Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Αντικείμενα με τα οποία ο κόσμος στόλιζε κάποτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του

 
Ο στολισμός ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι μια διαχρονική παράδοση. Όμως, στο παρελθόν, τα στολίδια με τα οποία ο κόσμος τα στόλιζε ήταν πολύ διαφορετικά από τις πολύχρωμες μπάλες που κρέμονται σήμερα από τα δέντρα.
 
 
 
Φρούτα
Για αιώνες, τα φρούτα χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων. Μάλιστα, υπάρχει ένα θρύλος που συνδέει άμεσα τα σύγχρονα κόκκινα στολίδια-φρούτα με εκείνα των παλιών δέντρων. Η ιστορία λέει ότι στο χωριό Meisenthal στη σημερινή Γαλλία, οι κάτοικοι στόλισαν τα δέντρα τους με μια ποικιλία μικρού μήλου. Το 1858, μια ξηρασία κατέστρεψε την συγκομιδή και δημιουργήθηκαν κόκκινες γυάλινες μπάλες για να καλυφτεί το κενό.

Κέικ
Τα μήλα δεν είναι τα μόνα φαγώσιμα που χρησιμοποιήθηκαν ως στολίδια. Ένα άρθρο του Good Housekeeping από το 1896 σημείωσε ότι, "Τα φανταχτερά, παγωμένα κέικ, σε διάφορα σχέδια, που βρίσκονται στα γερμανικά αρτοποιεία φαίνονται καλά σε ένα δέντρο και είναι φθηνά... Οι καραμέλες φράουλες φαίνονται πολύ όμορφες, αλλά θα χρειαστούν αρκετές για ένα αποτελεσματικό στολισμό και θα πρέπει να είναι κοντά στις άκρες των κλαδιών".

Καλαμπόκι
Ένα άρθρο του Harper's Bazar (όπως γραφόταν αρχικά) από το 1907, συμβούλευε τα παιδιά που δεν μπορούσαν να αγοράσουν διακοσμητικά από τα καταστήματα να φτιάξουν τα δικά τους "ζώα, ανθρώπους και πουλιά, από gingerbread ή ντόνατ", και να χρησιμοποιήσουν τα πάντα δημοφιλή "φύλλα από καλαμπόκι βαμμένα ασημένια για σταλακτίτες".

Ψεύτικες φωλιές πουλιών
Στο The Girls’ Home Book του 1877, η συγγραφέας Laura Valentine πρότεινε ότι μια ψεύτικη φωλιά πουλιών ήταν υπέροχη διακόσμηση και πρότεινε να πάρουν τσόφλια αυγών και να τα βουτήξουν σε ασπράδι αυγού -πρώτα έπρεπε να είχαν έτοιμα λίγα βρύα. "Κάντε μια κοιλότητα από βρύα στο χέρι σας και βάλτε μέσα το τσόφλι. Τα βρύα θα κολλήσουν πολύ καλά... Βάλτε φτερά και όταν στεγνώσει, βάλτε την φωλιά στο φύλλωμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου".

Ζωντανά πουλιά
Ένα άρθρο του Western Journal of Education του 1895 είναι γεμάτο συμβουλές για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μεταξύ άλλων συμβουλών (όπως, να μην ανάβετε κεριά στο δέντρο γιατί είναι επικίνδυνα) και παλιούς στολισμούς (κορδέλες από ποπ κορν), είχε και μια άλλη ιδέα. "Τα ζωντανά καναρίνια, σε μικρά κλουβιά, είναι πολύ όμορφα κρεμασμένα σε δέντρα ή στο δωμάτιο". Υπήρχε και η εναλλακτική πρόταση "των βαλσαμωμένων πουλιών και ένα λευκό περιστέρι ή ένα μεγαλύτερο πουλί, με ανοιχτά φτερά, μπορεί να μπει πάνω από το δέντρο με πολύ όμορφο αποτέλεσμα".

Ψεύτικο χιόνι
Το 1896, το Good Housekeeping είχε μια πρόταση για τις κορδέλες από ποπ κορν: "[Το ποπ κορν] είναι πολύ πιο όμορφο όταν καρφωθεί στο δέντρο, παρά από το να είναι κορδέλα, όπως συμβαίνει συνήθως. Σίγουρα, απαιτεί περισσότερη δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα είναι τόσο ευχάριστο που δε νομίζω ότι θα χρησιμοποιούσατε ξανά στην παλιά μέθοδο". Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ποπ κορν και καρφίτσες και στη συνέχεια, ο κόσμος έπρεπε να καρφιτσώσει το κάθε κομμάτι.
Στο τεύχος του The Old-House Journal του 1978 ανέφερε ότι "το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι το περσινό χριστουγεννιάτικο δέντρο, κόλλα, βαμβάκι και υπομονή". Το περιοδικό συμβούλευε να ψεκαστεί το δέντρο με ένα σκούρο χρυσό χρώμα, ώστε να φαίνεται πιο ζωντανό, και να μπουν οι λωρίδες από το βαμβάκι πάνω από το δέντρο. Όσο για την κόλλα; Αυτό για το επόμενο βήμα.

Τοξική λάμψη
Η κόλλα ήταν σημαντική για να κάνει το δέντρο να λάμπει. Στο Western Journal of Education του 1895 συμβούλευαν να μπει κόλλα στο δέντρο και στη συνέχεια να ψεκαστεί φυσικός μαρμαρυγίας (μίκα) ώστε να δημιουργηθεί λάμψη. 80 χρόνια αργότερα, το The Old-House Journal ανέφερε ότι "το χιόνι από μίκα... έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά", και αυτό γιατί, "Η ουσία είναι τοξική για τους πνεύμονες [και] τους βλεννογόνους. Η επανειλημμένη ή παρατεταμένη έκθεση στην ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα όργανα".
Το Girls’ Home Book είχε μια εναλλακτική ιδέα, προτείνοντας "[ένας] πολύ όμορφος τρόπος στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι μικρές γιρλάντες ή τσαμπιά από κρυσταλλωμένα φύλλα". Πάρτε μερικά κομμάτια από κλαδιά έλατου και κρεμάστε τα σε έναν κουβά γεμάτο με στυπτηρία. Ρίχνουμε βραστό νερό και μια μέρα αργότερα έχουμε κλαδιά που λάμπουν σαν διαμάντια. Βέβαια, "Η εισπνοή σκόνης μπορεί να επιδεινώσει το οξύ ή χρόνιο άσθμα και τη χρόνια πνευμονική νόσο".
Ένα αστραφτερό δέντρο είναι ιδέα που πηγαίνει πιο πίσω από τον 19ο αιώνα -και δεν απαιτούσε πάντα προειδοποιήσεις ασφαλείας. Ένας χρονικογράφος κατέγραψε ότι κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκος Η' γινόταν ένα συμπόσιο για τα Θεοφάνια στο οποίο υπήρχε ένα αστραφτερό βουνό με "ένα χρυσό δέντρο".

Δώρα
Το 1896, το Good Housekeeping έγραφε ότι "Αν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τοποθετηθεί σε ένα δωμάτιο, καλό θα ήταν να καλύψετε προηγουμένως το πάτωμα με λευκό χαρτί ή να απλώσετε ένα σεντόνι" στο πάτωμα -τίποτα το παράξενο μέχρι στιγμής. "Θα ήταν όμορφο", συνεχίζει, "να βάλουμε τα δώρα στην βάση του δέντρου αντί να τα κρεμάσουμε στο δέντρο, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι Αμερικανοί".
Από τα μέσα έως τα τέλη του 19ου αιώνα, υπάρχουν αναφορές για κρεμασμένα χριστουγεννιάτικα δώρα στα δέντρα. "Για οικονομία, αλλά ταυτόχρονα και ένα λαμπερό αποτέλεσμα, ένα καλό κόλπο είναι να κρεμάσετε τα δώρα έτσι ώστε τα λαμπερά χρώματά τους να φωτίζουν το δέντρο", πρότεινε το Ladies' Home Journal το 1890. "Το καφέ χαρτί δεν είναι όμορφο. Αλλά κούκλες, βιβλία με έντονο κάλυμμα, παιχνίδια, λαμπερά μεταξωτά μαντήλια και λευκά κασκόλ, έλκηθρα, βαγόνια κ.λπ. πρέπει να τοποθετούνται σε περίοπτη θέα".
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες ως προς το γιατί σταμάτησε αυτή η παράδοση, αλλά ένα τεύχος του 1894 του The Cultivator & Country Gentleman έχει μια γνώριμη πρόταση από έναν αναγνώστη, "Ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι όμορφο χωρίς διακόσμηση, και όμως, αφού αφαιρεθούν τα δώρα, φαίνεται γυμνό. Στην Γερμανία, κάθε χρόνο, τα στολίδια μαζεύονται προσεκτικά, μερικά νέα προστίθενται, και μία από τις απολαύσεις των ημερών είναι να βρεθούν τέτοιο θησαυροί. Το δοκιμάσαμε και είναι τέλειο".

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου