Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Ένας σπάνιος Οθωμανικός άτλαντας με όμορφους χάρτες

Ο κόσμος

Ο Cedid Atlas Tercümesi (Μετάφραση του Νέου Άτλαντα) εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1803 από την Οθωμανική Στρατιωτική Σχολή του Μηχανικού και ήταν ο πρώτος άτλαντας που τυπώθηκε στον μουσουλμανικό κόσμο.



Η πρώτη σελίδα του άτλαντα - πηγή

Ο άτλαντας, προοριζόταν για να παράσχει σύγχρονες γεωγραφικές πληροφορίες σε μαθητές των στρατιωτικών σχολών και σε επίσημους και εκπονήθηκε στα πλαίσια του Nizâm-i Cedid (Τανζιμάτ, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναδιοργάνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε επίπεδο διοίκησης, οικονομίας και σχέσεών της με τους υπηκόους της) του σουλτάνου Σελίμ Γ', ο επονομαζόμενος Μεταρρυθμιστής. Ο άτλαντας ήταν μέρος μιας προσπάθειας να ενσωματωθεί η δυτική στρατιωτική και τεχνολογική πρόοδος στην οθωμανική κοινωνία.

Το ουράνιο διάγραμμα

Αποτελείται από μια πραγματεία για τη γεωγραφία, ένα ουράνιο διάγραμμα και 24 χάρτες του κόσμου, από την Τουρκία και τη Μεσόγειο μέχρι τις νέες τότε ΗΠΑ, ενώ βασίστηκε στις εργασίες του Άγγλου χαρτογράφου William Faden. Το ουράνιο διάγραμμα ήταν μονόχρωμο, ενώ οι χάρτες ήταν έγχρωμοι (χρωματισμένοι με το χέρι). Όλα είχαν διαστάσεις 53x72 εκατοστά.

Το ανατολικό ημισφαίριο

Το δυτικό ημισφαίριο

Ο βόρειος πόλος

Ο νότιος πόλος

Μόνο 50 αντίγραφα (διαστάσεων 36x53 εκατοστά) τυπώθηκαν εκείνη την εποχή, πολλά από τα οποία καταστράφηκαν από μια πυρκαγιά που ξέσπασε εξαιτίας της "Alemdar Vakası", μια εξέγερση των Γενιτσάρων στην Κωνσταντινούπολη (ο Σελίμ Γ' προσπάθησε να περιορίσει την επιρροή των Γενιτσάρων και να δημιουργήσει τακτικό στρατό Ευρωπαϊκού τύπου), στις 15–18 Νοεμβρίου του 1808. Σήμερα υπάρχουν 11 ολοκληρωμένα αντίγραφα: έξι στην Τουρκία (Topkapı Sarayı (1), İstanbul Teknik Üniversitesi (2, έχει επιβεβαιωθεί ένα αντίγραφο), Boğaziçi Üniversitesi (3, έχει επιβεβαιωθεί ένα αντίγραφο), Üsküdar Belediyesi (1)), δύο στις ΗΠΑ (Library of Congress (1), Princeton University Library (1)), ένα στην Ολλανδία (Leiden University Library) και ένα στη Σαουδική Αραβία (το αντίγραφο ήταν προς πώληση το 2015). Υπάρχουν όμως και μερικά αντίγραφα που δεν είναι πλήρη (2 στις ΗΠΑ, 2 στην Τουρκία και 1 στη Νορβηγία).

Υπάρχει μια διαφωνία ως προς την προέλευση του χαρτιού στο οποίο τυπώθηκε. Κάποιοι πιστεύουν ότι το χαρτί είναι ρωσικής κατασκευής, ενώ άλλο ότι το χαρτί είναι ίσως από τη Βενετία.

Ευρώπη

Ανατολία, Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Βαλκανική Χερσόνησος, Ιταλία, Ιράκ/ Συρία/ Λίβανος/ Ιορδανία/ Παλαιστίνη/ Κύπρος/ Κρήτη

Αδριατική, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Ιβηρική Χερσόνησο, Λιβύη/ Τυνησία/ Αλγερία

Ανατολία, Μαύρη Θάλασσα, Κριμαία, Νότια Ουκρανία, Βαλκανική Χερσόνησος, Ουγγαρία

Δυτική Ανατολία, Αιγαίο, Κρήτη, Ελλάδα

Κάτω Χώρες: Χάναου, Λουξεμβούργο, Μπραμπάντ, Φλάνδρα, Βόρεια Γαλλία

Γαλλία (Μοναρχία)

Γαλλία (Δημοκρατία)

Πολωνία, Πρωσία, Λιθουανία

Ασία

Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Δυτικό Ιράν, Ιράκ/ Συρία/ Λίβανος/ Ιορδανία/ Παλαιστίνη/ Κύπρος, Ανατολία

Αφρική

Αμερική (Βόρεια, Κεντρική, Νότια) και Ειρηνικός Ωκεανός

Ανατολική και Βόρεια Αμερική

Κεντρική / Νότια Αμερική (Γουιάνα) Ακτή

Αγγλία (και η Ουαλία)

Σκωτία και τα νησιά της Σκωτίας

Η Μάγχη και τα νησιά της Μάγχης, η Δυτική Γαλλία

Γερμανία (από το Βρανδεμβούργο μέχρι το Μπράουνσβαϊγκ)

Ο Νείλος στην Αίγυπτο και λεπτομέρειες (συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα του Νείλου)

Οι Μικρές Αντίλλες, συμπεριλαμβανομένου του Πουέρτο Ρίκο, του Τρινιντάντ, του Τομπάγκο

από: mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου