Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Vintage φωτογραφίες από παραστάσεις "φρικιών"

Η Krao Farini ήταν μια ευέλικτη γυναίκα με πολλές τρίχες που βρέθηκε στη ζούγκλα του Λάος το 1885 και στη συνέχεια εκτέθηκε από τον P.T.Barnum ως ο "χαμένος κρίκος της εξέλιξης". 1889
 
Τον 19ο και τον 20ο αιώνα, το φαινόμενο των παραστάσεων "φρικιών" προσέλκυσε τεράστια πλήθη μεταξύ των οποίων και άτομα όπως η Βασίλισσα Βικτώρια.
 
 
 
Οι απαρχές των οργανωμένων παραστάσεων "φρικτών" και των εκθέσεων ανθρώπων με παραξενιές χρονολογούνται από την εποχή της βασιλείας της Ελισάβετ Α' της Αγγλίας τον 16ο αιώνα. Οι παραστάσεις όμως απογειώθηκαν πραγματικά στην βικτωριανή εποχή. Καθώς το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για την ιατρική και την επιστήμη έκανε το κοινό να θέλει να δει περίεργα πράγματα -και μερικές φορές τερατομορφίες-, το φαινόμενο των "φρικιών" θα σάρωνε τις ΗΠΑ και την Αγγλία. 
 
Ο George Sherwood Stratton, πιο γνωστός ως Στρατηγός Tom Thumb, σε μια καρέκλα ανάμεσα σε δύο φρουρούς. 1860

Όμως, καθώς η επιστήμη ωρίμαζε και το άγνωστο γινόταν όλο και πιο γνωστό, αυτές οι παραστάσεις θα έσβηναν.
 
Η γεμάτη τατουάζ Lady Betty Broadbent ετοιμάζεται για μια εμφάνιση στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. 1939
 
Οι παραστάσεις "φρικιών" του P.T. Barnum
 
Τα σιαμαία δίδυμα Chang και Eng Bunker. 1865

Στις ΗΠΑ, ο διάσημος ιδιοκτήτης τσίρκου P.T. Barnum πρόσθεσε τα αποκαλούμενα "φρικιά" -ανθρώπους δηλαδή με βιολογικές ανωμαλίες- στον περιοδεύων θίασό του το 1835.
 
Ο Άγγλος ερμηνευτής Horace Ridler το 1946. Με εκτεταμένο τατουάζ, παρουσίαζε τον εαυτό του ως "The Great Omi" ή "The Zebra Man"
 
Όποιος είχε μια αναπηρία, παραμόρφωση ή άλλη παραδοξότητα που μπορούσε να εμπορευθεί, μπήκε στο θηριοτροφείο του. Το 18471, ο ίδιος εγκαινίασε μια έκθεση με ανθρώπινες περιέργειες στο Αμερικανικό Μουσείο στο Μανχάταν. Όταν ο χώρος καταστράφηκε από μια πυρκαγιά, εκείνος ίδρυσε το P.T. Barnum's Grand Traveling Circus και το 1881, οι James Bailey και James Hutchinson ανέλαβαν τη μερική ιδιοκτησία.
 

Οι Daisy και Violet Hilton, δύο Βρετανές σιαμαίες δίδυμες που περιόδευσαν στα σόου στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930, ενώ γιορτάζουν τα 17α γενέθλιά τους

Μέχρι το 1887, η παράσταση ονομαζόταν το "Καλύτερο Σόου των Barnum & Bailey στη Γη" (Barnum & Bailey's Greatest Show On Earth) και μέσω αυτού απέκτησαν φήμη άνθρωποι όπως τα σιαμαία δίδυμα Chang και Eng Bunker, ένας μακρινός συγγενής του Barnum με ύψος μόλις τρία πόδια σε πλήρη ενηλικίωση, ο στρατηγός Tom Thumb, η γενειοφόρος κυρία Annie Jones, ο William Henry Johnson ή ο Zip the Pinhead, και πολλοί άλλοι.
 

Ο Jojo ο "Άνθρωπος Λιοντάρι". 1910 περίπου

Οι σόουμεν και τα "φρικιά" τους
 

 Νάνοι και ψηλός άνδρας στη σκηνή

Έμπειροι σόουμεν όπως ο Barnum γνώριζαν ότι, για να προσελκύσει τα πλήθη, έπρεπε η ιστορία πίσω από το αξιοθέατο να είναι πιο σημαντική από το ίδιο το αξιοθέατο ή το "φρικιό".
 
Οι Two-Headed Nightingale (Δικέφαλο Αηδόνι), οι σιαμαίες δίδυμες Millie και Christine McKay που γεννήθηκαν σκλάβες στο νότο της Αμερικής. Πουλήθηκαν για να παρουσιαστούν ως σόου "φρικιών" και έκαναν περιοδείες στις Βόρειες ΗΠΑ και την Ευρώπη ως ντουέτο

Τελικά, ορισμένοι διάσημοι ερμηνευτές τέτοιων παραστάσεων, όπως ο νάνος στρατηγός Tom Thumb, απομακρύνθηκαν από τις παραστάσεις. Για άλλους, όπως ο Άνθρωπος Ελέφαντας Joseph Merrick, οι παραμορφώσεις τους έκαναν τη ζωή αρκετά πιο δύσκολη, ακόμη κι αν έλαβαν κάποιο καλό μερίδιο από τα κέρδη που αποκόμιζε ο Barnum.
 

Ο συνταγματάρχης Routh Goshen, γνωστός ως ο Arabian Giant, με ύψος 2,43 μέτρα. 1865 περίπου

Οι μάνατζερ, συμπεριλαμβανομένου του Barnum, πιθανότατα εκμεταλλεύτηκαν τους καλλιτέχνες, αν και ορισμένοι σόουμεν όπως ο Tom Norman το αρνήθηκαν. "Η μεγάλη πλειοψηφία των σόουμεν, συνήθως, τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπινα όντα... όχι σαν κτήνη".
 

Η Καναδή Anna Haining Swan Bates δίπλα στον πατέρα της, Alexander Swan (καθισμένος), και τη μητέρα της, Ann Haining Swan. Δεκαετία του 1870

Πράγματι, τα μέλη των περιοδεύων θιάσων έλεγαν ότι ερμηνευτές και εργοδότες ήταν μια οικογένεια. Οι αναφορές ποικίλλουν, αλλά οι περισσότεροι έμοιαζαν να έχουν καλό μισθό, πιθανώς περισσότερο απ' ό,τι θα έβγαζαν εργαζόμενοι στον έξω κόσμο. Ήδη από το 1851, οι κάρτες δημοφιλών "φρικιών" κυκλοφορούσαν σε όλη την Αγγλία και τις ΗΠΑ, με τα κέρδη να πηγαίνουν απευθείας στους ίδιους τους καλλιτέχνες.
 

Μέλη του σόου του Bertram Mills εξετάζονται από γιατρούς. Στο κρεβάτι βρίσκεται η "Γυναίκα με λαιμό καμηλοπάρδαλης". 1935

Το τέλος των παραστάσεων
 

Μια οικογένεια από την Βιρμανία, δύο από τα μέλη της οποίας έχουν πρόσωπα καλυμμένα με τρίχες, ένα από τα αξιοθέατα που διαφήμιζε ο Αμερικανός σόουμαν και ιδιοκτήτης τσίρκου P.T. Barnum. 1890
 
Ωστόσο, μέχρι τη δεκαετία του 1940, τα "φρικιά" έγιναν παρελθόν. Διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης -παρόλο που ο Barnum είχε τη φήμη του καλοπληρωτή- καθώς και η έλευση και η δημοτικότητα της τηλεόρασης έπαιξαν ρόλο στην εξαφάνιση των παραστάσεων.
 
Ο Τζόζεφ Μέρικ, ο διάσημος Άνθρωπος Ελέφαντας από την Αγγλία. Δεκαετία 1880 περίπου

Σήμερα, τα πάλε ποτέ "φρικιά" εξακολουθούν να προσελκύουν την προσοχή του κοινού, τόσο για το θαρραλέο πνεύμα τους, όσο και για τις τραγικές ιστορίες τους.
 
 Η Madame Devere από το Brooksville του Κεντάκι είχε γένια μήκους 15 ιντσών. 1890

 Ο "Bear Man", ο γενειοφόρος νάνος που περπατούσε στα τέσσερα. 1938

 Η Ruth Berry, γεννημένη γύρω στο 1910, ήταν ένα σημαντικό "φρικιό" από το 1930 έως το '65. Γεννήθηκε με φωκομέλεια -(σύνθεση των λέξεων φώκια και μέλος), μια εξαιρετικά σπάνια συγγενής διαταραχή που αφορά δυσπλασία των άκρων (δυσμελία)- και στα τέσσερα άκρα της και τα δάχτυλά της ήταν λιωμένα. Ήταν γνωστή επαγγελματικά ως "Mignon" που σημαίνει "χαριτωμένη" στα γαλλικά. Δεκαετία 1930 περίπου

 Η Ολλανδή Johanna Pauline Musters, γνωστή και ως "Princess Pauline", "Lady Dot" ή "Midget Mite", που ζύγιζε 3,8 κιλά και είχε ύψος 43 εκατοστά, στο χέρι του μάνατζέρ της Verschueren. 1890 περίπου

Μια "δυνατή" γυναίκα του τσίρκου ισορροπεί ένα πιάνο και τον πιανίστα στο στήθος της. 1920 περίπου

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου