Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ο τεράστιος γυάλινος θόλος του Πολιτιστικού Κέντρου στο Σικάγου


Ένα τεράστιο βιτρό που θεωρείται ότι είναι ο μεγαλύτερος θόλος TiffanyΣτο Preston Hall του Πολιτιστικού Κέντρου του Σικάγο βρίσκεται ένα θόλος με διάμετρο σχεδόν 12 μέτρα (38 πόδια) θεωρείται ο μεγαλύτερος του κόσμου. Ο θόλος διαθέτει ένα πολύχρωμο μωσαϊκό έκτασης 10.000 τετ. ποδών και 30.000 υαλοπίνακες.


Ο θόλος σχεδιάστηκε για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Σικάγου, που ολοκληρώθηκε το 1897, από τον καλλιτέχνη και επικεφαλής των ψηφιδωτών Tiffany, J. Α Holzer. Το κτίριο αγοράστηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο το 1886. Η αξία του αριστουργήματος που κοσμεί την οροφή του κτιρίου ανέρχονταν τότε στα 2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο θόλος από μόνος του αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 35 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ημιδιαφανής θόλος απεικονίζει τα 12 ζώδια ανάμεσα σε ζυγούς σε σχήμα ψαριών που είναι ενσωματωμένα στον περίτεχνο σιδερένιο σκελετό. Στη δεκαετία του 1930 κατασκευάστηκε ένας προστατευτικός εξωτερικός θόλος και ενώ η νέα εμφάνιση ήταν υπέροχη, πολλοί αισθάνθηκαν ότι ο θόλος έχανε μεγάλο μέρος της φυσικής ομορφιάς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου