Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Μερικά αντικείμενα που αφέθηκαν στη Σελήνη


Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια από τότε που η ανθρωπότητα πάτησε το πόδι της στη Σελήνη, ένας προορισμός για να τάξουν κάποιοι ταξίδια. Σε περίπτωση που κάποιος επισκεφθεί λοιπόν τον δορυφόρο του πλανήτη μας, δε θα βρει μόνο σκόνη, κρατήρες και ένα σωρό εγκαταλελειμμένων διαστημόπλοιων.

Δείτε μερικά από τα πιο περίεργα πράγματα που υπάρχουν στην επιφάνεια της Σελήνης.Δυο μπάλες του γκολφ


Ο Alan Shepard ήταν ο πέμπτος και γηραιότερος άνθρωπος να περπάτησε στη Σελήνη, αλλά και ο πρώτος που έπαιξε γκολφ εκεί. Ο Shepard έφερε το μπαστούνι που χτύπησε δυο μπάλες πίσω στη Γη (βρίσκεται στο United States Golf Association Museum στο Νιου Τζέρσεϊ), αλλά δεν είχε αρκετό χρόνο για να μαζέψει τις μπάλες.


Ο αλουμινένιος αστροναύτης
Θα έλεγε κανείς ότι η τέχνη δε λείπει από πουθενά. Το ίδιο ισχύει και στη Σελήνη. Το πλήρωμα του Apollo 15 τοποθέτησε στην επιφάνεια του δορυφόρου ένα μοντέλο ενός αστροναύτη από αλουμίνιο, ύψους 3,3 ιντσών (φωτογραφία στην αρχή του θέματος). Σκοπός τους ήταν -σύμφωνα με τη συνοδευτική πλάκα- να τιμήσουν όσους έχασαν τη ζωή τους και παράλληλα να συνεχιστεί η εξερεύνηση του διαστήματος. Το μοντέλο είναι δημιουργία του Βέλγου καλλιτέχνη Paul Van Hoeydonck. Παρά τη διάκριση ως το πρώτο γλυπτό στο φεγγάρι, ο Van Hoeydonck αμφισβητεί τη χρήση του και δήλωσε ότι εκείνος ήθελε να τοποθετηθεί όρθιο και ότι αντιπροσωπεύει όλη την ανθρωπότητα.


Ένα κομμάτι λάβας από τη λίμνη Devil's Lake στο Όρεγκον
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους γεωλόγους του μέλλοντος. Ο αστροναύτης James Irwin της αποστολής Apollo 15 άφησε ένα μικρό κομμάτι από στερεοποιημένη λάβα στη Σελήνη. Το κομμάτι προέρχεται από τη λίμνη Devil's Lake στο Όρεγκον, όπου έστειλε η NASA τους αστροναύτες για να ασκηθούν στη λήψη δειγμάτων πετρωμάτων. Ο κάθε αστροναύτης φιλοξενήθηκε από κάποιον ντόπιο. Πέντε χρόνια αργότερα, όταν ο Irwin έμαθε ότι θα πήγαινε στο φεγγάρι, εκείνος που τον φιλοξένησε τον ρώτησε αν θα έπαιρνα το κομμάτι μαζί του. Ο Irwin του έστειλε μια φωτογραφία του θραύσματος με ένα χειρόγραφο σημείωμα που έγραφε, "Η λάβα του Όρεγκον στη Σελήνη!".


Ένα κεφάλαιο του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν
Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι αστροναύτες του Apollo 15 -David Scott, James Irwin και Alfred Worden- δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να παρατάνε διάφορα στο φεγγάρι. Έγραψαν όμως και το πρώτο κεφάλαιο, που έχει σαν βάση το διάστημα, του συλλόγου αποφοίτων του Πανεπιστημίου τους (και οι τρεις είχαν σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν).


Μια άδεια (;) φωτογραφία


Πολλοί αστροναύτες τράβηξαν φωτογραφίες της Σελήνη, αλλά ο Charles Duke πήγε μια φωτογραφία στη Σελήνη. Συμμετείχε στην αποστολή του Apollo 16 και βρήκε την ευκαιρία να τοποθετήσει μια φωτογραφία της οικογένειάς του εκεί (όπου φαίνονται η σύζυγός του, Dorothy, και οι γιοι τους, Charles και ο Thomas, όλοι καθισμένοι σε ένα παγκάκι). Από πίσω έγραφε, "Αυτή είναι η οικογένεια του αστροναύτη Duke από τον πλανήτη Γη. Προσγειώθηκε στο φεγγάρι τον Απρίλιο του 1972".

Το φως του ήλιου όμως είναι δυνατό στο φεγγάρι και οι θερμοκρασίες ακραίες. Οι φωτογραφικές εκτυπώσεις ξεθωριάζουν πολύ γρήγορα, ακόμα και κάτω από σχετικά ελεγχόμενες συνθήκες, έτσι, αν και η φωτογραφία ήταν μέσα σε πλαστική σακούλα, μετά από 44 χρόνια, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη η ίδια εικόνα.


Μια ζωγραφιά με ακτίνες X του Άντι Γουόρχολ


Η αποστολή του Apollo 12, που πήγε στο φεγγάρι στα τέλη του 1969, πήρε μαζί της ένα μικρό κεραμικό κομμάτι που περιείχε έργα έξι εξεχόντων καλλιτεχνών. Με τίτλο Moon Museum, αυτό το κομμάτι περιέχει υλικό των Robert Rauschenberg, David Novros, John Chamberlain, Claes Oldenburg, Forrest Myers και του Andy Warhol. Το σχέδιο του Γουόρχολ είναι αυτό που φαίνεται στην επάνω αριστερή γωνία και -υποτίθεται ότι- είναι μια στυλιζαρισμένη εκδοχή του (αν και όσοι το είδαν τους φαίνεται για έναν... φαλλό).


Ένα μήνυμα από την βασίλισσα

Δείτε ακόμη: Οι 116 φωτογραφίες που επέλεξε η NASA για να εξηγήσει τον κόσμο μας στους εξωγήινους

Όταν πήγε στο φεγγάρι η αποστολή του Apollo 11, οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin έπρεπε να αφήσουν πίσω τους έναν δίσκο πυριτίου, διαμέτρου μόλις 1,5 ίντσας. Περιέχει, σε μικροσκοπική γραφή, μηνύματα καλής θέλησης από εξέχουσες προσωπικότητες και ηγέτες από 75 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Πάπας Παύλος Στ', η Ίντιρα Γκάντι και η βασίλισσα Ελισάβετ Β', καθώς και δηλώσεις των Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, Τζον Φ. Κένεντι, Λίντον Τζόνσον και Ρίτσαρντ Νίξον. Ο δίσκος είχε σχεδιαστεί για να παραμείνει ανέπαφος για χιλιάδες χρόνια και χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι, παρά τη διεθνή αναταραχή του 20ου αιώνα, οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν με αισιοδοξία για τα διαστημικά ταξίδια.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου