Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

5 μοναστήρια σε επικίνδυνα μέρη

 
Η απομόνωση είναι σκληρή. Όμως, για τους μοναχούς του Μεσαίωνα, η απομόνωση δεν ήταν απλά τρόπος ζωής, αλλά ένας τρόπος για να προστατέψουν τον χριστιανικό κόσμο.
 
 


Σύμφωνα με τον Χριστιανό θεολόγο και φιλόσοφο του 5ου αιώνα Αυγουστίνο Ιππώνο, γνωστό ως Άγιος Αυγουστίνος, οι μοναχοί ζούσαν στην «Πόλη του Θεού» και το άγιο έργο τους προστάτευε όσους ζούσαν στην «Επίγεια Πόλη», δηλαδή, εμάς τους υπόλοιπους. Με άλλα λόγια, όσο πιο απομονωμένο ήταν ένα μοναστήρι, τόσο το καλύτερο.

Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου, Δυτική Όχθη
 

Στους πρώτους αιώνες της Χριστιανοσύνης, οι ασκητές αρέσκονταν να ζουν στις σπηλιές γύρω από την Ιερουσαλήμ. Γύρω στο 420 μ.Χ., υπήρχε μια ολόκληρη ομάδα τέτοιων Χριστιανών που ζούσαν σε σπηλιές (που ονομάζονται λάβρες) στον Ουάντι Κελτ (Wadi Qelt), την κοιλάδα ενός ποταμού στην ανατολική Δυτική Όχθη. Περίπου 80 χρόνια μετά, οι λάβρες οργανώθηκαν σε μονή που είναι γνωστή ως Μονή Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου, περισσότερο γνωστή ως Μονή Αγίου Γεωργίου στο Ουάντι Κελτ ή απλά Μονή Χοζεβά.
Χωμένη στην πρόσοψη ενός βράχου -κοινό θέμα για τα μοναστήρια-, η Μονή του Αγίου Γεωργίου διαθέτει ακόμη και σήμερα οστά μοναχών που σκοτώθηκαν από τους Πέρσες όταν εκείνοι κατέστρεψαν το μοναστήρι το 614. Μεγάλος μέρος της μονής ανακαινίσθηκε μεταξύ του 1878 και του 1901 και περιέχει δύο εκκλησίες, κάθε μια από τις οποίες έχει μωσαϊκό που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα.


Μοναστήρι Paro Taktsang, Μπουτάν
 

Γνωστό ως το Φωλιά ή Λημέρι της Τίγρης, το μοναστήρι Paro Taktsang βρίσκεται σε ύψος 3.000 ποδιών στην πλαγιά ενός βουνού στο Μπουτάν. Το μοναστήρι πήρε το παρατσούκλι του από έναν εκπληκτικό θρύλο. Ένας βουδιστής ιερέας, ο Padmasambhava, έψαχνε να βρει ένας μέρος να διαλογιστεί. Ανέβηκε στην ιπτάμενη τίγρη του και βρήκε μια ωραία σπηλιά. Αφού εξουδετέρωσε μερικούς δαίμονες ενώ διαλογιζόταν, ξεκίνησε να προσηλυτίζει τους κατοίκους του Μπουτάν στον βουδισμό.
Χτισμένο το 1692, το σημερινό μοναστήρι κατασκευάστηκε γύρω από την σπηλιά που υποτίθεται ότι διαλογίστηκε ο Padmasambhava. Το μοναστήρι περιλαμβάνει τέσσερις κυρίως ναούς και πρόσβαση σε οκτώ σπηλιές.


Μονή της Αγίας Τριάδας, Ελλάδα (φωτογραφία στην αρχή)
Στα Μετέωρα βρίσκονται πολλά μοναστήρια σε απόκρημνα μέρη. Οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές που βρίσκονται στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια -κάποιοι εκτιμούν ότι οι πρώτοι κάτοικοι των σπηλαίων στην περιοχή εμφανίστηκαν πριν από 50.000 χρόνια.
Τα μοναστήρια των Μετεώρων άρχισαν να εμφανίζονται τον 14ο αιώνα. Όπως αποδεικνύεται, οι βραχώδεις σχηματισμοί των Μετεώρων ήταν καλό μοναστικό μέρος, μιας και μπορούσε κανείς να αμυνθεί εύκολα και ήταν απομονωμένα, κάτι που οδήγησε στη δημιουργία 24 μοναστηριών. Έξι από αυτά είναι ακόμη ενεργά και ανοικτά για τους επισκέπτες. H Μονή της Αγίας Τριάδας είναι ένα από τα παλαιότερα και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1475-76. Για τους φαν του κινηματογράφου, το μοναστήρι εμφανίστηκε στην ταινία του Τζέιμς Μποντ «Για τα μάτια σου μόνο».


Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, Τουρκία
 

Η Μονή Σουμελά βρίσκεται στην Τραπεζούντα, στην βορειοανατολική Τουρκία ανάμεσα στα βουνά του Πόντου, και είναι κρυμμένη σε έναν απότομο βράχο, σε ύψος περίπου 1063 μέτρα από το έδαφος. Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Εκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
Η σημερινή μονή χρονολογείται κυρίως από τον 13ο αιώνα, όταν ένα όραμα της Παναγίας έσωσε τον Αλέξιο Γ', τον αυτοκράτορα της Τραπεζούντας, από μια καταιγίδα. Ο Αλέξιος αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η μοναστική τοποθεσία. Το 2020, η μονή άνοιξε ξανά στο κοινό μετά από χρόνια αποκατάστασης.


Skellig Michael, Ιρλανδία
 

Περισσότερα για το Skellig Michael σε παλαιότερο θέμα

 
Το Skellig Michael της Ιρλανδίας είναι ίσως το πιο γνωστό μοναστικό θαύμα. Σε απόσταση περίπου επτά μιλίων από τη νοτιοδυτική ακτή της χώρας, το μοναστικό νησί αποτελείται από 0,219 tet. xlm βράχου με μέγιστο ύψος τα 218 μέτρα. Το μοναστήρι του νησιού χτίστηκε μεταξύ του 6ου και του 8ου αιώνα και είναι ακόμα σε καλή κατάσταση.
Οι επισκέπτες θα βρουν πέτρινους σταυρούς, δύο ρητορικά, ένα νεκροταφείο, μια μεσαιωνική εκκλησία και έξι θολωτές κυψέλες. To νησί χρησιμοποιήθηκε ως το μοναστικό καταφύγιο του Luke Skywalker στην τελευταία τριλογία του Star Wars. Όταν ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Μπέρναρντ Σω επισκέφθηκε το μέρος το 1910, το περιέγραψε ως "απίστευτο, αδύνατο, τρελό μέρος" ως "μέρος του κόσμου των ονείρων μας".

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου