Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Από που προέρχονται τα ονόματα μερικών αθλημάτων;

Κινέζοι έφιπποι αυλικοί που παίζουν ένα παιχνίδι του πόλο, Δυναστεία των Τανγκ, 706 μ.Χ. - πηγή

Από που προήλθαν λέξεις όπως πόλο (υδατοσφαίριση, στα ελληνικά), μπάντμιντον (αντιπτέριση), τραμπολίνο, σλάλομ και σκιτ (skeet);Πόλο
Σήμερα, το πόλο είναι ένα άθλημα του νερού. Στην αρχική του μορφή όμως, παιζόταν με άλογα και μακριές σφύρες. Το άθλημα συμμετείχε σε 5 προπολεμικές Ολυμπιάδες και τελικά αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα μετά την Ολυμπιάδα του Βερολίνου το 1936. Ο βρετανικός στρατός έφερε τόσο το άθλημα όσο και τον όρο από την Ανατολή. Το παιχνίδι πιστεύεται ότι προέρχεται είτε από την Κεντρική Ασία ή το σύγχρονο Ιράν. Εξαπλώθηκε στις ορεινές περιοχές της Ινδίας και του Θιβέτ, όπου το έμαθαν οι Βρετανοί στα μέσα του 19ου αιώνα. Η λέξη πόλο προέρχεται από τη λέξη "pulu", μιας γλώσσας του Θιβέτ (balti), που σημαίνει μπάλα.
Στο Βυζάντιο υπήρχε το τζυκανιστήριο, ένα στάδιο, όπου λάμβανε χώρα το τζυκάνιο (από το μεσοπερσικό čaukān, čōkān), ένα είδος πόλο το οποίο υιοθετήθηκε από τους Βυζαντινούς από την Περσική Αυτοκρατορία των Σασσανιδών.

Μπάντμιντον


Ακόμη ένα παιχνίδι που έφεραν από την Ανατολή οι Βρετανοί αξιωματικοί και είναι εμπνευσμένο από την ινδική πόλη Πούνε (Pune - παλαιότερα Πούνα/ Poona). Λέγεται ότι παίχτηκε πρώτη φορά στην Αγγλία στο Badminton House στη δυτική Αγγλία το 1873. Αλλά υπάρχει μια καταγραφή που αναφέρει ότι ο πρώτος αγώνας μπάντμιντον έγινα μια δεκαετία πριν. Εκείνο το παιχνίδι περιγράφεται σαν ένα παιδικό παιχνίδι με ρακέτες και ένα μπαλάκι με φτερά (Battledore and shuttlecock). Τέτοια παιχνίδια πιστεύεται ότι έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα, κάπου 2.000 χρόνια πριν. Από εκεί, εξαπλώθηκαν μέσω των Ινδοελληνικών βασιλείων στην Ινδία και στη συνέχεια στην Κίνα και Σιάμ (υπάρχουν ελληνικά σχέδια που παρουσιάζουν ένα παιχνίδι σχεδόν πανομοιότυπο με ρακέτες και μπαλάκι με φτερό).

Τραμπολίνο
Η λέξη τραμπολίνο προέρχεται από την ιταλική trampoli, που σημαίνει "ξυλοπόδαρα". Η περαιτέρω προέλευση της λέξης είναι ασαφής, αλλά πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι η τελική σημασία της λέξης προέρχεται από την αγγλική λέξη "tramp" (που σημαίνει αλήτης) "να τριγυρνώ αργά και βαριά".

Σλάλομ
Το κανόε καγιάκ είναι από τα παλιά ολυμπιακά αθλήματα, αφού μπήκε στις Ολυμπιάδες το 1936 στο Βερολίνο. Για πολλά χρόνια γίνονταν μόνο αγώνες ταχύτητας κανόε καγιάκ. Το 1972 στο Μόναχο έγιναν για πρώτη φορά αγώνες σλάλομ αλλά λόγω της δυσκολίας κατασκευής πίστας το αγώνισμα δεν συνεχίστηκε. Μπήκε πάλι στο πρόγραμμα το 1992 στη Βαρκελώνη.
Στο κανόε καγιάκ σλάλομ, οι αθλητές πρέπει να κάνουν ζιγκ-ζαγκ μέσα από εμπόδια. Η λέξη χρησιμοποιήθηκε πρώτα στο σκι και προέρχεται από τη νορβηγική λέξη slalåm, που κυριολεκτικά σημαίνει "Κεκλιμένη τροχιά".

Σκιτ
Το αγώνισμα της σκοποβολής σκιτ είναι ακόμη ένα άθλημα που χρωστάει την ετυμολογία του στα Νορβηγικά.
Κάποιος επιχειρηματίας και κυνηγός από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ πιστώνεται την εφεύρεση του πήλινου στόχου σκοποβολής το 1920. Ένας διαγωνισμός ήταν αυτός που έδωσε όνομα στο νέο άθλημα. Όπως αναφέρει το Oxford English Dictionar: "Μιας και το βραβείο των 100 δολαρίων προσφέρθηκε για το πιο κατάλληλο όνομα για το νέο άθλημα σκοποβολής... υπήρχαν περίπου 10.000 προτάσεις... Μετά από προσεκτική εξέταση, το όνομα που φαινόταν καλύτερο ήταν το 'skeet', μια πολύ παλιά μορφή της λέξη 'shoot' (πυροβολώ)... Την πρόταση έστειλε η κα Gertrude Hurlbutt από το Ντέιτον της Μοντάνα."
Η λέξη ίσως να αναφέρεται στην παλαιά νορβηγική skotja.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου