Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Μια πυραμίδα στη Σουηδία που στεγάζει τα απομεινάρια ενός εκκεντρικού ευγενή


Οι Σουηδοί έχουν μια έκφραση για έναν εκκεντρικό ευγενή που έχτισε μια πυραμίδα-τάφο για τον ίδιο κάπου στη νότια Σουηδία: "Mannen som gjorde vad som föll honom in", δηλαδή, "Ο άνθρωπος που έκανε ό,τι ήθελε".



Ο εκκεντρικός Malte - πηγή

Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Georg Malte Gustav August Liewen Stierngranat, γεννημένος το 1871 σε ένα κτήμα έξω από τη μικρή πόλη Aneby στη Σουηδία. Όντας ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, θα έλεγε κανείς ότι ήταν αναμενόμενο να αναλάβει το οικογενειακό αγρόκτημα. Αλλά ο Malte, όπως ήταν γνωστός, είχε άλλα σχέδια. Το 1898 ταξίδεψε στις ΗΠΑ.

Εκεί, κατάφερε να αποκτήσει τον τίτλο του "μηχανικού", έναν τίτλο που κατάφερε να ισχυρίζεται καθ' όλη τη ζωή του με ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία ότι πράγματι είχε μελετήσει τη μηχανική. Όσο ήταν στις ΗΠΑ, παντρεύτηκε μια πλούσια Σουηδή, την Marie. Με τη σύζυγό του στο πλευρό του, αυτοπαρουσιαζόταν στην κοινωνία έχοντας τη φήμη του εμπειρογνώμονα συντηρητή έργων τέχνης και ότι είχε πρόσκληση στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Ρούσβελτ.


Το 1911 οι Stierngranat επέστρεψαν στη Σουηδία. Οι γονείς του Malte όμως είχαν αναγκαστεί να πουλήσουν το αγρόκτημα. Χρησιμοποιώντας την περιουσία της συζύγου το, μπόρεσε να σώσει μερική από την περιουσία του -όπως το κάστρο Stjarne. Ο Malte ονόμασε το αναγεννημένο σπίτι του Stjärneborg, προς τιμήν του παλιού κάστρου, το οποίο είχε αποκαταστήσει μαζί με διάφορα άλλα κτίσματα του ακινήτου. Δημιούργησε επίσης ένα μικρό μουσείο (το οποίο μπορεί κανείς να επισκεφθεί και σήμερα) και έναν προσωπικό σιδηροδρομικό σταθμό (που κατεδαφίστηκε το 1965).

Ο γάμος του Malte και της Marie δεν κράτησε και χώρισαν το 1930. Ξαναπαντρεύτηκε και συνέχισε να δημιουργεί περιουσία σε όλη τη Σουηδία, αλλά όταν έληξε και ο δεύτερος γάμος του, γύρισε πίσω στο Stjärneborg. Εκεί ολοκλήρωσε ένα τελευταίο επίτευγμα της μηχανικής: μια πυραμίδα για την ταφή του που την εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Αίγυπτο.


Ο Malte Stierngranat μετέφερε το εκκεντρικό πνεύμα του και στη μετά θάνατον ζωή. Σε μια σαρκοφάγο, μέσα στην πυραμίδα του, βρίσκεται ο ίδιος και η πρώτη γυναίκα του με τα δύο παιδιά του.

Μέχρι το τέλος, παρέμεινε ένας άνθρωπος που έκανε ό,τι ήθελε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου