Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 266 (-3)


 
 
 
Μια εκδρομή σε ένα πετρόχτιστο χωριό που μέχρι το 1959 ονομαζόταν Άνω Μουσουνίτσα
 

Σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στην καρδιά της Ρούμελης, είναι κτισμένος ο Αθανάσιος Διάκος. Όπως φανερώνει το όνομά του, είναι ένα μικρό χωριό που καμαρώνει για την καταγωγή του μεγάλου Έλληνα οπλαρχηγού του ’21.
Μέχρι το 1959, ο οικισμός ήταν γνωστός με την ονομασία Άνω Μουσουνίτσα. Τότε, με πρωτοβουλία των κατοίκων, μετονομάστηκε σε Αθανάσιος Διάκος. Ήδη από το 1922, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Επανάσταση, ο Πλαστήρας εγκατέστησε έναν αδριάντα του ήρωα στην πλατεία του χωριού. Η επιγραφή αναφέρει:
 
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ ΜΑΣΑΒΕΤΑΣ. Γεννήθηκε στην Άνω Μουσουνίτσα της Παρνασίδας το 1788. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Αλαμάνα το 1821
 
 
 
25 Μαρτιου 1821. Ι.Μ Αγίας Λαύρας. Εδώ σηκώθηκε το λάβαρο της Ελληνικής επανάστασης
 

Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στους πρόποδες του όρους Βελιά, λίγο ψηλότερα από τα Καλάβρυτα, βρίσκεται η ξακουστή μονή της Αγίας Λαύρας, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η ιστορία της είναι άμεσα συνυφασμένη με την έναρξη της επανάστασης του 1821, την ύψωση του λαβάρου και την ορκωμοσία των οπλαρχηγών από τον μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.
Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε το 961 και αρχικά βρισκόταν περίπου 300 μ. ψηλότερα, στην τοποθεσία Παλαιομονάστηρο. Πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1585 και ξαναλειτούργησε το 1600, ενώ το 1689 μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση από τον ηγούμενο Ευγένιο. Στην επανάσταση του 1821 συνέβαλε σημαντικά, προσφέροντας χρήματα και τρόφιμα. Το 1826 πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ, αλλά οι μοναχοί είχαν προλάβει να την εγκαταλείψουν, σώζοντας και πολλά από τα πολύτιμα κειμήλιά της. Ανοικοδομήθηκε το 1828 με την προσθήκη τρίτου καθολικού, αλλά καταστράφηκε πάλι το 1844 από σεισμό και ανοικοδομήθηκε το 1850. Τελευταία μεγάλη καταστροφή υπέστη από τους Γερμανούς το 1943 και η ανοικοδόμησή της ολοκληρώθηκε γύρω στο 1950 με την εποπτεία του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Ορλάνδου.
Το συγκρότημα περικλείεται από τις πτέρυγες των κελιών που σχηματίζουν περίβολο. Στο κέντρο του βρίσκεται το νεότερο καθολικό, που ανήκει στον τύπο της βασιλικής με τρούλο, ενώ δεξιά της κύριας εισόδου του περιβόλου, το καθολικό του 17ου αιώνα, που είναι αγιορείτικου τύπου, δηλαδή μονόκλιτο, με τρεις κόγχες και τρούλο. Η μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και έγγραφα, και μουσείο με μοναδικά κειμήλια από την ελληνική επανάσταση. Μεταξύ αυτών, το ξακουστό λάβαρο που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύττοντας την Επανάσταση του 1821, ένα Ευαγγέλιο με διαμάντια, δώρο της αυτοκράτειρας Αικατερίνης της Ρωσίας, και τα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Επίσης, διαθέτει λείψανα αγίων και την κάρα του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου των Καλαβρύτων, δωρεά του αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου το 1398.
Η μονή είναι ανδρική και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.
 
 
Η λίμνη Κάρλα από ψηλά



Γαργαλιάνοι το Μοναστήρι του Ασκητή. Η Βαβέλ της Πελοποννήσου που καθηλώνει
 

Υπάρχουν ορισμένες τοποθεσίες όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Μια από αυτές τις τοποθεσίες βρίσκεται λίγο έξω από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, και πρόκειται για το μοναστήρι του»Aσκητή».
Το ετοίμαζαν για μοναστήρι, όμως δεν λειτούργησε ποτέ. Πρόκειται για ένα ερειπωμένο κτίσμα εντυπωσιακών διαστάσεων, ασύμμετρο με πολλές πύλες και μικρά κελιά.
Κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει ως την Βαβέλ της Πελοποννήσου άλλοι πάλι ως το ελληνικό "Εξπρές του μεσονυκτίου" σε κάθε περίπτωση το Μοναστήρι του "Ασκητή" θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τηλεοπτικό σκηνικό με μεγάλη επιτυχία.
Η μοναδική ελληνική ταινία που έχει χρησιμοποιήσει το μοναστήρι του "Ασκητή" για τον συγκεκριμένο σκοπό ήταν "Οι Ιππείς της Πύλου" του Νίκου Καλογερόπουλου με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Τάκη Σπυριδάκη, εκεί όμως δεν φαίνεται το πραγματικό μέγεθος και η πολυπλοκότητά του κτηρίου. 

 
Κάστρο του Γρίβα: Θυμίζοντας την Τουρκοκρατία και την ιστορία του
 

Ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο της Λευκάδας, πάνω σε έναν μικρό, βραχώδη λόφο και απέναντι από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, βρίσκεται ένα ιστορικό μνημείο το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, το Φρούριο του Τεκέ ή Κάστρο του Γρίβα . Χρονολογείται γύρω στις αρχές του 19ου αιώνα. Το είχε χτίσει ο Αλή Πασάς προκειμένου να καταλάβει το Κάστρο της Αγίας Μαύρας και εν συνεχεία να κατακτήσει το νησί. Ο μικρός λόφος του, βρίσκεται σε μια λωρίδα στεριάς που εισχωρεί στη θάλασσα. Η θέα από το σημείο, ιδιαίτερα κατά το καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα, είναι μαγευτική. - στο: maxmag.gr


Ισπανία: Η άνοιξη «έβαψε» τους αγρούς σε αποχρώσεις του ροζ και του μοβ


Οι εικόνες με τα χωράφια των οπωροφόρων δέντρων, που ανθισμένα πια μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής, δημιουργούν ένα απίθανο τοπίο ροζ και μοβ αγρών στην επαρχία Λιέιδα της Καταλονίας στην Ισπανία. 
 
 
"Τα χρήματα είναι ένα ανόητο πράγμα"
 


Το μοναδικό παρθένο δάσος της χώρας στην Ροδόπη, όπου ζουν 32 είδη θηλαστικών και κανένας άνθρωπος
 


Η θέα του μοιάζει ονειρική. Είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης και το μοναδικό παρθένο δάσος της χώρας. Βρίσκεται στην οροσειρά της Ροδόπης και εντυπωσιάζει με την άγρια ομορφιά του.
Θεωρείται παρθένο γιατί δεν υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση επί πέντε αιώνες. Οξιά, ερυθρελάτη, δασική πεύκη, σημύδα, σορβιά, ιτιά και σφένδαμο είναι μόνο μερικά από τα είδη που φύονται στο δάσος.
Στο βουνό Φρακτό, όπου βρίσκεται το ομώνυμο δάσος, η υψηλότερη κορυφή σε υψόμετρο τα 1.953 μέτρα. Παλαιότερα ονομαζόταν Ζαγκραντένια που σημαίνει το φραγμένο μέρος όπως και η σημερινή του ονομασία - στο: mixanitouxronou.gr


Ο Φάρος Ηραίον είναι το στολίδι του Κορινθιακού
 


Είναι από τα ωραιότερα σημεία της Κορίνθιας, αλλά και από τους ωραιότερους φάρους της χώρας. Ο λόγος για το λιθόχτιστο φάρο Μελαγκάβι ή Ηραίον (από τον αρχαίο ναό της Ήρας που βρίσκεται κοντά του), ο οποίος βρίσκεται σε ένα σημείο που κόβει την ανάσα.
Συγκεκριμένα, είναι χτισμένος στη θέση Μελαγκάβι στη χερσόνησο Αγρίλαος, στον κόλπο Αλκυονίδων Νήσων. Ο φάρος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1897. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός, ενώ το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται οδικώς. - στο: newsbeast.gr
 
 
Πώς γεννήθηκε ο Κέρμιτ (που στην αρχή έμοιαζε με σαύρα)
 

Ο Jim Henson τον έφτιαξε το 1955 από το παλιό πράσινο παλτό της μητέρας του και ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ! - στο: mikropragmata.lifo.gr
 
 
Νεκροταφείο πλοίων και ψυχών: Ένα μέρος που η οσμή θανάτου ντροπιάζει όσο λίγα το ανθρώπινο είδος
 

 


Οι «άθλιοι» του 21ου αιώνα κατοικούν στο μεγαλύτερο ναυπηγείο ανακύκλωσης του κόσμου
Το κομμουνιστικό σύστημα διακυβέρνησης έχει απομείνει πια μόνο με… ρομαντικούς υποστηρικτές, όταν δεν μιλάμε για πολίτες της Κίνας, της Κούβας, του Βιετνάμ ή της Βορείου Κορέας. Η δοκιμασία στο πέρασμα των χρόνων ανέδειξε το καπιταλιστικό ως το μόνο ρεαλιστικό και ευνοϊκό για την ευημερία των ανθρώπων.
Όχι όμως όλων των ανθρώπων. Δεκανίκι του είναι η αδικία. Διότι η επιζητούμενη ευημερία αφορά μόνο το λεγόμενο δυτικό κόσμο. Προς επίτευξη αυτής πληρώνουν το τίμημα οι υποανάπτυκτες χώρες του πλανήτη. Ο αδηφάγος όλο για περισσότερα κέρδη καπιταλισμός προϋποθέτει την εκμετάλλευση του ασθενούς από τον ισχυρό.
Και δεν υπάρχει μάλλον μέρος στον κόσμο όπου το φαινόμενο απηχεί με τόση αναλγησία και κυνικότητα όσο σε μια κουκίδα του παγκόσμιου χάρτη, στη νότια Ασία. στο: menshouse.gr
 
 
Mil V-12: Το μεγαλύτερο ελικόπτερο που φτιάχτηκε ποτέ
 
 
Κατασκευάστηκε για πολύ συγκεκριμένο λόγο, μα δεν τέθηκε ποτέ σε μαζική παραγωγή.
Το ελικόπτερο αυτό σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση, με σκοπό τη μεταφορά διηπειρωτικών πυραύλων (ICBM) με ταχύτητα και αποφεύγοντας τον εντοπισμό από τη Δύση σε απομακρυσμένες βάσεις.
Είχε δύο έλικες, οι οποίοι ήταν πλάι- πλάι. Όπως γράφει το Popular Mechanics, το μήκος του ήταν μεγαλύτερο ενός Boeing 737 και χρησιμοποιούσε τους κινητήρες και έλικες δύο μικρότερων Mi-6. Μπορούσε να μεταφέρει 196 επιβάτες ή μέχρι 40 τόνους φορτίο. Είχε πλήρωμα έξι ατόμων και το αμπάρι του ήταν αρκετά μεγάλο για να μεταφέρει ακόμα και λεωφορεία. - στο: huffingtonpost.gr
 
 
Βρες τις διαφορές…
 

Έφτασε η ώρα να το ζήσουμε λίγο νοσταλγικά, και να αναζητήσουμε τις διαφορές ανάμεσα στις φωτογραφίες, όπως στα παλιά παιδικά περιοδικά. - στο: in2life.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου