Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Η γυναίκα πίσω από τα πρώτα εικονίδια της Apple


Τριάντα χρόνια πριν, ενώ οι τιτάνες της τεχνολογίας μάχονταν για την αγορά των υπολογιστών, μια άσημη νεαρή καλλιτέχνις έδωσε ένα χαμόγελο ικανοποίησης στην Macintosh. Η Susan Kare, σαν παιδί, της άρεσε η τέχνη. Χανόταν στα σχέδια, στα έργα ζωγραφικής και στην χειροτεχνία.Το finger, αργότερα χρησιμοποιήθηκε για την εντολή "επικόλληση", σχέδιο της Susan Kare

Μέσω όμως μιας τυχαίας συνάντησης το 1982 με έναν παλιό φίλο της και πλέον υπάλληλο της Apple, η Kare βρέθηκε να εργάζεται σε ένα διαφορετικό μέσο, με πολύ μικρότερο καμβά (κάπου 1.024 pixels). Με λίγες ικανότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία στον ψηφιακό σχεδιασμό, η Kare προχώρησε στην επανάσταση της τέχνης των pixel.

Το ψαλίδι για την εντολή "αποκοπή", σχέδιο της Kare

Η βούρτσα που αργότερα χρησιμοποιήθηκε στο MacPaint του Bill Atkinson, σχέδιο της Kare

Για πολλούς, τα εικονίδια της Kare ήταν η πρώτη γεύση στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή: ήταν προσιτά, φιλικά και απλά. Έμοιαζαν με την γυναίκα που τα σχεδίασε.

Το σύμβολο "command" που σχεδίασε η Kare, σε ένα σύγχρονο Mac

Εικονίδια Mac για τους πρώτους υπολογιστές Macintosh, σχέδια της Kare

Διαφημιστικό της Macintosh με την Susan Kare, 1983:Η Kare αργότερα σχεδίασε για την Microsoft, το Facebook και το Paypal.

Η πασιέντζα των Windows 3.0, σχέδιο της Kare

Εικονίδια του Facebook, 2010, σχέδιο της Kare

από: priceonomics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου