτέλ;
 
Η Bertha Franklin ισχυρίστηκε ότι λίγο νωρίτερα, κάποιος άλλος πελάτης του μοτέλ, την είχε ειδοποιήσει ότι υπήρχε ένας ύποπτος στο μοτέλ

Σύμφωνα με την Elisa Boyer, ο Cooke την πήγε με την βία στο δωμάτιο. Λέγεται ότι ζήτησε από τον τραγουδιστή επανειλημμένα να την πάει στο σπίτι της, αλλά, αντ'αυτού, εκείνος νοίκιασε το δωμάτιο και την έριξε στο κρεβάτι.

"Ήξερα ότι θα με βιάσει", είπε στην αστυνομία.

Η Boyer προσπάθησε να ξεφύγει από το μπάνιο, αλλά το παράθυρο ήταν κλειστό. Όταν βγήκε από το μπάνιο, βρήκε τον Cooke γυμνό στο κρεβάτι. Περίμενε μέχρι να πάει και εκείνος στο μπάνιο και, φορώντας μόνο το εσώρουχό της, άρπαξε τα ρούχα και έφυγε.

Λίγο πιο κάτω, ντύθηκε και πέταξε το πουκάμισο και το παντελόνι του Cooke. Όταν ο Cooke βγήκε από το μπάνιο, δεν βρήκε τα ρούχα του. Φορώντας μόνο ένα αθλητικό μπουφάν και ένα μόνο παπούτσι, χτύπησε στην πόρτα του γραφείου του μοτέλ όπου εργαζόταν η Bertha Franklin.

"Είναι εκεί μέσα το κορίτσι;", φώναξε ο Cooke.

Αργότερα, η Franklin είπε στην αστυνομία ότι ο Cooke έσπασε την πόρτα και όρμηξε στο γραφείο. "Που είναι το κορίτσι;" φώναξε, καθώς άρπαξε την Franklin από τον καρπό. Ενώ ο τραγουδιστής ζητούσε απαντήσεις, η διευθύντρια προσπάθησε να τον απομακρύνει. Στη συνέχεια, άρπαξε ένα πιστόλι. "Πυροβόλησα… από κοντινή απόσταση… τρεις φορές", είπε στην αστυνομία.

Οι δύο πρώτες δεν βρήκαν στόχο. Όμως, η τρίτη χτύπησε τον τραγουδιστή στο στήθος. Πέφτοντας πίσω, της φώναξε, "Κυρία, με πυροβόλησες". Ήταν τα τελευταία του λόγια.
 
Ερευνώντας την «δικαιολογημένη ανθρωποκτονία»
 
Η Boyer καταθέτει στο δικαστήριο με καλυμμένο το πρόσωπό της
 
Όταν η αστυνομία έφτασε επιτόπου, βρήκαν τον τραγουδιστή νεκρό. Μέσα σε μια εβδομάδα από το θάνατό του, η αστυνομία έφτασε στην ετυμηγορία της «δικαιολογημένης ανθρωποκτονίας». Τόσο η Boyer όσο και η Franklin μίλησαν στον ανακριτή, ενώ ο δικηγόρος του Cooke φέρεται να του επιτράπηκε να υποβάλει μόνο μία ερώτηση.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το αλκοόλ στο αίμα του Cooke ήταν 0,16. Οι πιστωτικές του κάρτες είχαν χαθεί, αλλά είχε μαζί του πάνω από 100 δολάρια, κάτι που οδήγησε την αστυνομία στο συμπέρασμα ότι ο Cooke δεν έπεσε θύμα απόπειρας ληστείας.

Για την αστυνομία, ήταν μια ξεκάθαρη υπόθεση, αλλά οι φίλοι και οι υποστηρικτές του Cooke αναρωτήθηκαν αν υπήρχε κάτι άλλο στην ιστορία.
 
Στην κηδεία του, με το φέρετρό του ανοικτό, φίλοι όπως η τραγουδίστρια Έτα Τζέιμς και ο Μοχάμεντ Άλι σοκαρίστηκαν όταν βρήκαν το σώμα του Cooke χτυπημένο άσχημα. Η Τζέιμς δεν μπορούσε να καταλάβει πώς η διευθύντρια του μοτέλ θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοιου είδους τραύματα. "Το κεφάλι του ήταν σχεδόν αποκολλημένο από τους ώμους του", έγραψε. "Τα χέρια του ήταν σπασμένα και θρυμματισμένα, και η μύτη του σπασμένη".

Έναν μήνα αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε την Boyer για πορνεία. Το 1979, κρίθηκε ένοχη για δολοφονία δευτέρου βαθμού του πρώην φίλου της. Με βάση αυτό, ορισμένοι πιστεύουν ότι η Boyer είχε προσπαθήσει να ληστέψει τον Cooke, αλλά δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα το θάνατό του.

Μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι ο θάνατος του Cooke σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τους εχθρούς του. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, ο Cooke ήταν από τους πιο γνωστούς του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων και συχνά αρνούνταν να παίξει σε ξεχωριστούς χώρους.
 
Συγκεντρωμένο πλήθος θρηνεί τον θάνατο του Sam Cooke

Μάλιστα, η νεκρολογία του στους The New York Times ανέφερε ότι το 1963 είχε συλληφθεί επειδή προσπάθησε να κλείσει δωμάτιο σε ένα μοτέλ "μόνο για λευκούς" στη Λουιζιάνα.
 
Στο Σικάγο και το Λος Άντζελες, 200.000 θαυμαστές βγήκαν στους δρόμους για να θρηνήσουν τον θάνατο του Sam Cooke. Ο Ρέι Τσαρλς έπαιξε στην κηδεία του και το τραγούδι του που κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του, "A Change is Gonna Come", έγινε ο ύμνος του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων.
 

Ο χαρακτήρας του Sam Cooke εμφανίζεται στην ταινία του 2020 "One Night in Miami" -τον υποδύεται ο υποψήφιος για Όσκαρ Β' αντρικού ρόλου, Leslie Odom Jr.- μια φανταστική συνάντηση των Μάλκομ Χ, Κάσιους Κλέι (πριν ασπαστεί το Ισλάμ και αλλάξει σε Μοχάμεντ Άλι), Τζιμ Μπράουν (αθλητής του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, αναλυτής αθλητικών και ηθοποιός) και του ίδιου σε μια αίθουσα στο Hampton House τον Φεβρουάριο του 1964, για να γιορτάσουν τον τίτλο του Άλι επί του Sonny Liston. Η ταινία είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Regina King και είναι σε σενάριο του Kemp Powers, το οποίο βασίζεται στο θεατρικό έργο του ίδιου με τον ίδιο τίτλο. Εκτός του Odom Jr., πρωταγωνιστούν οι Kingsley Ben-Adir (Μάλκομ Χ), Eli Goree (Κάσιους Κλέι/ Μοχάμεντ Άλι), Aldis Hodge (Τζιμ Μπράουν).

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου