Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που θάφτηκαν ζωντανοί


Το να θαφτεί κανείς ζωντανός είναι ίσως από τους πιο τρομακτικούς τρόπους να πεθάνει.

Ο τοίχος των δεινοσαύρων στην Βολιβία


Παρόλο που πατημασιές δεινοσαύρων έχουν ανακαλυφτεί σε όλο τον κόσμο, κανείς δεν περίμενε ότι θα βρει πατημασιές σε έναν κάθετο τοίχο σε ένα λατομείο στην Βολιβία. Σε μια πλάκα από ασβεστόλιθο μήκους ενός μιλίου και ύψους σχεδόν 300 ποδιών, στον τοίχο στο Cal Orcko κοντά στην πόλη Suvre υπάρχουν περισσότερες από 5.000 πατημασιές, με 462 διακριτά μονοπάτια, και όλα ανεβαίνουν προς τον ουρανό.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Η κυριαρχία των Δίδυμων Κρέιν στον υπόκοσμο του Λονδίνου της δεκαετίας του 1960


Οι Δίδυμοι Κρέιν, Ρόνι και Ρέτζι, (Kray brothers, Ronnie & Reggie) μπορεί να τους ανήκαν δεκάδες νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και να συναναστρέφονταν με διασημότητες, αλλά είχαν επίσης διαπράξει μερικά από τα πιο συγκλονιστικά εγκλήματα που είχε δει το Λονδίνο.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Ένα εγκαταλελειμμένο κάστρο του Μεσαίωνα στην Αλσατία


Στην βορειοανατολική Γαλλία, στην κοινότητα Ριμπωβιλέ (Ribeauvillé) στην περιοχή της Αλσατίας υπάρχουν τα ερείπια τριών μεσαιωνικών κάστρων. Το πιο γνωστό είναι το Château de Saint-Ulrich, που βρίσκεται βόρεια της κοινότητας Ριμπωβιλέ. Τα άλλα δύο είναι το Château du Girsberg και το Château du Haut-Ribeaupierre. Όλα έχουν θέα προς την κοιλάδα Strengbach και στη γύρω περιοχή.

Η ιστορία της εμβληματικής χαμογελαστής φάτσας


Η όχι και τόσο χαμογελαστή ιστορία του κίτρινου εικονιδίου.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Η παραμελημένη πόλη-φάντασμα του νερού της ιταλικής Dolce Vita


Το San Pellegrino είναι ένα σύμβολο του ιταλικού τρόπου ζωής. Η πιο μοδάτη μάρκα ανθρακούχου νερού που μπορεί κανείς να παραγγείλει οπουδήποτε στον κόσμο, συνώνυμο με την πολυτέλεια, την εξαιρετική κουζίνα, τα τζετ σετ στην Ευρώπη και την Dolce Vita.

Εκεί που "πεθαίνουν" τα αγάλματα των ρατσιστών και των καταπιεστών

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης ονομάζεται "Unveiled, Berlin and its monuments"

Η Γερμανία έχει βρει τρόπο ώστε να εκθέτει, χωρίς να δίνει αξία, σε προβληματικά μνημεία.

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Η ιστορία του Mothman, το μυθικό πλάσμα που τρομοκρατούσε την Δυτική Βιρτζίνια στην δεκαετία του 1960


Διαχωρίζοντας τα γεγονότα από τη μυθοπλασία πίσω από τον Μόθμαν του Πόιντ Πλέζαντ, ίσως τον πιο ανατριχιαστικό λαϊκό μύθο στην αμερικανική ιστορία.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Η οικία του νεοπλατωνικού φιλόσοφου Πρόκλου στην Αθήνα


Κάτω από έναν από τους πιο ιστορικούς δρόμους της πόλης, την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, βρίσκεται το σπίτι του διαδόχου του Πλάτωνα.

Μια φωτογραφία με τις Περσείδες και τον Γαλαξία μας


Κατά τη διάρκεια του αποκορυφώματος της φετινής βροχής των Περσείδων, ο φωτογράφος Matt Dieterich έστησε την την κάμερά του στο όρος Ρενιέρ στην Ουάσιγκτον και δημιούργησε μια φωτογραφία των μετεωριτών και του Γαλαξία μπροστά από το ενεργό ηφαίστειο.

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Η Πεταλούδα της Βασίλισσας Αλεξάνδρας είναι η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο και μια από τις πιο σπάνιες


Με άνοιγμα φτερών έως 11 ίντσες (27,94 εκατοστά), η Πεταλούδα της Βασίλισσας Αλεξάνδρας απαντάται στα δάση της Παπούα Νέας Γουινέας. Δυστυχώς όμως, κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Μάσκες, χαρτιά υγείας και θερμόμετρα μετατρέπονται σε μικροσκοπικές υπαίθριες περιπέτειες


Στην εποχή του COVID-19, μάσκες μίας χρήσης, χαρτιά υγείας και άλλα είδη πρώτης ανάγκης είναι συνώνυμα με την ασφάλεια, την προφύλαξη και την παραμονή στο σπίτι.

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Μυστηριώδεις Εξαφανίσεις, Μέρος 3ο: Bobby Dunbar, το αγόρι που εξαφανίστηκε και επέστρεψε ένα άλλο

Το αγόρι που μεγάλωσε ως Bobby Dunbar μαζί με την οικογένειά του

Ο Bobby Dunbar εξαφανίστηκε το 1912. Η επανεμφάνισή του θα οδηγούσε σε μια μάχη επιμέλειας, έναν πιθανώς εσφαλμένα καταδικασμένο άνδρα και μια απίστευτη εξέταση DNA 90 χρόνια αργότερα.

Η μπλε ινδική πόλη Τζοντχπούρ


Κάποτε, το μπλε χρώμα σαν ένδειξη της κοινωνικής τάξης, έφτασε να ορίσει αυτήν την πόλη στην άκρη της ερήμου Θαρ.

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Μυστηριώδεις Εξαφανίσεις, Μέρος 2ο: Μια ανεξιχνίαστη υπόθεση, που αρχικά λύθηκε, και μετά ξε.. λύθηκε

Maria Ridulph, 1957 - πηγή

Maria Ridulph, η παλαιότερη "λυμένη" ανεξιχνίαστη υπόθεση και πώς ξε... λύθηκε ξανά

Schuttberg, οι λόφοι των χαλασμάτων στην Γερμανία

Ο λόφος Luitpoldhügel στο Μόναχο

Αρκετοί λόφοι βρίσκονται στα άκρα πολλών γερμανικών πόλεων, αλλά δεν είναι φυσικοί. Είναι γνωστοί ως Schuttberg ή "λόφοι των χαλασμάτων".

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Μυστηριώδεις Εξαφανίσεις, Μέρος 1ο: Η εξαφάνιση και επανεμφάνιση του Δρ. Ουίλιαμ Μπέιτς


Λίγες ώρες πριν εξαφανιστεί στις 30 Αυγούστου του 1902, ο Δρ Ουίλιαμ Μπέιτς (William Horatio Bates), ένας πλούσιος και με επιρροή οφθαλμίατρος στη Νέα Υόρκη, έγραψε μια βιαστική επιστολή. Η επιστολή παραδόθηκε στη σύζυγό του, Aida Seaman Bates, η οποία βρισκόταν εκτός πόλης για να επισκεφτεί τη μητέρα της.

Οι πρώτες φωτογραφίες του κόσμου με αστραπές


Στα 1880, ο φωτογράφος William Jennings θέλησε να αποδείξει ότι οι αστραπές ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό ζιγκ-ζαγκ στον ουρανό. Μετά από μερικές δοκιμές και λάθη, τελικά πέτυχε, καταγράφοντας αυτό που κοινοποιείται συχνά στο διαδίκτυο ως "η πρώτη φωτογραφία αστραπής στον κόσμο".

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Η βύθιση του καταδρομικού USS Indianapolis και το τραγικό τέλος του πληρώματός του


Το 1945, αφού το βαρύ καταδρομικό USS Indianapolis παρέδωσε τμήματα της βόμβας της Χιροσίμα, δέχτηκε επίθεση από ένα ιαπωνικό υποβρύχιο, αφήνοντας σχεδόν 1.000 άντρες να βυθίζονται στη μέση της Θάλασσας των Φιλιππίνων.

Παίζοντας μουσική με ένα πιάνο από 3622 τουβλάκια LEGO


Αν κάποιος ασχοληθεί για να φτιάξει κάτι από χιλιάδες κομμάτια LEGO μπορεί να έχει πολλές ώρες ψυχαγωγίας. Όταν όμως τα περισσότερα σετ συναρμολογηθούν, δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα άλλο από το να τα κοιτάει. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με το νέο μοντέλο πιάνο της εταιρείας. Μόλις συναρμολογηθεί, αυτό το LEGO σετ είναι ένα πραγματικό όργανο.

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep234


Το Σημείο Μηδέν στο Ναγκασάκι

Η γειτονιά του ναού Urakami

Το πρωί της 9ης Αυγούστου του 1945, έξι βομβαρδιστικά αεροπλάνα B29 απογειώθηκαν από τις νήσους Μαριάνες, πάνω από 2.100 χλμ νότια του Τόκιο. Ένα από αυτά, το Bockscar, μετέφερε την βόμβα πλουτωνίου με το παρατσούκλι Fat Man (Χοντρός). Προορισμός τους ήταν η αρχαία καστροπολιτεία Κοκούρα (Kokura) στο νησί Κιουσού.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Η κληρονομιά της Σαντάκο Σασάκι

Η Σαντάκο Σασάκι - πηγή

Η Σαντάκο Σασάκι (Sadako Sasaki) ήταν δύο χρονών όταν, στις 6 Αυγούστου του 1945, οι Αμερικανοί έριξαν την ατομική βόμβα στην Χιροσίμα. Το σπίτι της Σαντάκο ήταν περίπου ένα μίλι από το επίκεντρο και η οικογένειά της επέζησε.

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Audrey Munson, το πρώτο Supermodel της Αμερικής και η πρώτη γυμνή αστέρας του κινηματογράφου


Το όνομα της Όντρεϊ Μάνσον (Audrey Munson) ίσως να μην το ξέρετε, ίσως όμως να έχετε δει κάπου κάτι που της μοιάζει. Η φιγούρα της έχει αναπαραχθεί σε χαλκό, μπρούτζο και μάρμαρο σε όλη τη Νέα Υόρκη και σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, στο Μισούρι και το Γουινσκόνσιν έχουν άγαλμα της στα πολιτειακά καπιτώλια.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Ευρώπης


Κάπου στην ανατολική Κροατία, στα σύνορα με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κάτω από το βουνό Plješevica, υπάρχει μια εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση. Κάποτε, ήταν το μεγαλύτερο υπόγειο αεροδρόμιο, όχι μόνο της Γιουγκοσλαβίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.