Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Ο άνθρωπος που έχτισε 40 κάστρα σε μια μικρή γερμανική πόλη


Οι ηγεμονικές μινιατούρες του Günther Beinert είναι παντού σε όλο το Gerbstedt, μια μικρή γερμανική πόλη με πληθυσμό 3.000 κατοίκους.
 
 
 


Με το που φτάσει κανείς στο Gerbstedt, μια ήσυχη, μικρή πόλη στην πολιτεία της Σαξονίας-Άνχαλτ στην Γερμανία, σε διάφορα σημεία στην πόλη -έξω από το σούπερ μάρκετ, μπροστά από την εκκλησία, στο γκαζόν κάποιου σπιτιού-, βλέπει παντού περίτεχνα κατασκευασμένες μινιατούρες κάστρων, με μικροσκοπικά παράθυρα, θάμνους και κατοίκους με ιστορικές ενδυμασίες. Είναι σαν ένα υπαίθριο μουσείο που εκτείνεται σε ολόκληρη την περιοχή.

"Έφτιαξα το πρώτο κάστρο το 1949, μετά το τέλος του πολέμου", λέει ο 87χρονος Günther Beinert, ο δημιουργός των μικροσκοπικών έργων. Όταν κατέρρευσε ένας τοίχος στο παλιό σπίτι των γονιών του, συναρμολόγησε τα υλικά με ένα μείγμα στάχτης και άμμου και κατασκεύασε ένα μικρό, φανταστικό κάστρο. "Ήταν το πρώτο μου έργο".
 
Μοντέλο ενός αρχοντικού του Gerbstedt βρίσκεται πολύ κοντά στα ερείπια του πρωτότυπου, το οποίο κάποτε ανήκε στον βασιλιά της Πρωσίας Φρειδερίκο Γουλιέλμο Α'

Γεννημένος στο Gerbstedt το 1933, ο Beinert είναι επαγγελματίας τουβλατζής. Άρχισε να κατασκευάζει κάστρα μινιατούρες στον ελεύθερο χρόνο του, που τελικά, μαζεύτηκαν πάρα πολλά στο εργαστήριό του. Έκανε μια κλήση στον δήμο, για να ρωτήσει αν υπήρχε χώρος για να εγκαταστήσει τις δημιουργίες του εξωτερικά. "Και έτσι ξεκίνησαν όλα", λέει. Σήμερα, 40 μινιατούρες κάστρων κοσμούν την πόλη. Μαζί τους, ο Beinert έφερε στη ζωή αντίγραφα ιπποτών και μια σειρά τρένων που σήμερα βρίσκονται στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

"Βρήκα ένα βιβλίο για κάστρα -ήταν μία από αυτές τις εγκυκλοπαίδειες, έναν κατάλογο κουτιών τσιγάρων", λέει. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι γερμανικές εταιρείες τσιγάρων άρχισαν να εκδίδουν συλλεκτικές κάρτες με τα προϊόντα τους. Την δεκαετία του 1930, μια εταιρεία καπνού παρουσίασε θεματικά άλμπουμ -με θέματα όπως η γερμανική ιστορία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 και τα εξωτικά ζώα- που περιείχαν περιγραφικά κείμενα στα οποία οι αγοραστές μπορούσαν να επικολλήσουν τις αντίστοιχες κάρτες. Με προσιτές τιμές, αυτά τα άλμπουμ επέτρεψαν στο αγοραστικό κοινό να δημιουργήσουν οικιακές βιβλιοθήκες. Τελικά, τα άλμπουμ χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας, αλλά ήταν οι φωτογραφίες ενός από αυτά τα άλμπουμ στα οποία βασίστηκε ο Beinert για να χτίσει τα κάστρα του.
 
Το αυθεντικό Burg Pfalzgrafenstein (κάστρο Pfalz), βρίσκεται σε ένα μικρό νησί στον ποταμό Ρήνο κοντά στην πόλη Kaub στη δυτική Γερμανία, και ήταν κάστρο διοδίων

Κατά καιρούς, οι δημιουργίες του παρείχαν ένα μέσο διαβίωσης. Για μεγάλο μέρος της ζωής του, μέχρι την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος το 1989-90, το Gerbstedt ήταν μέρος της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Σήμερα, ο Beinert ζει με τη σύζυγό του στο σπίτι που έχτισε μαζί με δύο συναδέλφους του από τούβλο σε έναν παλιό αχυρώνα το 1962. Αφηγούμενος τους αγώνες της ζωής στην Ανατολική Γερμανία, λέει ότι άρχισε να ανταλλάσσει τα κάστρα του για πράγματα που είχε ανάγκη, όπως μια πόρτα γκαράζ ή ανταλλακτικά για το αυτοκίνητο.

Περιστασιακά, το πάθος του τον έβαλε σε μπελάδες με τις αρχές, καθώς οι μινιατούρες του απεικόνιζαν κυρίως κάστρα της Δυτικής Γερμανίας. "Απλά, κέρδισα χαρά από την τέχνη μου", λέει. "Δημιουργούσα κάστρα της Δυτικής Γερμανίας επειδή δεν μπορούσαμε να τα επισκεφθούμε. Γι' αυτό έφερα την Δύση στο Gerbstedt".
 
Το Burg Wettin, ένα πρώην κάστρο κοντά στη μικρή πόλη Wettin στην ανατολική Γερμανία, ήταν το προγονικό σπίτι του Οίκου των Βέττιν, του δυναστικού οίκου που συνδέεται με διάφορες κυβερνώντες οικογένειες στην περιοχή και τους σημερινούς μονάρχες στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο

Το Gerbstedt, με πληθυσμό περίπου 3.000 κατοίκους, διαθέτει μια πλούσια ιστορία που εκτείνεται πάνω από χίλια χρόνια. Απέχει μόλις εννέα μίλια από το Eisleben, τη γενέτειρα του ηγέτη της προτεσταντικής μεταρρύθμισης Μαρτίνο Λούθηρου. Στις αρχές του 12ου αιώνα, διεξήχθη στην περιοχή μια σημαντική μάχη μεταξύ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ενός επαναστατικού σαξονικού στρατού. Και για σχεδόν 600 χρόνια, στη πόλη υπήρχε ένα γνωστό μοναστήρι Βενεδικτίνων.

Μπροστά από το κάστρο Gerbstedt βρίσκεται το μικροσκοπικό κάστρο Mansfeld, ένα περίπλοκο αντίγραφο του ιστορικού κάστρου στη γειτονική πόλη Mansfeld. Με βάρος 40 τόνους, είναι η μεγαλύτερη δουλειά του Beinert και χρειάστηκε 18 μήνες και περίπου 100.000 πέτρες για να το ολοκληρώσει.

Το 2015 προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας ενός Burgenwanderweg, ενός μονοπατιού πεζοπορίας στα κάστρα- λέει μια εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Οι αρχές διαπίστωσαν ότι τουρίστες κατέβαιναν για να τραβήξουν φωτογραφίες τις μινιατούρες και αναρωτιόντουσαν για τα πραγματικά. Έτσι, δύο χρόνια αργότερα, εγκαινιάστηκε ο περίπατος των κάστρων του Gerbstedt, που συνδέει και τις 40 μινιατούρες του Beinert, ο οποίος παρέχει συνοπτικές πληροφορίες για την ιστορία του καθενός.
 
Τα τρένα μινιατούρες του Beinert, κατασκευασμένα από σκυρόδεμα, που απεικονίζουν διάφορες ατμομηχανές της Γερμανίας, κοσμούν τον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης

Σήμερα, ο Beinert συνεχίζει να δημιουργεί και βρίσκεται ετοιμάζεται να ολοκληρώσει ένα ακόμη κάστρο, ένα φανταστικό που ανακάλυψε ένας συνάδελφός του στο Διαδίκτυο, και ας μην ξέρει αν θα εγκατασταθεί κάπου.
 
"Αυτό πιθανότατα θα είναι η τελευταία μου δημιουργία", λέει. "Τα δάχτυλά μου δε λειτουργούν με τον τρόπο που θέλω πλέον. Όμως, αυτό το κάστρο μου έδωσε ξανά δύναμη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου