Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Πώς ήταν 6 ασιατικά κάστρα πριν γίνουν ερείπια

 
Η Budget Direct αποφάσισε να ανακατασκευάσει ψηφιακά 6 κάστρα που έχουν γίνει ερείπια με την πάροδο των χρόνων σε πέντε χώρες της Ασίας και αποκαθίστανται στην παλιά τους δόξα.
 
 


Είναι το πιο πρόσφατο έργο της σειράς ανακατασκευών της Budget Direct, της ομάδας που έχει αναζωογονήσει ευρωπαϊκά κάστρα.

Κάστρο Αλαμούτ, κοιλάδα Αλαμούτ, Ιράν
 

Το 1090, ο Ιμάμης Χασάν-Ι Σαμπάχ υποτίθεται ότι κατέλαβε το κάστρο χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα. Το νέο κράτος εξασφάλισε τη δύναμή του με στοχευμένες επιθέσεις εναντίον ηγετών του εχθρού. Όσοι διέπραξαν αυτές τις επιθέσεις έγιναν γνωστοί ως "Hashashin" ("αυτός που τρώει χασίς"), απ' όπου προήλθε η λέξη "Assassin", δηλαδή ασασίνοι. Κατά ειρωνικό τρόπο, η φήμη του Αλαμούτ οδήγησε στην καταστροφή της, καθώς, οι διάφοροι κατακτητές του το κατέστρεψαν ενώ έψαχναν για τον θρυλικό θησαυρό ενός ασασίνου.
Σήμερα, δεν υπάρχουν πολλά ερείπια του κάστρου, αν και η ιρανική κυβέρνηση προσπαθεί να το αποκαταστήσει, εν μέρει, για τους τουρίστες.

 
Παλιό Θερινό Παλάτι, Πεκίνο, Κίνα
 

Το Yuanming Yuan -γνωστό στον Δυτικό Κόσμο ως Παλιό Θερινό Παλάτι - δεν ήταν μόνο ένα κτίριο, αλλά ένα συγκρότημα 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανακτόρων, λιμνών, κήπων, πύργων και γλυπτών. Η υπερηφάνεια της δυναστείας του Τσινγκ, το Yuanming Yuan, καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις ως αντίποινα για το θάνατο ενός Βρετανού απεσταλμένου κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Οπίου. Περαιτέρω καταστροφή σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Μπόξερ και της Πολιτιστικής Επανάστασης.
Εδώ, απεικονίζεται το Haiyantang του Yuanming Yuan (Το Παλάτι της Ήρεμης Θάλασσας). Μπροστά από ένα διώροφο παλάτι δυτικού στιλ, ένα ρολόι νερού περιβαλλόταν από τα 12 ζώα του Κινέζικου Ζωδιακού Κύκλου. Σήμερα, το κεντρικό κοχύλι του σιντριβανιού βρίσκεται μέσα στο περίγραμμα της λακκούβας, υποστηριζόμενο από στήλες του ανακτόρου.


Κάστρο Hagi, Hagi, Ιαπωνία
 

Η φατρία σαμουράι Μόρι έχασε από τον Τοκουγκάβα Ιεγιάσου στη Μάχη της Σεκιγκαχάρα, και ως εκ τούτου, έπρεπε να ξαναχτίσει την πρωτεύουσά της στη μικρή παραθαλάσσια πόλη Hagi. Ωστόσο, οι Μόρι πήραν την εκδίκησή τους. Το κάστρο έγινε η πρωτεύουσα του τσοσού, το οποίο συνέβαλε στην ανατροπή του Σογκουνάτο Τοκουγκάβα. Κατά ειρωνικό τρόπο, το 1874, το κάστρο διαλύθηκε από τη νέα κυβέρνηση ως μέρος μιας πολιτικής συγκεντρωτισμού και εκσυγχρονισμού.
Το κάστρο ήταν αρκετά τρομερό στην εποχή του. Πολλαπλές μπάλες και τείχη προστάτευαν τη γύρω γη, πολλά από τα οποία είναι ακόμη ορατά. Το κύριο ξύλινο καταφύγιο αποσυναρμολογήθηκε, αλλά η πέτρινη βάση του και μέρος της τάφρου του παραμένουν. Ψηλά στο βουνό, βρίσκονται τα ερείπια ενός εφεδρικού καταφυγίου.
 
 
Ακρόπολη του Γκαζνί, Γκαζνί, Αφγανιστάν
 

Το 977, ο πρώην σκλάβος Σεμπουκτιγκίν έγινε διοικητής του Γκαζνί και εξεγέρθηκε αμέσως εναντίον των κυβερνώντων Ιρανών ηγεμόνων του για να ιδρύσει την Αυτοκρατορία του Γκαζνί. Το Γκαζνί έγινε στρατιωτικός άξονας στο Αφγανιστάν και το ήθελε ο Ταμερλάνος για τους Μογγόλους. Όταν το 1839 κατακτήθηκε η ακρόπολη από τους Βρετανούς, η αφγανική ηγεσία υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Καμπούλ. Το 2001 χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.
Τα ερείπια της ακρόπολης είναι πάνω σε έναν κεντρικό λόφο με θέα την εντειχισμένη πόλη. Ωστόσο, η παραμέληση, ο πόλεμος και ο καιρός την έχουν καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό. 14 από τους αρχικά 32 πύργους του έχουν καταρρεύσει -ο τελευταίος το 2019. Σήμερα, οι τοίχοι, οι πύργοι και η ακρόπολη κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα.


Φρούριο Raigad, Μαχαράστρα, Ινδία
 
 
Αν και τμήματα της κατασκευής χρονολογούνται από το 1030 μ.Χ., οι ήδη εντυπωσιακές οχυρώσεις του Raigad επεκτάθηκαν από τον μαχαραγιά Σιβάτζι, όπου, το 1674, και στέφθηκε χατραπάτης (αυτοκράτορας), ιδρύοντας την αυτοκρατορία των Μαράτα που είχε έχθρα με την Αυτοκρατορία των Μουγκάλ (Μογγόλων της Ινδίας). Η Αυτοκρατορία έλεγχε τον φρούριο μέχρι την καταστροφή της στα χέρια της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικής Ινδίας το 1818.
Η κύρια είσοδος του κάστρου είναι 820 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας -μια ανάβαση 1737 σκαλοπατιών. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα ερείπια δύο από τους τρεις πύργους παρακολούθησης, αρκετές δεξαμενές, πέτρινους πάγκους εμπόρων και ένα διάσημο τοίχος με το όνομα Hirakani Buruj.


Κάστρο Takeda, Ασάγκο Χιγκόρο, Ιαπωνία
 

Το Takeda χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον "Κόκκινο Μοναχό", έναν άνθρωπο εν μέρει υπεύθυνο για τη βύθιση της Ιαπωνίας στον αιώνα του χάους που είναι γνωστή ως περίοδος Σενγκόκου. Το φρούριο κατακτήθηκε από τον Τογιοτόμι Χιντεγιόσι κατά την επανένωση. Μετά το θάνατο του Χιντεγιόσι, ο νέος σογκούν Τοκουγκάβα Ιεγιάσου κατηγόρησε τον τελευταίο άρχοντα του κάστρου για εμπρησμό κατά τη διάρκεια μιας ζωτικής σημασίας μάχης, οπότε το Takeda κατέρρευσε.
Τα ερείπια του κάστρου βρίσκονται 353 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αν και δεν έχει απομείνει κανένα κτίριο στο βουνό, έχουν επιβιώσει μερικοί ναοί. Τα πέτρινα θεμέλια του κάστρου διατηρούνται καλά, έχοντας υποστεί μικρές ανακαινίσεις στα τέλη του 20ου αιώνα. Λόγω μιας εποχιακής ομίχλης που γεμίζει την κοιλάδα, κάποια πρωινά το Takeda φαίνεται να αιωρείται πάνω από τα σύννεφα.

από: bored panda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου