Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Ο Φύλακας των Πεδιάδων


Ο εγγονός του αρχηγού των Ινδιάνων της φυλής Kiowa δημιούργησε κάτι που έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης πόλης



Ο καλλιτέχνης που δημιούργησε το σύμβολο της πόλης Wichita, ένα γλυπτό ύψους πάνω από 13 μέτρα και είναι γνωστή ως ο Φύλακας των Πεδιάδων, είχε μόλις λίγα χρόνια για να δει ότι το έργο του υιοθετήθηκε από την πόλη του. Ο Blackbear Bosin, ο Kiowa-Comanche καλλιτέχνης, πέθανε το 1980, μόλις έξι χρόνια αφότου το γλυπτό του δόθηκε στην πόλη Wichita το 1974.


Το άγαλμα βρίσκεται στην κορυφή ενός πέτρινου ακρωτηρίου, που φτάνει σε ύψος τα 9 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι το άγαλμα υψώνεται 22 μέτρα πάνω από την ένωση δύο ποταμών: του Αρκάνσας και του μικρού Αρκάνσας, και είναι το βασικό κομμάτι του πάρκου και κέντρου Mid-American All-Indian. Αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πόλη του Κάνσας και είχε υιοθετηθεί για έναν χρόνο από μια αεροπορική μονάδα που βρισκόταν στην αεροπορική βάση McConnell (μια εικόνα του γλυπτού απεικονίζονταν στα πλευρά των τεράστιων Boeing Stratotanker. Το Boeing KC-135 Stratotanker είναι στρατιωτικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού).


Το γλυπτό είναι από χάλυβα και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του πάρκου. Δύο πεζογέφυρες, που μοιάζουν με τόξο και βέλος, παρέχουν πρόσβαση στο σημείο. Κάθε βράδυ -καιρού και ποταμού επιτρέποντος- λαμβάνουν χώρα τελετουργίες ανάματος Δαχτυλιδιών Φωτιάς που φωτίζουν το άγαλμα και το γύρω τοπίο.


Ο Bosin ήταν βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σχέδια, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής του βρίσκονται σε πολλούς δημόσιους χώρους και τα έργα του είναι περιζήτητα από τους συλλέκτες. Ο χαλύβδινος Φύλακάς του, σχεδιάστηκε για τον εορτασμό των 200 χρόνων των ΗΠΑ και αντιπροσωπεύει την αδελφότητα όλων των ιθαγενών Αμερικανών και τη συμβολή όλων των κοινοτήτων των Πεδιάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου