Τρίτη 3 Μαΐου 2016

6 εκπληκτικά είδη μαντισσών

Θηλυκό Empusa fasciata, ένα από τα 8 είδη που συναντάμε στην Ελλάδα - πηγή

Τα γνωστά μας αλογάκια της Παναγίας (Μάντισσες ή Μαντώδη (Mantodea)) είναι μία τάξη εντόμων που αποτελείται από περίπου 2.200 είδη -στην Ελλάδα αναφέρονται 8 είδη. Ονομάστηκαν έτσι, το 1838, από τον εντομολόγο Χέρμαν Μπούρμαϊστερ, λόγω της στάσης των μπροστινών ποδιών, τα οποία υψώνονται σαν σε προσευχή.

Αυτά τα έντομα έχουν μια εκπληκτική ποικιλία μεγεθών, σχημάτων και χρωμάτων και μερικά είναι εξαιρετικά όμορφα.



Giant dead leaf mantis (Deroplatys desiccata)


Θα πρέπει να δείτε προσεκτικά την παραπάνω εικόνα για να δείτε το αλογάκι της Παναγίας. Έχει το κεφάλι του προς τα αριστερά και τα πόδια του κρυμμένα κάτω από το σώμα του που μοιάζει με φύλλο. Υπάρχουν διάφορα είδη που ονομάζονται dead leaf mantis και το Deroplatys desiccata είναι ένα από τα μεγαλύτερα -τα θηλυκά φθάνουν πάνω από 4,5 ίντσες μήκος. Απαντώνται στο Βόρνεο, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Σουμάτρα. Αυτά τα ανθεκτικά είδη -που του αρέσει να τρώνε ιπτάμενα έντομα- παριστάνουν τα νεκρά όταν φοβούνται και μερικές φορές, όταν απειλούνται, εμφανίζουν τα φτερά τους.


Conehead mantis (Empusa pennata)


Τα λες και εξωγήινους αυτά τα αλογάκια λόγω των κωνικών προεξοχών στο κεφάλι τους. Τα penyata είναι εγγενές στην Ισπανία, την Ελλάδα και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης.


Spiny flower mantis (Pseudocreobotra wahlbergi)



Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό πλάσμα, μόλις 1 με 2 ίντσες μήκος ως ενήλικας, αλλά αυτό που λείπει σε μέγεθος το έχει σε ομορφιά. Κατά τη διάρκεια αρκετών μεταμορφώσεων (έξι για τα αρσενικά και επτά για τα θηλυκά), αναπτύσσονται από μικροσκοπικές μαύρες νύμφες που μοιάζουν με μυρμήγκια σε ενήλικες με λαμπερά χρώματα με κίτρινο σπείρες στα φτερά τους.


Orchid mantis (Hymenopus coronatus)


Είναι εγγενές της Μαλαισίας. Αν και μοιάζει με ορχιδέα, δεν ζει απαραίτητα ανάμεσα τους. Αυτά τα έντομα κυμαίνονται από πορτοκαλί μέχρι λευκά και ροζ. Αλλάζουν χρώμα καθώς μεταμορφώνονται και μόλις έχουν ενηλικιωθεί πλήρως μπορούν να αλλάξουν χρώμα αναλόγως τους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το φως και η υγρασία. Τα θηλυκά του είδους φτάνουν τις 2,75 ίντσες μήκος, αλλά τα αρσενικά είναι πολύ μικρότερα: πλήρως ανεπτυγμένα ίσα που φτάνουν τη μια ίντσα.


Giant devil's flower mantis (Idolomantis diabolica)


Τις συναντά κανείς στην Αφρική και φτάνουν τις 4 ίντσες μήκος.


Ghost mantis (Phyllocrania paradoxa)


Μοιάζει με διασταύρωση του dead leaf και του conehead και το συναντά κανείς στην Αφρική και στη Μαδαγασκάρη. Ο χρωματισμός τους διαφέρει από πράσινο μέχρι καφέ, ανάλογα με την υγρασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου