Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Το παράξενο Null island με τους άπειρους επισκέπτες... αν και δεν υπάρχει

Απεικόνιση του νησιού

Δεν δείχνει μέρος που κάποιος θα θέλει να το επισκεφθεί. Αν το φανταστεί κανείς, θα "δει" την απεραντοσύνη του ωκεανού, πολλή υγρασία, καθόλου γη στον ορίζοντα. Μοιάζει με "μέρος που δεν υπάρχει", αλλά μόνο ανώνυμο δεν το λες. Αυτό το σημείο είναι το επίκεντρο της δραστηριότητας στον κόσμο των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών (GIS).

Σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά γεωχωρικά δεδομένα, είναι το πιο επισκέψιμο μέρος στη Γη! Αναφερόμαστε στο Null island.



Το Null Island είναι ένα φανταστικό νησί που βρίσκεται 0°Β/ 0°Α (εξού και Null, δηλαδή μηδέν) στον Νότιο Ατλαντικό. Το σημείο αυτό είναι εκεί που ο ισημερινός συναντά τον 1ο μεσημβρινό. Η ακριβής προέλευση του νησιού είναι λίγο σκοτεινή, αλλά έφτασε στο ευρύ κοινό το 2011, όταν απεικονίστηκε στο Natural Earth, ένα χάρτη δεδομένων που αναπτύχθηκαν από εθελοντές χαρτογράφους και αναλυτές του GIS. Με τη δημιουργία ενός νησιού με έκταση 1 τετ. μέτρο στο 0°Β/ 0°Α, στόχο του νησιού ήταν να βοηθήσει τους αναλυτές να επισημάνουν τα λάθη σε μια διαδικασία γνωστή ως "γεωκωδικοποίηση".

Η γεωκωδικοποίηση είναι η λειτουργία που επιτελεί από το GIS και περιλαμβάνει τη λήψη δεδομένων από διευθύνσεις και τα οποία μετατρέπει σε γεωγραφικές συντεταγμένες, οι οποίες μπορούν μετά να απεικονιστούν σε χάρτη πολύ εύκολα. Για παράδειγμα, η Βουλή μας, στην Πλατεία Συντάγματος. Για να μπει στον χάρτη πρέπει να μετατραπεί αυτή η διεύθυνση σε συντεταγμένες γεωγραφικού πλάτους και μήκους, μια μορφή που καταλαβαίνει το GIS. Στην περίπτωση μας, η γεωγραφική τοποθεσία της Βουλής 37°58'31"Β/ 023°44'13"Α. Όποιος έχει χρησιμοποιήσει το Google Maps, πληκτρολογώντας κάποια διεύθυνση και βρίσκοντας την στο Maps, αυτό ακριβώς γίνεται.

Αλλά, λόγω των ανθρώπινων λαθών, λάθος δεδομένα ή ακόμη και δυσλειτουργίες στο geocoder, η διαδικασία γεωκωδικοποίηση δεν είναι πάντα σωστή. Ορθογραφικά λάθη στα ονόματα οδών, ανύπαρκτοι αριθμοί κτιρίων κ.ά. μπορεί να δημιουργήσουν μη έγκυρες διευθύνσεις.

Η μετεωρολογική σημαδούρα ATLAS του προγράμματος PIRATA, το Null Island δηλαδή

Το 0 γεωγραφικό πλάτος και μήκος, το νησί Null δηλαδή, βασίζεται στο Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα 1984 (WGS84), ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο παγκόσμιο σύστημα αναφοράς για την μοντελοποίηση της Γης που είναι το πρότυπο για το γνωστό σε όλους μας πλέον Global Positioning System (GPS).

Για την ιστορία, το Null island βρίσκεται στον Κόλπο της Γουινέας, ένας κόλπος του Ατλαντικού στην Αφρική. Στο σημείο 0°Β/ 0°Α βρίσκεται μια μοναχική μετεωρολογική σημαδούρα, που επιπλέει πάνω και κάτω στο νερό. Το νησί διαθέτει και ιστοσελίδα (The Republic of Null Island).

Η σημαία του νησιού. "Η σημαία μας είναι απλή. Οι γαλάζιες ρίγες είναι η θάλασσα, οι πορτοκαλί το χρώμα της γιορτής στην Αφρική και οι γκρι για το Taro, το βασικό είδος διατροφής μας (εννοεί, των κατοίκων του νησιού). Το κέντρο είναι προς τιμή της μοναδικής θέσης μας σε γεωγραφικό πλάτος 0 και γεωγραφικό μήκος 0".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου