Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Ο παγετώνας Περίτο Μορένο


Μια εκπληκτική μάζα πάγου με έκταση περίπου 310 τετ. χλμ που συνεχώς αυξάνεται



Αν είναι να επισκεφτείτε κάποια στιγμή στη ζωή σας έναν παγετώνα, αυτός θα πρέπει να είναι ο Περίτο Μορένο με τις εκτυφλωτικές λευκές και μπλε αποχρώσεις. Βρίσκεται στην Αργεντινή, στο Εθνικό Πάρκο των Παγετώνων στην επαρχία της Σάντα Κρουζ. Σε αντίθεση με τους περισσότερες παγετώνες του πλανήτη μας, ο Περίτο Μορένο εξακολουθεί να αυξάνεται.


Ο παγετώνας πήρε το όνομά του από έναν εξερευνητή του 19ου αιώνα, το Αργεντινό Φρανσίσκο Μορένο τον επονομαζόμενο και Περίτο, που σημαίνει ″ειδικός″. Ο παγετώνας έχει μήκος που φτάνει τα 30 χλμ. Η αρχή του βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων και καταλήγει στα θερμά επίπεδα της λίμνης Αργεντινής, 180 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το μέτωπο του παγετώνα εκτείνεται σε μήκος 5 χλμ και το μέσο ύψος του φθάνει τα 75 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης, ενώ το βυθισμένο τμήμα του είναι 170 μέτρα. Είναι μέρος ενός πεδίο πάγου που βρίσκεται στην Αργεντινή και τη Χιλή το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα γλυκού νερού στον κόσμο. Μέρος της περιοχής έγινε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1981.


Σε ασφαλή απόσταση από τον παγετώνα υπάρχουν πλατφόρμες, με θέα τη λίμνη Αργεντινή, όπου μπορεί κανείς να δει το άκρο του. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να φτάσει αρκετά κοντά, σε σημείο που να αισθάνεται την κρύα αναπνοή του παγετώνα στο πρόσωπό του.


Αν είναι κανείς λίγο υπομονετικός, τότε μάλλον θα δει τεράστια κομμάτια πάγου να καταρρέουν μέσα στο νερό, δημιουργώντας έναν τεράστιο βρυχηθμό. Υπάρχουν μονοπάτια που επιτρέπουν να δει κανείς τον παγετώνα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Μια βάρκα κάνει ένα 45λεπτο ταξίδι γύρω από τη βάση του. Τέλος, υπάρχουν μονοπάτια για πεζοπορία στον ίδιο τον παγετώνα που περιβάλλεται από το όμορφο τοπίο της Παταγωνίας με τα δάση και τα βουνά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου