Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Η απόκοσμη ιστορία του Loftus Hall, του πιο στοιχειωμένου αρχοντικού της Ιρλανδίας

 
Από τα τέλη του 18ου αιώνα, τότε που το Loftus Hall φέρεται να φιλοξένησε τον ίδιο τον διάβολο, το εξοχικό στην κομητεία Wexford της Ιρλανδίας έχει γεμίσει τους ντόπιους με τρόμο λόγω των ιστοριών με φαντάσματα.
 
 
 
 
Το Loftus Hall χτίστηκε το 1350 και από παραμένει ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Αν και το εκπληκτικό γεωργιανό αρχοντικό στο Fethard-on-Sea της Ιρλανδίας χαίρει θαυμασμού χάρη στην ομορφιά του, ταυτόχρονα, εμπνέει τρόμο λόγω ιστοριών με φαντάσματα.

Ο θρύλος λέει ότι, ένα βράδυ του 1775, ένας μυστηριώδης άντρας χτύπησε την πόρτα και, παρ' ότι όλα αρχικά φαινόντουσαν φυσιολογικά, σύντομα, η οικογένεια που έμενε στο σπίτι ανακάλυψε ότι ήταν ο ίδιος ο διάβολος. Όπως λέει η ιστορία, όταν η κόρη του ιδιοκτήτη είδε τις οπλές του, απέκτησε τραύματα για το υπόλοιπο της ζωής της και από τότε, το πνεύμα της περιπλανιέται στις αίθουσες του σπιτιού.

Μέχρι σήμερα, οι πιο πρόσφατοι ιδιοκτήτες του Loftus Hall προσφέρουν στους επισκέπτες περιηγήσεις και διανυκτερεύσεις. Και παρόλο που το 2020 έθεσαν το αρχοντικό των 22 υπνοδωματίων προς πώληση έναντι 2,87 εκατομμυρίων, αυτός που στο μέλλον θα είναι ο ιδιοκτήτής του θα πρέπει να αγκαλιάσει και την στοιχειωμένη κληρονομιά του.

Ο θρύλος πίσω από το στοίχειωμα του Loftus Hall
 
 
Σύμφωνα με τις ιστορίες που χαρακτηρίζουν το Loftus Hall μέχρι και σήμερα, ένα σκοτεινό απόγευμα του 1775, που ο άνεμος ούρλιαζε καθώς έπεφτε κρύα βροχή, ακούστηκε ένα μυστηριώδες χτύπημα στην πόρτα.

Η οικογένεια Tottenham που ζούσε στο Loftus Hall δεν το βρήκε ασυνήθιστο, καθώς η ιδιωτική ακτογραμμή του σπιτιού χρησιμοποιούνταν συχνά από τους ναυτικούς ως ασφαλές καταφύγιο σε θύελλες και έτσι πρόσφεραν στον άντρα καταφύγιο για αρκετές ημέρες. Εκείνος έγινε φίλος με τους οικοδεσπότες και έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση σε μια από τις κόρες τους, την Anne.

Κάποια στιγμή, η παρέα κάθισε να παίξει ένα παιχνίδι με χαρτιά. Τότε ήταν που η Anne έριξε το δαχτυλίδι της -για κάποιους άλλους, μια κάρτα-, και είδε κάτι που την άλλαξε για πάντα. Σκύβοντας κάτω, συνειδητοποίησε ότι ο επισκέπτης τους δεν είχε ανθρώπινα πόδια, αλλά οπές.

Καθώς ο επισκέπτης εκτινάχθηκε προς τα πάνω, μέσα από την στέγη, η Anne ούρλιαξε έντρομη. Αμέσως, ξέσπασε μια δυνατή βροντή και εμφανίστηκε ένα σύννεφο καπνού, αφήνοντας την οικογένεια να την πνίγει το άρωμα του θείου. Η μυστηριώδης φιγούρα εξαφανίστηκε, αλλά η Anne δεν ανέκαμψε ποτέ από αυτό το περιστατικό. Απομονώθηκε σε ένα δωμάτιο -το Tapestry Room- και λίγο μετά, πέθανε. Σύμφωνα με ορισμένους, το πνεύμα της περιπλανιέται ακόμα στις αίθουσες.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα για την ιστορία του Loftus Hall από τις ιστορίες φαντασμάτων.

Η ιστορία του Loftus Hall πριν και μετά τις ιστορίες των φαντασμάτων
 
 
Το 1170, στην ιδιοκτησία Loftus Hall, ένας Νορμανδός ιππότης, ο Raymond le Gros έχτισε ένα κάστρο. Ο le Gros ήθελε να αφομοιωθεί στην ιρλανδική κοινωνία, παρά το ότι αγωνίστηκε για να κατακτήσει τους ανθρώπους της, και άλλαξε το όνομά του σε Redmond.

Όταν έφτασε η μαύρη πανούκλα το 1350, οι απόγονοί του αντικατέστησαν το κάστρο με το σύγχρονο κτήριο, ένα αρχοντικό που τότε ήταν γνωστό ως Redmond Hall. Όμως, κατά τη διάρκεια της βίαιης κατάκτησης του νησιού από τον Άγγλο Όλιβερ Κρόμγουελ το 1650, το Hall κατασχέθηκε για χρήση από τους Άγγλους και δόθηκε στην πλούσια οικογένεια Loftus, μετονομάζοντάς το.

Το 1860 και το 1870, έγιναν εκτεταμένες ανακαινίσεις στο κτήριο. Τότε ήταν που βρέθηκαν, κρυμμένα στους τοίχους του Tapestry Room, τα λείψανα ενός βρέφους. Μερικοί έχουν θεωρήσει ότι ο μύθος του επισκέπτη διαβόλου κατασκευάστηκε για να κρύψει μια σκανδαλώδη αλήθεια: ότι η Anne είχε μείνει έγκυος εκτός γάμου, ενδεχομένως από τον επισκέπτη, και στη συνέχεια άφησε το μωρό της να πεθάνει.

Με τις ανακαινίσεις να κοστίζουν τεράστια ποσά και η γενεαλογικής γραμμή των Loftus να εξαντλείται, το κτήμα διατέθηκε προς πώληση. Τελικά, το 1917, το ανέλαβε μια ομάδα μοναχών και το κράτησε για σχεδόν δύο δεκαετίες. Στη συνέχεια, μια άλλη ομάδα μοναχών μετακόμισε εκεί και το κράτησε μέχρι τη δεκαετία του 1980. Το κτήμα έχει περάσει από αρκετούς ιδιοκτήτες. Για λίγο μάλιστα έγινε και ξενοδοχείο, διατηρώντας παράλληλα τον τίτλο ως το πιο στοιχειωμένο σπίτι της περιοχής.

Το πιο στοιχειωμένο κτήμα της Ιρλανδίας σήμερα
 

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες (οι Shane και Aidan Quigley) αγόρασαν το Loftus Hall για έναντι 800.000 το 2011. Αν και το αρχοντικό διατηρεί μια σταθερή βάση, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να το ανακαινίσουν. Ωστόσο, καμία ανακαίνιση δεν έχει αλλάξει τον δυσοίωνο χαρακτήρα του για τους ντόπιους.

Με μια τόσο συναρπαστική ιστορία στα χέρια τους, οι ιδιοκτήτες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τον μύθο προς όφελός τους. Από την προσφορά περιηγήσεων σε ολόκληρη την ιδιοκτησία μέχρι τα προγράμματα διανυκτέρευσης, έχουν χρησιμοποιήσει τον θρύλο προσοδοφόρα.
 
Παρά τις πρόσφατες ανακαινίσεις, το ακίνητο 27.124 τετραγωνικών ποδιών χρειάζεται επειγόντως περαιτέρω ανακαίνιση, το οποίο θα κοστίσει ανείπωτα ποσά (η αντικατάσταση των 97 παραθύρων θα κοστίσει περίπου 400.000). Γι' αυτό ακριβώς, οι ιδιοκτήτες του επέλεξαν να το πουλήσουν το 2020.
 

Όμως, ακόμα και αφού πουληθεί, η εμπειρία των Quigley από το σπίτι πιθανώς δε θα σβήσει ποτέ. Όπως είπε κάποτε ο Aidan Quigley, "Υπάρχει πάντα η αίσθηση ότι δεν είσαι μόνος σου στο Loftus Hall".

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου