Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Η πραγματική ιστορία του Charles Starkweather, του έφηβου, κατά συρροή δολοφόνου που τρομοκράτησε την ενδοχώρα των ΗΠΑ

Ο Charles Starkweather, σαν άλλος Τζέιμς Ντιν, στην φυλακή
 
Το 1958, για δύο μήνες, ο 19χρονος Charles Starkweather και η 14χρονη φίλη του Caril Ann Fugate επιδόθηκαν σε μια δολοφονική μανία στη Νεμπράσκα και το Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ που άφησε 11 νεκρούς.
 
 
 
Πιθανώς, ο έφηβος Charles Starkweather ήταν ο πιο περιβόητος κατά συρροή δολοφόνος στην δεκαετία του 1950. Τον χειμώνα του 1958, ο 19χρονος Starkweather σκότωσε βίαια 11 ανθρώπους κατά μήκους της διαδρομής από την Νεμπράσκα μέχρι το Ουαϊόμινγκ. Μαζί του ήταν η 14χρονη φίλη του και συνεργός του -όπως λέγεται-, Caril Ann Fugate, της οποίας την οικογένεια ο Starkweather σκότωσε πριν ξεκινήσει η μανία του.

Πώς όμως, αυτός ο έφηβος μετατράπηκε σε έναν τερατώδη δολοφόνο;

Ο Charles Starkweather ήταν προβληματικός από την αρχή
 
Ο Charles Starkweather και η Caril Ann Fugate

Το τρίτο παιδί των Guy και Helen Starkweather, ο Charles γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου του 1938 στο Λίνκολν της Νεμπράσκα.

Αν και έζησε μια «σταθερή ζωή της μέσης τάξης», ο ξυλουργός πατέρας του πέρασε μεγάλα διαστήματα ανεργίας λόγω της υγείας του -έπασχε από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, η μητέρα του, για να συντηρεί την οικογένεια, δούλευε ως σερβιτόρα.

Παρ’ όλο που ο Starkweather -μάλλον- είχε καλές αναμνήσεις από την οικογένειά του, δεν ίσχυε το ίδιο με το σχολείο. Επειδή ήταν στραβοκάνης και τραυλός, ήταν συνεχώς θύμα ανήλεου εκφοβισμού. Για την ακρίβεια, όσο μεγάλωνε -και γινόταν πιο δυνατός-, χλευάστηκε τόσο πολύ που βρήκε αποκούμπι στην γυμναστική, όπου διοχέτευσε την ολοένα αυξανόμενη οργή του.

Μέχρι την εφηβεία του, ήταν σαν ένας δυναμίτης που απλά περιμένει μια σπίθα για να εκραγεί. Τότε ήταν που γνώρισε τον Τζέιμς Ντιν και συνδέθηκε με την κοινωνικά αποκλεισμένη προσωπικότητα που αντιπροσώπευε.

Τελικά, παράτησε το σχολείο και έπιασε δουλειά ως εφημεριδοπώλης για να πληρώνει τα έξοδά του. Εκείνη την εποχή, γνώρισε την Caril Ann Fugate. Όταν το 1956 γνώρισε την 13χρονη Fugate, ο Charles ήταν 18. Την γνωριμία έκανε η πρώην κοπέλα του Starkweather, η οποία ήταν μεγαλύτερη αδερφή της Fugate. Κατά γενική ομολογία, η «σχέση» τους ήταν παράνομη, δεδομένης της συναινετικής ηλικίας στην Νεμπράσκα –τότε και σήμερα- που είναι η ηλικία των 16. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε φυσική επαφή μεταξύ τους, όσο συναινετική και αν ήταν, υπό το βλέμμα του Νόμου θεωρούνταν βιασμός.

Σύντομα, οι δύο τους ήρθαν πολύ κοντά. Έχει αναφερθεί ότι ο Starkweather έμαθε την Fugate να οδηγεί το αμάξι του πατέρα του και, όταν εκείνη το τράκαρε, εκείνος τσακώθηκε με τους γονείς του και τον έδιωξαν από την οικογένεια.

Βρήκε δουλειά ως σκουπιδιάρης και, κατά τη διάρκεια της περισυλλογής των σκουπιδιών, άρχισε να σκέφτεται ληστείες σε σπίτια. Όμως, το πραγματικό εγκληματικό του δαιμόνιο χτύπησε όταν έκανε τον πρώτο του φόνο την επόμενη χρονιά.

Η δολοφονική μανία των Starkweather και Fugate
 
Η ανήλικη Caril Ann Fugate αμέσως μετά τη σύλληψή της

Στις 30 Νοεμβρίου του 1957, ο Starkweather προσπάθησε να πάρει ένα λούτρινο από ένα βενζινάδικο «επί πιστώσει». Όταν ο υπάλληλος αρνήθηκε, ο Starkweather τον λήστεψε υπό την απειλή όπλου και τελικά τον τράβηξε στο δάσος όπου τον σκότωσε πυροβολώντας τον στο κεφάλι.

Όμως, οι επόμενοι φόνοι του ήταν πιο φρικιαστικοί και ήταν αυτοί που τον έστειλαν στην ηλεκτρική καρέκλα.

Στις 21 Ιανουαρίου του 1958, ο Starkweather πήγε να βρει την Fugate στο σπίτι της και ήρθε αντιμέτωπος με την μητέρα της και τον πατριό της. Εκείνοι -λέγεται ότι- του είπαν να μείνει μακριά από την κόρη τους, και σε απάντηση, ο Starkweather τους πυροβόλησε θανάσιμα, ενώ στραγγάλισε και μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 2χρονη ετεροθαλή αδελφή της Fugate.

Ακόμη και σήμερα, η συμμετοχή της Fugate σε αυτούς τους φόνους αμφισβητείται. Αν και η ίδια επιμένει -τότε και τώρα- ότι η συμμετοχή της ήταν παρά τη θέλησή της και ήταν όμηρος του Starkweather, ο ίδιος επέμενε για το αντίθετο.

Ανεξαιρέτως αν συμμετείχε -οικειοθελώς ή όχι- στους φόνους της ίδιας της οικογένειά της, ήταν παρούσα σε όλη την δολοφονική μανία του Starkweather που συνέβη τον Ιανουάριο του 1958.
 
Η κατάληξη της δολοφονικής μανίας του Starkweather σταμάτησε μετά από ένα κυνηγητό με αυτοκίνητα

Μετά τη δολοφονία της οικογένειά της, για μερικές μέρες, οι δύο τους έμειναν στο σπίτι της. Στο μεταξύ, είχαν τοποθετήσει μια πινακίδα στο μπροστά παράθυρο με την οποία προειδοποιούσαν τους γείτονες να μην πλησιάσουν επειδή όλοι τους «είχαν γρίπη».

Αφού ένιωσε ότι είχαν αποφύγει κάθε υποψία, ο Starkweather πήγε την Caril Ann στον οικογενειακό φίλο της, τον 70χρονο August Meyer, τον οποίο πυροβόλησε μαζί με τον σκύλο του. Έπειτα, προσπάθησε να φύγει από την περιοχή, μαζί με την Fugate. Το αυτοκίνητό τους όμως κόλλησε στη λάσπη και δύο έφηβοι, ο Robert Jensen και η Carol King, σταμάτησαν να τους βοηθήσουν. Εκείνος, τους «ευχαρίστησε» πυροβολώντας μέχρι θανάτου τον Jensen και προσπαθώντας -αποτυχημένα- να βιάσει την King, πριν την σκοτώσει και αυτή. Αργότερα, ο Starkweather ισχυρίστηκε ότι την King την σκότωσε η Fugate, κάτι που εκείνη αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Η επόμενη στάση τους ήταν στο σπίτι του βιομήχανου C. Lauer Ward. Αφού μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου την υπηρέτριά του, Lillian Fencl, ο Starkweather σκότωσε τον σκύλο της οικογένειας και, όταν εκείνη γύρισε στο σπίτι, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την σύζυγο του Ward, Clara. Ολοκλήρωσε τη θηριωδία του πυροβολώντας θανάσιμα τον C. Lauer Ward. Μαζί, λήστεψαν το σπίτι και έψαξαν για ένα νέο μέσο διαφυγής.

Τότε έπεσαν πάνω στον Merle Collison που κοιμόταν στο αυτοκίνητό του έξω από το Douglas του Ουαϊόμινγκ, τον οποίο και σκότωσαν για να πάρουν το αυτοκίνητο. Ο Starkweather και πάλι ισχυρίστηκε ότι η Fugate ήταν εκείνη που πάτησε τη σκανδάλη, αλλά εκείνη και πάλι αρνήθηκε ότι σκότωσε τον Collison –ή οποιονδήποτε άλλον. Ο Starkweather δεν ήξερε το αυτοκίνητο του Collison και, όταν προσπάθησε να διαφύγει, εκείνο κόλλησε. Ένας διερχόμενος μοτοσικλετιστής, ο Joe Sprinkle, σταμάτησε για να βοηθήσει και διαπληκτίστηκαν. Όταν ο Starkweather τον απείλησε με όπλο, εμφανίστηκε ένας βοηθός σερίφη, ο William Romer.

Μόλις η Fugate είδε τον βοηθό, έτρεξε προς αυτόν και κατονόμασε τον Starkweather ως φονιά. Ο Starkweather την άρπαξε και ξεκίνησε ένα ανθρωποκυνηγητό με αυτοκίνητα, το οποίο σταμάτησε όταν ο Starkweather σταμάτησε, καθώς, ένας βοηθός πυροβόλησε, η σφαίρα διαπέρασε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου του και του έκοψε το αυτί.

«Πίστευε ότι αιμορραγούσε θανάσιμα», είπε ένας από τους βοηθούς που τον συνέλαβαν. «Γι’ αυτό σταμάτησε. Τέτοια κότα είναι».

Ο ένας εκτελέστηκε, η άλλη στάλθηκε στην φυλακή
 
Ο βοηθός σερίφη William Romer συλλαμβάνει την Caril Ann Fugate

Ο Charles Starkweather συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη μόνο για έναν φόνο πρώτου βαθμού, εκείνον του Robert Jensen. Ο Starkweather επέλεξε πρόθυμα να εκδοθεί στην Νεμπράσκα επειδή πίστευε –λανθασμένα- ότι οι κατήγοροι δε θα ζητούσαν τη θανατική ποινή επειδή ο κυβερνήτης της εποχής ήταν εναντίον των εκτελέσεων.

Όμως, ο κυβερνήτης άλλαξε άποψη, ειδικά για τον Starkweather.

Στην δίκη, ο Starkweather άλλαξε την ιστορία του πολλές φορές. Αρχικά, είπε ότι η Fugate δεν ήταν παρούσα πουθενά και μετά είπε ότι συμμετείχε με τη θέλησή της. Κάποια στιγμή, οι δικηγόροι του είπαν ότι ήταν νομικά παράφρων.

Όμως, οι ένορκοι δεν «τσίμπησαν» και καταδικάστηκε ομόφωνα σε εκτέλεση. Πριν την εκτέλεσή του, ο Starkweather ισχυρίστηκε ότι η Fugate έπρεπε να έχει την ίδια τύχη.

Στις 25 Ιουνίου του 1959, η πολιτεία της Νεμπράσκα εκτέλεσε τον Starkweather στην ηλεκτρική καρέκλα. Θάφτηκε στο κοιμητήριο Wyuka Cemetery στο Λίνκολν της Νεμπράσκα, όπου είναι θαμμένα πέντε από τα θύματά του.

Ωστόσο, η ιστορία της Fugate είχε διαφορετική κατάληξη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης της, επέμενε ότι ήταν όμηρος του Starkweather και ότι την απείλησε ότι θα σκοτώσει την οικογένειά της αν δεν τον ακολουθούσε, μη ξέροντας ότι είχε σκοτώσει ήδη τους γονείς της. Επίσης, ανέφερε ότι ήταν πολύ φοβισμένη για να το σκάσει ενώ εκείνος οδηγούσε και σκότωνε.

Ο δικαστής έκρινε ότι είχε πολλές ευκαιρίες να δραπετεύσει και, στις 21 Νοεμβρίου του 1958, την καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη. Εκείνη την εποχή, ήταν ο νεότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ που δικάστηκε με κατηγορία φόνου πρώτου βαθμού.

Μετά από 18 χρόνια, η Fugate αφέθηκε με αναστολή λόγω καλής συμπεριφοράς, παντρεύτηκε και άλλαξε το όνομά της σε Caril Ann Clair. Τον Φεβρουάριο του 2020, η 76χρονη Clair προσπάθησε να πάρει χάρη από την πολιτεία της Νεμπράσκα. Το αίτημά της δεν έγινε δεκτό.
 

Μέχρι και σήμερα, αν και έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια, ο Starkweather και οι φόνοι που διέπραξε ζουν σε βιβλία, τραγούδια και ταινίες. Το τραγούδι «Nebraska» του Bruce Springsteen βασίζεται στους φόνους, ενώ το «We Didn’t Start The Fire» του Billy Joel αναφέρεται στην «ανθρωποκτονία του Starkweather». Η ταινία «Kalifornia» με τους Brad Pitt και Juliette Lewis βασίζεται στους φόνους του Starkweather, όπως και τα «Natural Born Killers» του Oliver Stone και «Badlands» του Terrence Malick.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου