Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Ο απατεώνας που έσωσε τα Χριστούγεννα


Το 1913, ο χαρισματικός εκτελωνιστής John Duval Gluck, Jr ίδρυσε την Santa Claus Association, μια ομάδα υπεύθυνη στο να απαντάει στην αλληλογραφία του Άγιου Βασίλη στη Νέα Υόρκη. Για 15 χρόνια, η ένωση λάμβανε πολλά δώρα και δωρεές από ευχαριστημένους Νεοϋορκέζους και ο ίδιος ο Gluck έγινε μια διασημότητα της εποχής. Όμως, το 1927, ο Gluck αποκαλύφθηκε ως απάτη.
 
 
 
Κάθε χρόνο, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, όλο και μεγάλωνε ένα βουνό από γράμματα στον Άγιο Βασίλη στα ταχυδρομεία σε όλη την Αμερική. Χάρη σε μια αλλαγή στην πολιτική των Ταχυδρομείων, αυτές οι επιστολές άρχισαν να απαντώνται από φιλανθρωπικές ομάδες που είχαν εγκριθεί από το τοπικό ταχυδρομείο. Όμως, στη Νέα Υόρκη, ο Άγιος Βασίλης δεν υπήρχε πουθενά.

Για δύο χρόνια, τα γράμματα του Αϊ-Βασίλη της Νέας Υόρκης κατέληγαν στο τμήμα των μη παραδοτέων επιστολών. Και καθώς οι μέρες του Δεκεμβρίου του '13 περνούσαν, άρχισε να φαίνεται ότι ο καλός άγιος και πάλι δε θα εμφανιζόταν.

Στις 8 Δεκεμβρίου όμως, ο διευθυντής του ταχυδρομείου της Νέας Υόρκης, Edward M Morgan, είχε μια κλήση για έναν έξυπνο εκτελωνιστή με ένα προσεγμένο σύστημα λήψης, επαλήθευσης και ανταπόκρισης στις χριστουγεννιάτικες κάρτες των παιδιών. Παρά τον φόρτο εργασίας του ταχυδρόμου εν μέσω της εορταστικής περιόδου -ή ίσως επειδή είχε πάρα πολλά στο μυαλό του και έτσι δεν αφιέρωσε χρόνο για να ελέγξει τον άνδρα που είχε εμφανιστεί για να υποδυθεί τον Άγιο Βασίλη- ο Morgan έκανε γρήγορα δεκτό το αίτημά του. Πλέον, η Νέα Υόρκη έχει τον Άγιο Βασίλη της, ανέφεραν οι εφημερίδες.
 
Ο Σύλλογος του Άγιου Βασίλη
 
Προσωπικό του Συλλόγου του Άγιου Βασίλη ποζάρει στο υπόγειο κελάρι του ξενοδοχείου Astor
 
Ο εκτελωνιστής που έγινε Άγιος Βασίλης ήταν ο John Duval Gluck, Jr -ένας εργένης χωρίς παιδιά. Η φαντασία και η ενέργειά του έδιναν μια αίσθηση φαντασίας στην καθημερινή του ζωή, αλλά αυτός ήθελε να καταφέρει κάτι μεγάλο. Διάβασε για την αλλαγή στην πολιτική των Ταχυδρομείων των Η.Π.Α. και πίστευε ότι το ιστορικό που είχε να συγκεντρώνει κεφάλαια του παρείχαν την ικανότητα ώστε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την αλληλογραφία του Άγιου Βασίλη.

Η ιδέα του Gluck, ο Σύλλογος του Άγιου Βασίλη, λειτούργησε με αυστηρή ιεραρχία. Οι Νεοϋορκέζοι μπορούσαν να λάβουν ένα γράμμα -ή και 100 αν ήθελαν- και να δουν, προσωπικά, ότι το παιδί τους είχε λάβει το δώρο του. Όμως, η πραγματική δουλειά γινόταν από τους δωρητές. Ο Gluck απλώς βοήθησε στο να συνδεθούν αυτά τα δύο. Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους ότι αυτό το εξασφάλιζε η γενναιοδωρία της πόλης.

Δωρητές από όλα τα κοινωνικά στρώματα -από φτωχούς γονείς που μετά βίας είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για τα δώρα των παιδιών τους, μέχρι μεγιστάνες- συνέβαλαν στις προσπάθειες. Εθελοντές από την ελίτ της πόλης πρόσφεραν το χρόνο τους για να βοηθήσουν στο άνοιγμα, την ταξινόμηση και να απαντήσουν στις χιλιάδες επιστολές που έστελναν τα παιδιά.

Η αποτελεσματική, επιχειρηματική προσέγγιση του Συλλόγου τον βοήθησε να ανταποκριθεί στα αιτήματα 28.000 παιδιών τον πρώτο χρόνο της ομάδας και κέρδισε επαίνους από τον Τύπο. Την ίδια χρονιά που ξεκίνησε ο Σύλλογος, άρχισαν να γίνονται δημόσιες γιορτές για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, με δεκάδες πόλεις να ακολουθούν το παράδειγμα της Νέας Υόρκης. Σύυντομα, και μετά την επιτυχία του πρώτου χρόνου, ο Σύλλογος του Άγιου Βασίλη έγινε θεσμός στις αρχές του 20ου αιώνα στη Νέα Υόρκη.

Η δουλειά της ομάδας συνεχίστηκε για άλλη 1,5 δεκαετία και, κάθε χρόνο, οι φιλοδοξίες του Gluck αυξάνονταν. Άνοιξε παραρτήματα και σε άλλες πόλεις, με τη βοήθεια διάφορων διασημοτήτων, και μάλιστα ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός μεγαλειώδους κτηρίου του Άγιου Βασίλη στη μέση του Μανχάταν.

Όμως, καθώς ο αριθμός των απαντημένων επιστολών αυξανόταν, το ίδιο αυξάνονταν και τα αιτήματα του Gluck για χρήματα. Πρώτα ζήτησε μερικά δολάρια για να καλύψει όλα τα γραμματόσημα των δύο λεπτών που απαιτούνταν. Μετά άρχισε να ζητά εκατοντάδες δολάρια για να πληρώσει τα δώρα. Στη συνέχεια, εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του κτηρίου του Άγιου Βασίλη.

Όσο ο σύλλογος μεγάλωνε, λίγοι έψαχναν το πού ακριβώς πήγαιναν όλα αυτά τα κεφάλαια. Άλλωστε, λίγες φιγούρες προκαλούν τόση εμπιστοσύνη όσο ο Άγιος Βασίλης.

Έντεκα χρόνια μετά τη λειτουργία του συλλόγου, το πολυκατάστημα Macy's ξεκίνησε την πρώτη του εντυπωσιακή Χριστουγεννιάτικη Παρέλαση. Η εποχή του Συλλόγου ήταν η περίοδος που τα Χριστούγεννα έγιναν το άκρως εμπορικό γεγονός που γιορτάζουμε σήμερα -και ο Gluck εκμεταλλεύτηκε πλήρως τον αυξανόμενο ενθουσιασμό του κοινού για τις ημέρες.

Ο έλεγχος στον Άγιο Βασίλη
 
Σκίτσο του προτεινόμενου κτηρίου του Άγιου Βασίλη

Δεν ενθουσιάστηκαν όμως όλοι τόσο εύκολα από τον Άγιο Βασίλη. Ο Επίτροπος Δημόσιας Πρόνοιας της Νέας Υόρκης, Bird S Coler, έθεσε ως αποστολή του να καθαρίσει τις άναρχες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ξεκίνησε έρευνες σε δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα και απαγόρευσε τις γιορτές των δρόμων. Μέχρι το '27, είχε βάλει στο στόχαστρό του τον Gluck.

Ο Coler ζήτησε από τον Gluck να του δώσει τα βιβλία του Συλλόγου του Άγιου Βασίλη. Ο "Άνθρωπος του Άγιου Βασίλη" αντιστάθηκε, αλλά αναγκάστηκε να ανοίξει το εργαστήριό του στους ελεγκτές της πόλης και βρήκαν δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενα δολάρια, μερικές αμφίβολες πρακτικές συγκέντρωσης κεφαλαίων και καμία επίβλεψη του Gluck στον χειρισμό των κεφαλαίων του συλλόγου.

Αν και η έλλειψη τεκμηρίωσης καθιστούσε δύσκολη την καταδίκη του Gluck για έγκλημα, ο Coler βρήκε αρκετά στοιχεία για να πείσει τον ταχυδρομικό επιθεωρητή ότι δεν μπορούσε πλέον να τον εμπιστευθεί. Ταχυδρόμοι πήγαν στο γραφείο του Συλλόγου του Άγιου Βασίλη και πήραν την αλληλογραφία του Άγιου Βασίλη.

Αμέσως μετά, ο "Άνθρωπος του Άγιου Βασίλη" έφυγε, αλλά οι προσπάθειές του έχουν αφήσει μια κληρονομιά. Σήμερα, τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη δεν έχουν επιστρέψει στο γραφείο μη παραδοτέων επιστολών, αλλά απαντώνται από την Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Operation Santa Claus, ένα παρόμοιο σχέδιο με αυτό που επινόησε ο Gluck, στο οποίο ο κόσμος μπορεί να ζητήσει επιστολές και να απαντήσει προσωπικά με δώρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου