Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ο πιγκουίνος που είναι ιππότης και επικεφαλής της νορβηγικής βασιλικής φρουράς

Ο Sir Nils επιθεωρεί τα στρατεύματα μετά την τελετή κατά την οποία του αποδόθηκε Ιπποσύνη του το 2008 - πηγή

Στις 15 Αυγούστου του 2008, απονεμήθηκε Ιπποσύνη στον Nils Olav, έναν βασιλικό πιγκουίνο του Ζωολογικού κήπου του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Ο Sir Nils Olav αναγνωρίζεται ως η μασκότ της βασιλικής φρουράς και φέρει τον επίσημο τίτλο του "Colonel-in-Chief της νορβηγικής βασιλικής φρουράς" (καθαρά εθιμοτυπική θέση στρατιωτικού συντάγματος, κοινή σε αρκετά στρατεύματα της Κοινοπολιτείας, που κατέχει συνήθως κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Η θέση παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε στους στρατούς πολλών ευρωπαϊκών μοναρχιών).



Ο Ρόαλντ Αμούνδσεν - πηγή

Οι ρίζες αυτής της παράξενης ιστορίας ξεκινούν το 1913 όταν ο διάσημος Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν έδωσε τον πρώτο βασιλικό πιγκουίνο στον Ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου για τα εγκαίνιά του. Όταν η Φρουρά επισκέφθηκε το Εδιμβούργο το 1961, ο υπολοχαγός Nils Egelien άρχισε να ενδιαφέρεται για τους πιγκουίνους του ζωολογικού κήπου. Όταν η Φρουρά επισκέφτηκε και πάλι το Εδιμβούργο το 1972, η μονάδα αποφάσισε να υιοθετήσει έναν πιγκουίνο. Ο πιγκουίνος ονομάστηκε Nils Olav, προς τιμήν του Nils Egelien και του βασιλιά Όλαφ Ε' (Olav V). Ο Sir Nils Olav προάγονταν κάθε φορά που η Φρουρά επισκέπτονταν τον ζωολογικό κήπο. Πέθανε το 1987 και τη θέση του πήρε ο Nils Olav ΙΙ, ένας δίχρονος σχεδόν όμοιος του.

Χάλκινο άγαλμα του Nils Olav - πηγή

Ο Αμούνδσεν ήταν ο πρώτος που έφτασε στο Νότιο Πόλο στις 14 Δεκεμβρίου του 1911. Ήταν επίσης ο πρώτος αρχηγός αποστολής σε αποστολή από αέρος στο Βόρειο Πόλο και αναγνωρίζεται, χωρίς κανείς να το αμφισβητεί, ως ο πρώτος άνθρωπος που έχει φτάσει και στους δύο πόλους. Είναι επίσης γνωστός ως ο πρώτος που διέσχισε το Βορειοδυτικό Πέρασμα (1903 - 1906, το πέρασμα μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, μαζί με άλλους έξι στο πλοίο Gjøa) στην Αρκτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου