Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Αύγουστος του 1966: Η πρώτη φωτογραφία της Γης από τη Σελήνη

Η πρώτη εικόνα της Γης από τη σεληνιακή τροχιά, όπως την έλαβε η NASA και παρουσιάστηκε στο κοινό

Στις 23 Αυγούστου του 1966, το Lunar Orbiter 1 της NASA συνέλαβε την πρώτη εικόνα της Γης από την τροχιά της Σελήνης.



Το Lunar Orbiter 1 ήταν το πρώτο πρόγραμμα μη επανδρωμένου διαστημόπλοιου του οποίου η κύρια αποστολή ήταν να χαρτογραφήσει και να αναγνωρίσει το σεληνιακό έδαφος σε αναζήτηση πιθανών σημείων προσγείωσης για τις επερχόμενες επανδρωμένες αποστολές Apollo.

Ο 385 κιλών ανιχνευτής εκτοξεύτηκε στις 10 Αυγούστου και -παρά τις κάποιες δυσκολίες στην πλοήγηση και λόγω της υπερθέρμανσης- μπήκε σε σεληνιακή τροχιά 92 ώρες αργότερα.

Στις 18 Αυγούστου, άρχισε τη χαρτογράφηση της σεληνιακής επιφάνειας με τους φακούς του. Ένας wide-angle φακός 80 χιλιοστών και ένας narrow-angle 610 χιλιοστών τραβούσαν ταυτόχρονα εικόνες σε ένα φιλμ 70 χιλιοστών, συλλαμβάνοντας μεσαίας και υψηλής ανάλυσης εικόνες.

Η λήψη της Γης με τον φακό των 80mm

Το φιλμ αναπτύχθηκε με χημικά πάνω στο σκάφος, σαρώθηκε σε μαγνητική ταινία και εστάλη στη Γη.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, ξεκίνησε μια συζήτηση στη NASA: Γιατί να μην προσπαθήσουμε να κεντράρουμε τη φωτογραφική μηχανή στη Γη;

Η πρώτη από τις τρεις λήψεις με τον φακό των 610mm

Η δεύτερη λήψη με τον φακό των 610mm

Δεν ήταν μέρος του αρχικού σχεδίου και η επανατοποθέτηση του σκάφους ήταν ένας ελιγμός που θα μπορούσε ενδεχομένως να πάει στραβά με απροσδόκητους τρόπους.

Αλλά τελικά, η ευκαιρία ήταν πολύ μεγάλη για να την αφήσουν να πάει χαμένη.

Στις 23 Αυγούστου, στα 1.198 χιλιόμετρα πάνω από τη σεληνιακή επιφάνεια, το Lunar Orbiter 1 γύρισε και τράβηξε την πρώτη εικόνα της ανατολής της Γης από τη σεληνιακή τροχιά. Δύο ημέρες αργότερα, τράβηξε τη δεύτερη.

2008: Η πρώτη φωτογραφία της Γης που ανατέλλει πάνω από τη Σελήνη, όπως παρουσιάστηκε από το Lunar Orbiter Image Recovery Project

Η εικόνα, παρά τη θολότητα και τη διαγράμμιση από την περιορισμένη τεχνολογία της εποχής, ήταν συγκινητική και άνευ προηγουμένου: η πρώτη προβολή της ανθρωπότητας από ένα άλλο ουράνιο σώμα.

Μετά από 577 τροχιές, το Lunar Orbiter 1 ολοκλήρωσε την αποστολή του και συνετρίβη στην επιφάνεια. θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα διαστημόπλοια σε τροχιά πριν τεκμηριωθούν το 99% του εδάφους της σελήνης.

Δεκαετίες αργότερα, μια ομάδα της NASA ξεκίνησε μια προσπάθεια να επανεξετάσει αυτές τις φωτογραφίες στο αρχικό, αναλογικό φιλμ. Το 2008, το πρόγραμμα Lunar Orbiter Image Recovery κυκλοφόρησε μια εκπληκτική νέα έκδοση της πρώτης φωτογραφίας, με τη σύγχρονη επεξεργασία εικόνας αποκαλύπτοντας προηγουμένως αθέατες λεπτομέρειες.

Λεπτομέρεια της νέας έκδοσης

από: mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου