Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 267 (-3)


 
 
Μονοδένδρι: το πιο επικίνδυνο μονοπάτι της Ελλάδας βρίσκεται δίπλα σε έναν γκρεμό βάθους 500 μέτρων
 

Στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια και πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου το Μονοδένδρι βρίσκεται η Ι.Μ Αγίας Παρασκευής του Βίκου.
Πρόκειται για την ιστορικότερη Μονή της ευρύτερης περιοχής του Ζαγορίου και μια από τις ομορφότερες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τόσο η κατασκευής της μιας και είναι φτιαγμένη ολοκληρωτικά από πέτρα στο ύφος ολόκληρου του Ζαγορίου αλλά και η υπέροχη θέα προς την χαράδρα του Βίκου μιας και είναι φτιαγμένη κυριολεκτικά στην άκρη του γκρεμού.
Από την Μονή της Αγίας Παρασκευής ξεκινούν και δύο μονοπάτια τα οποία εύκολα χαρακτηρίζονται τα πιο επικίνδυνα στην Ελλάδα. Αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόκειται για στενά περάσματα κυριολεκτικά στην άκρη του γκρεμού που κινούνται παράλληλα επάνω στο Φαράγγι του Βίκου.
Το φάρδος τους επιτρέπει μόνο ένα άτομο και αυτό μετά βίας και το βάθος του φαραγγιού δίπλα σας εάν ποτέ ρισκάρετε να περπατήσετε σε αυτά σε κάποια σημεία ξεπερνά ακόμα και τα 500 μέτρα.
Οι πρώτοι που διέσχισαν αυτά τα μονοπάτια ήταν ασκητές που διέμεναν πριν από εκατοντάδες χρόνια στην περιοχή και αργότερα χρησιμοποιήθηκαν από βοσκούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Φαράγγι του Βίκου είναι το πιο βαθύ φαράγγι του κόσμου με βάθος κοντά στα 1000 μέτρα.
 
 
Κοκκινοπηλός: Το απόκοσμο κόκκινο τοπίο που θυμίζει Άρη στην Ήπειρο
 

Η περιοχή Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι μια ομάδα λόφων περίπου 150 μέτρων στο ύψος, ιδιαίτερου γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η φύση τους έχει δημιουργήσει περίπου στα 6 χιλιόμετρα βόρεια της Φιλιππιάδας στην Πρέβεζα. Για να ερευνηθεί περί τίνος ακριβώς πρόκειται, στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν πολλές γεωλογικές έρευνες από ανεξάρτητους ερευνητές και από το ΙΓΜΕ Πρέβεζας. Οι έρευνες έδειξαν ότι το συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλός Πρέβεζας αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μοναδικό και εντυπωσιακό προϊστορικό καρστικό βύθισμα το οποίο πληρώθηκε από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον παροδικών λιμνών (υγρές και ξηρές περίοδοι) με εσωτερική αποστράγγιση.
Και κάθε… απόκοσμο σημείο έχει τη δική του δύσκολη πρόσβαση. Έτσι και η πρόσβαση στους λόφους Κοκκινοπηλού Πρέβεζας γίνεται μάλλον δύσκολα από δύο σημεία. Η πρώτη πρόσβαση με αυτοκίνητο γίνεται από ανατολικά μέσω Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Πρέβεζας, από το χωριό Άγιος Γεώργιος. Μετά τη σήραγγα του Αρχαίου Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης.
Η δεύτερη πρόσβαση με αυτοκίνητο, γίνεται από νοτιοδυτικά, και είναι πιο περίπλοκη αλλά εξίσου όμορφη σαν διαδρομή. Από την οδό Λίμνη Ζηρού – Ριζοβούνι – Στεφάνη, θα στρίψιες στον 4ο ασφάλτινο δρόμο. Ο δρόμος αυτός γίνεται δασικός και μετά από περίπου δύο χιλιόμετρα θα δεις δεξιά τους λόφους. Και από εκεί θα χρειαστεί να περπατήσεις μισό χιλιόμετρο περίπου κάνοντας ορειβατική πεζοπορία.
 
 
Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου
 

Μία ορεινή τεχνητή λίμνη που συνδυάζει ένα μοναδικό λαβύρινθο ρυακιών, φυσικών μικρών λιμνών και εκτεταμμένων ορεινών λιβαδιών που σφύζουν από ζωή. Η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται στα ανατολικά του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου.  


Εκτός από τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν, το Μουσείο Mütter φιλοξενεί και άλλα ανατριχιαστικά εκθέματα
 
Προσοχή: Το βίντεο περιέχει ενοχλητικές εικόνες
 

Το μικρό αλλά συναρπαστικό Μουσείο Mütter στεγάζεται στο Ιατρικό Κολέγιο της Φιλαδέλφειας και διαθέτει μια μοναδική συλλογή δειγμάτων και αντικειμένων που αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη ιστορία της ανατομίας και της ιατρικής.
Ενώ τα περισσότερα μουσεία όπως αυτό γεμίζουν τις αίθουσές τους με παλιές εικόνες και ιατρικά εργαλεία-αντίκες, αυτό το μάλλον στενό κτίριο του 19ου αιώνα ξεχειλίζει με υγρά δείγματα (βιολογικά δείγματα, διατηρημένα ρευστά), σκελετικά δείγματα, ανατομικά μοντέλα, όργανα και άλλα. Ορισμένα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντικείμενα που ανήκαν στη Μαρία Κιουρί, έναν όγκο που αφαιρέθηκε από το στόμα του Glover Cleveland, τον ψηλότερο σκελετό που εκτίθεται στη Βόρεια Αμερική και βέβαια τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου, «η συλλογή μας αποτελείται κυρίως από ανθρώπινα υπολείμματα, μερικά από τα οποία εμφανίζουν γεννητικά όργανα, τραυματισμούς ή παραμορφώσεις που μπορεί να είναι ενοχλητικά για τα μικρά παιδιά. Για αυτόν τον λόγο, προτείνουμε το μουσείο για παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω». - στο: lifo.gr
 
 
Οι ανθισμένες ροδακινιές στον κάμπο Ημαθίας
 
Ο ερχομός της άνοιξης στα τέλη Μαρτίου στον κάμπο της Ημαθίας μεταμορφώνει το σκηνικό σε... έργο τέχνης, από τις χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές. - στο: tvxs.gr
 
 
Το σχέδιο του χαλιού, στην πραγματικότητα, είναι μια δορυφορική λήψη της ΓηςΠράγματα που δεν τα βλέπεις κάθε μέρα στο δρόμο...


 
Όταν μας λένε "οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες"...
 

 
Τα εκπληκτικά μικροσκοπικά διοράματα του Abdulrahman Eid
 
 

Δεν έμαθαν ποτέ ότι υπήρχε: Το καλά κρυμμένο αεροδρόμιο δίπλα στον Αχέροντα που «έγραψε» το έπος του ’40
 
  
Το μυστικό, πρόχειρο αεροδρόμιο είχε στηθεί δίπλα στον Αχέροντα, στον κάμπο της Παραμυθιάς. Μια περιοχή που ονομάζεται έως και σήμερα «αεροδρόμιο», αλλά για τον αδαή επισκέπτη είναι δύσκολο να αντιληφθεί το λόγο της ονομασίας. Να φανταστεί δηλαδή ότι πριν από περίπου 70 χρόνια, σε αυτή την ήσυχη σήμερα κοιλάδα, έβγαζαν «πολεμικά» μουγκρητά οι κινητήρες αεροσκαφών που απογειώνονταν για να βομβαρδίσουν ιταλικές θέσεις.
Ο χωμάτινος (!) διάδρομος απογείωσης είχε κατασκευαστεί ανάμεσα σε δύο βουνά, δίπλα σε παραπόταμο του Αχέροντα. Εξαιτίας της θέσης του, διατήρησε για πολύ καιρό τη μυστικότητα του, δίνοντας τη δυνατότητα τόσο στη Ελληνική Βασιλική Αεροπορία, όσο και στη RAF να επιχειρούν με καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά υποστηρίζοντας την προσπάθεια του ελληνικού στρατού στο αλβανικό μέτωπο. - στο: menshouse.gr , περισσότερα στο: paramythia-online.gr


Η Ζώνη της Σιωπής: Το άλυτο μυστήριο της περιοχής
 

Η Σιωπηρή Ζώνη Mapim (La Zona Del Silencio – Ζώνη της σιωπής) είναι το δημοφιλές όνομα για ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι ερήμου (150 τετραγωνικών μιλίων περίπου) κοντά στο Bolson de Mapimi στο Μεξικό. Η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα στις πολιτείες Durango, Chihuahua και Coahuila μεταξύ των παραλλήλων 26ου και 28ου σε ένα μέρος γνωστό ως Trino Vertex. Πρόκειται για μια παράξενη ερημική τοποθεσία, που «καταβροχθίζει» τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σήματα, ενώ συνδέεται και με συχνές εμφανίσεις UFO. - στο: maxmag.gr


Στην μοναδική πολεμική αναμέτρηση του στρατού του Λιχτενστάιν δεν έπεσε ούτε μια τουφεκιά!
 
 
Στην μάχη πήγαν 80 στρατιώτες και γύρισαν 81. Όλοι πήραν παράσημα
Ο τελευταίος πόλεμος όπου συμμετείχε το κρατίδιο του Λιχτενστάιν (σήμερα έχει πληθυσμό 38.896 και ένα από υψηλότερα εισοδήματα κατά κεφαλή στον κόσμο) ήταν εκείνος του 1866 μεταξύ Πρωσίας και Αυστρίας.
Τότε ο πρίγκιπας του Λιχτενστάιν, Ιωάννης Β', έστειλε το στρατό του αποτελούμενο από 80 φαντάρους και ένα λοχία -που είχε υπηρετήσει στην Αυστρία- προς υποστήριξη της Αυστρίας. Οι άνδρες ήταν τελείως ανεκπαίδευτοι και διέθεταν απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Ήταν τυχεροί καθώς δεν πήραν μέρος σε κάποια μάχη και έτσι δεν είχαν καμία απώλεια.
Μάλιστα, όταν επέστρεψαν στο Λιχτενστάιν ήταν ένας παραπάνω, καθώς είχαν μαζί τους και ένα Αυστριακό λιποτάκτη. Τότε έμεινε στην ιστορία η φράση «Έφυγαν 80, γύρισαν 81…». Ο Πρίγκιπας Ιωάννης, ανακοίνωσε ότι παρ’ όλο που η σύμμαχός του, Αυστρία, είχε ηττηθεί κατά κράτος, οι δικοί του άνδρες επέστρεψαν αήττητοι. Τους μοίρασε όλους παράσημα και μετά διέλυσε το στρατό ώστε να κλείσει την ιστορία του με θετικό πρόσημο.
Από τότε το Λιχτενστάιν δεν διαθέτει ένοπλες δυνάμεις, εκτός από ένα ηλικιωμένο, τον Herr Andreas Kieber, που στα μέσα της δεκαετίας του 1930 ντυνόταν με τη στολή που φορούσε το 1866 μαζί με το παράσημο του πρίγκιπα και εκτελούσε χρέη φύλακα στο κάστρο της Βαντούζ, πρωτεύουσας του Λιχτενστάιν. - στο: mixanitouxronou.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου