Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Virginia Oldoini, η δούκισσα και "βασίλισσα" του selfie της παριζιάνικης κοινωνίας


Η Virginia Elisabetta Luisa Carlotta Antonietta Teresa Maria Oldoïni -όπως ήταν το πλήρες όνομά της όταν γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου του 1837 στην Φλωρεντία της Τοσκάνης-, ήταν γνωστή με το παρατσούκλι "Nicchia".



Όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το φωτογραφείο Mayer & Pierson το 1856, η Oldoini είχε ήδη γίνει διαβόητη στην παριζιάνικη κοινωνία. Παντρεμένη στα 17 της με τον Ιταλό δούκα Francesco Verasis di Castiglione, εστάλη στο Παρίσι για να πείσει τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ' να υποστηρίξει την ιταλική ενοποίηση. Αντ' αυτού, έγινε ερωμένη του.

Η σχέση τους ήταν σύντομη, αλλά βοήθησε την δούκισσα να καθιερώσει τη φήμη της ως μια όμορφη και αινιγματική ξελογιάστρα.


Συνεπαρμένη με το να μελετάει την ομορφιά της, συνεργάστηκε με τον φωτογράφο Pierre-Louis Pierson για πάνω από 400 αυτοπροσωπογραφίες.

Ενώ ο Pierson χειριζόταν την κάμερα, η πόζα, το φόρεμα, το σκηνικό και η γωνία λήψης ήταν όλα έμπνευση της δούκισσας. Η ίδια εμπλεκόταν στην παραγωγή των φωτογραφιών, κατευθύνοντας την εκτύπωση και συχνά τον επιχρωματισμό τους.


Η δούκισσα πόζαρε με τα περίτεχνα και πολυτελή φορέματα που φορούσε στην αυλή, αναπαριστώντας στιγμές από τους μεγαλύτερους "θριάμβους" της. Σύντομα, επεκτάθηκε και σε σκηνές και κοστούμια εμπνευσμένα από το θέατρο, τη λογοτεχνία και το μύθο. Μέχρι και πλάνα των γυμνών ποδιών της άρχισε να φωτογραφίζει.


Καθώς μεγάλωνε, αποτραβήχτηκε από την υψηλή κοινωνία και έγινε μια εκκεντρική ερημίτης. Ζούσε σε ένα διαμέρισμα με τις κουρτίνες πάντα να καλύπτουν τα παράθυρα. Έβγαινε μόνο τη νύχτα. Πέθανε το 1899, στα 62 της, αλλά η φήμη της παρέμεινε.






από: mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου