Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Ο ψηλότερος καταρράκτης της Ολλανδίας έχει ύψος 15 μέτρα


Η Ολλανδία είναι γνωστό ότι είναι μια επίπεδη χώρα, χωρίς ανάγλυφο έδαφος. Στις λεγόμενες "Κάτω Χώρες" δεν χρειάζονται πολύ για να χαρακτηριστεί κάτι το ιδιαίτερο ως το "ψηλότερο" κάτι στη χώρα. Κάπως τέτοιο συμβαίνει και με το ψηλότερο καταρράκτη στην Ολλανδία, με ύψος μόλις λίγο πάνω από 15 μέτρα.




Ο Καταρράκτης του Loenen (ένας πρώην δήμος της Ολλανδίας, στην επαρχία της Ουτρέχτης), επίσης γνωστός ως "Νιαγάρας του Veluwe" (μια κορυφή λόφων με πλούσιο δάσος στην επαρχία Gelderland στην Ολλανδία), είναι τμήμα ενός τεχνητού καναλιού που σκάφτηκε το 1869 και έχει μήκος σχεδόν 4 μίλια. Μεταφέρει τα υπόγεια ύδατα από την κορυφή του Vrijenberg (ένα από τα βουνά στην περιοχή), στο κανάλι Apeldoorns. Δημιουργήθηκε για να κρατάει το επίπεδο του νερού του καναλιού σταθερό όλο το χρόνο. Σε μερικά σημεία η διαφορά ύψους ήταν πολύ μεγάλη, οπότε δημιουργήθηκαν καταρράκτες για να αποτραπεί η γρήγορη ροή των ρεμάτων.


Μπορεί ο εν λόγω καταρράκτης να μην φαίνεται και τόσο αξιόλογος σε σχέση με άλλους του κόσμου, αλλά είναι μια μοναδική τοποθεσία σε μια επίπεδη γη όπως η Ολλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου