Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Και μόνο η κατοχή ενός αριθμού μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη... στις ΗΠΑ


Παρά το ότι οι νόμοι είναι από τις πιο αρχαίες και θεμελιώδεις πτυχές μιας κοινωνίας ανθρώπων, εντούτοις υπάρχουν και πολλοί μυστήριοι/ παράξενοι/ παράλογοι (όπως θέλει ας τους χαρακτηρίσει ο καθένας) νόμοι.

Ένας τέτοιος νόμος στις ΗΠΑ αναφέρει ότι είναι παράνομο αν κάποιος ξέρει/ κατέχει/ διανείμει έναν πολύ μεγάλο συγκεκριμένο πρώτο αριθμό.



Το κλειδί στην υπόθεση είναι ότι αυτός ο "παράνομος" αριθμός είναι πρώτος αριθμός: οι πρώτοι αριθμοί είναι κάτι σημαντικό στον κόσμο των μαθηματικών και εξαντλούνται πολύ γρήγορα.

Για όσους δεν ξέρουν -ή δε θυμούνται- τι είναι οι πρώτοι αριθμοί, είναι οι ακέραιοι που μπορούν να διαιρεθούν μόνο με το 1 και τον εαυτό τους. Δεν πρέπει δηλαδή να διαιρούνται με οποιονδήποτε άλλο αριθμό και να έχουμε πηλίκο άλλον ακέραιο αριθμό. Για παράδειγμα, το 7 μπορεί να διαιρεθεί μόνο με το 1 ή το 7 για να καταλήξουμε σε έναν ακέραιο αριθμό. Αν το διαιρέσουμε με το 2, το 3, το 4, ή το 5, θα έχουμε σαν πηλίκο έναν δεκαδικό αριθμό (3,50, 2,33, κλπ).

Το να επιβεβαιωθεί ότι ένας αριθμός είναι πρώτος είναι εύκολο όταν έχεις το 7 ή το 29, αλλά οι μαθηματικοί έχουν πάει πολύ πιο πέρα. Τον Ιανουάριο, ανακοινώθηκε η ανακάλυψη του μεγαλύτερου πρώτου αριθμού με 22 εκατομμύρια ψηφία! Είναι ο 2(↑74.207.281)-1.



Φανταστείτε πόσο καιρό παίρνει να βρεθεί κάθε δυνατός αριθμός που θα μπορούσε να διαιρεθεί έναν αριθμό αποτελούμενο από 22 εκατομμύρια ψηφία και θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε γιατί η ανακάλυψη νέων πρώτων αριθμών είναι τόσο δύσκολη. Και έχετε υπόψη ότι πλέον έχουμε και υπερυπολογιστές...

Οι πρώτοι αριθμοί χρησιμοποιούνται για την κρυπτογράφηση των online τραπεζικών λογαριασμών (και στα smartphones της Apple).

Σύμφωνα με το παραπάνω βίντεο, οι πρώτοι αριθμοί είναι τόσο σημαντικοί για την κρυπτογράφηση, που το Electronic Frontier Foundation είναι διατεθειμένο να πληρώσει μέχρι και 250.000 δολάρια για κάποιον νέο πρώτο αριθμό.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το νόμο; Το 1978, ψηφίστηκε στις ΗΠΑ η Digital Millennium Copyright Act που απαγορεύει σε οποιονδήποτε να υπονομεύσει μέτρα για πνευματικά δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτοι αριθμοί εμπίπτουν σ' αυτόν τον νόμο όταν πρόκειται για CD και DVD.

Δείτε το βίντεο και θα δείτε ποιος είναι αυτός ο αριθμός. Ας πούμε απλά ότι μοιάζει κάπως έτσι: 85650789657397829, ακολουθούμενος από 1.402 ψηφία -που όμως δεν πρόκειται να μάθετε ακριβώς ποιος είναι.

Και για το τέλος. Έχετε σκεφτεί ποιος μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος πιθανός αριθμός; Δείτε και αυτό το βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου