Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Lofoten, η ανωμαλία του Αρκτικού κύκλου


Το αρχιπέλαγος του Lofoten στη Νορβηγία είναι βόρεια του Αρκτικού κύκλου. Και όμως, οι θερμοκρασίες, όλο το χρόνο, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που μπορεί να σκέφτεται κάποιος.

Πρόκειται για μια περιοχή με τη μεγαλύτερη ανωμαλία θερμοκρασίας στον κόσμο, σε σχέση με το γεωγραφικό πλάτος της, που κάνει το Lofoten μια απροσδόκητη απόλαυση. Οι πρώτοι άποικοι της περιοχής θα σκέφτηκαν ότι έπεσαν σε κάποιον αρκτικό παράδεισο.
Εκείνοι οι άνθρωποι, αυτό που βρήκαν ήταν μια θάλασσα που έσφυζε από ζωή και τα πιο βαθιά νερά με κοραλλιογενούς υφάλους στον κόσμο. Εδώ, υπάρχουν κυριολεκτικά εκατομμύρια θαλάσσια πτηνά διαφόρων ειδών, ενώ οι ενυδριδίνες είναι κοινές στην περιοχή και στα μεγαλύτερα νησιά του αρχιπελάγους υπάρχουν άλκες.

Οι έποικοι έδωσαν σε ένα από τα νησιά (γνωστό σήμερα ως Vestvågøya) το όνομα Lofoten που στα Νορβηγικά σημαίνει το "πόδι του λύγκα". Ένα άλλο νησί (σήμερα το Flakstadøya) σήμαινε το "πόδι του λύκου" -το σχήμα των νησιών μοιάζει με τα πόδια αυτών των δύο ζώων. Πλέον όμως, όλο το αρχιπέλαγος είναι γνωστό ως Lofoten.


Οι πρώτοι έποικοι θα πρέπει να έφτασαν εδώ αιώνες πριν, αλλά το αρχιπέλαγος, λόγω του κλίματος του, υπήρξε κέντρο αλιείας βακαλάου για πάνω από μια χιλιετία. Η πόλη Vågan είναι η πρώτη καταγεγραμμένη πόλη στην περιοχή της βόρειας Νορβηγίας και σίγουρα θα πρέπει να ήταν σημαντική την εποχή των Βίκινγκ.

Οι άνθρωποι έφτασαν εδώ κυρίως λόγω της θαλάσσιας ζωής. Ο μπακαλιάρος μεταναστεύει προς το νότο από τη Θάλασσα του Μπάρεντς και συγκεντρώνεται στο Lofoten για να αναπαραχθεί.


Αυτό που δημιουργεί την ανωμαλία, είναι το Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream).

Το Lofoten είναι γνωστό στη Νορβηγία για την εξαιρετική φυσική ομορφιά του, αλλά η φήμη του δεν φαίνεται να είναι παγκόσμια.


Τα νησιά του αρχιπελάγους είναι γνωστά για τα βουνά τους με τις επιμήκεις κορυφές τους και τα κάνει να μοιάζουν σαν από μυθιστόρημα φαντασίας.

Είναι επίσης γνωστά για τις αμμώδεις παραλίες τους. Ωστόσο, η περιοχή είναι και επικίνδυνη, καθώς στο δυτικό Lofoten υπάρχει ένα σύστημα παλιρροιακών δινών (Malstrøm system). Κοντά στην ακτή όμως οι θάλασσες είναι ήρεμες.


Το αρχιπέλαγος είναι το βορειότερο μέρος στον κόσμο όπου η μέση θερμοκρασία είναι πάνω από το μηδέν όλο το χρόνο. Τον Ιανουάριο οι θερμοκρασίες κυμαίνονται κατά μέσο όρο στους -1,5οC και τους καλοκαιρινούς μήνες στους 13οC και τις 24 ώρες της ημέρας. Η θερμότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι οι 30,4οC (δεν την λες ζεστή περιοχή, αλλά αν σκεφτεί κανείς που βρίσκεται...).

Το μέρος βρίσκεται τόσο βόρεια που μπορεί να ζήσει κάποιος τον ήλιο του μεσονυκτίου. Από τις 26 Μαΐου μέχρι τις 17 Ιουλίου, ο ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα και τις 24 ώρες της ημέρας. Ωστόσο, το χειμώνα δεν υπάρχει ούτε μια ηλιαχτίδα από τις 9 Δεκεμβρίου ως τις 4 Ιανουαρίου (να, ένα μεγάλο μείον...).


Στην περιοχή υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και κάθε χρόνο διοργανώνεται το Lofoten Insomnia Race για ποδηλάτες που λαμβάνει χώρα σε όλο το αρχιπέλαγος ώστε να εκμεταλλευτούν τον ήλιο του μεσονυκτίου.

Το μέρος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ενώ το National Geographic Traveler ονομάζει το αρχιπέλαγος "τα τρίτα πιο ελκυστικά νησιά στον κόσμο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου