Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Η πρώτη ταινία Bollywood γυρίστηκε το 1913


Λίγο-πολύ θα έχετε ακουστά το Bollywood (Μπόλυγουντ). Είναι η ανεπίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται για την κινηματογραφική βιομηχανία της Βομβάης, κυρίως στη γλώσσα Χίντι. Ο όρος χρησιμοποιείται λανθασμένα για ολόκληρη την ινδική κινηματογραφική βιομηχανία, ενώ ουσιαστικά αποτελεί μόνον τμήμα της. Το Μπόλυγουντ αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ταινιών στην Ινδία και ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως.

Το όνομα αποτελείται από δύο συνθετικά. Το πρώτο είναι το όνομα της πόλης "Bombay" και το δεύτερο είναι το γνωστό Χόλυγουντ.

Το Μπόλυγουντ λοιπόν ξεκίνησε το 1913 με μια βωβή ταινία, την Raja Harishchandra. Παραγωγός ήταν ο Govind Phalke, συχνά αποκαλείται και "πατέρας του ινδικού κινηματογράφου" ενώ η ταινία ήταν διάρκειας 40 λεπτών.



Αφίσα της ταινίας το 1913 - πηγή

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Harishchandra, ενός θρυλικού Ινδού βασιλιά. Ο Harishchandra για να τιμήσει την υπόσχεσή του στον σοφό Vishwamitra, θυσιάζει το βασίλειό του, τη σύζυγό του και τελικά και τα παιδιά του. Μέχρι το τέλος όμως, αφού οι πράξεις του ικανοποίησαν τους δράσεις θεούς, η δόξα του Harishchandra αποκαταστάθηκε.

Ο Phalke μάλλον εμπνεύστηκε για τη δημιουργία της ταινίας όταν είδε, 2 φορές σε μια μέρα, την γαλλική ταινία The Life of Christ (1902). Εγκατέλειψε την δουλειά του σε ένα τυπογραφείο και πήγε στο Λονδίνο για να μάθει τα τεχνικά με τα οποία φτιάχνεται μια ταινία. Επιστρέφοντας στην Ινδία, δέσμευσε τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής του και η σύζυγός του πούλησε τα κοσμήματά της για να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια.

Σήμερα, το Raja Harishchandra υπάρχει μόνο σε κομμάτια. Πιο κάτω ακολουθεί μια σύνοψη 11 λεπτών, ενώ όλο το βίντεο μπορεί όποιος θέλει εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου