Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια


Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να έχει γερμανικές ρίζες, αλλά τα λαμπάκια που το στολίζουν κάθε χρόνο είναι καθαρά αμερικάνικα.
 
 
 
Ο Τόμας Έντισον έστησε την πρώτη επίδειξη με λαμπιόνια
Αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του και να δώσει ηλεκτρικό το κέντρο του Μανχάταν, την περίοδο των Χριστουγέννων του 1880, ο Έντισον προσπάθησε να επιστήσει την προσοχή στον λαμπτήρα πυρακτώσεως του. Ο Μάγος του Μένλο Παρκ, ο οποίος ήταν γνωστός για τις δημόσιες σχέσεις του, εγκατέστησε οκτώ μίλια υπόγειο σύρμα για να τροφοδοτήσει σειρές φώτων γύρω από το εργαστήριό του στο Νιου Τζέρσεϊ. Όσοι ταξίδευαν με τρένο μεταξύ Νέας Υόρκης και Φιλαδέλφειας έμειναν τόσο έκπληκτοι από τα λαμπερά φώτα που ένας δημοσιογράφος ονόμασε τον Έντισον μάγο και περιέγραψε το θέαμα ως "λαμπρή χώρα των νεράιδων".
Μόλις δύο χρόνια αργότερα, το '82, ο Έντισον δημιούργησε ένα κεντρικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην οδό Pearl Street στο Μανχάταν. Εκείνη την περίοδο των γιορτών, ο φίλος και συνάδελφός του Έντουαρντ Τζόνσον στόλισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με 80 κόκκινα, λευκά και μπλε ηλεκτρικά φώτα που αναβόσβηναν. Το δέντρο του ήταν πάνω σε ένα κουτί που περιστρεφόταν κάθε 10 δευτερόλεπτα.
 
Αρχικά, ήταν πολύ ακριβά
Μέχρι το 1900, για να φωτίσει κάποιος ένα δέντρο, μπορεί να πλήρωνε μέχρι και 300 δολάρια (περίπου 2000 σήμερα) -μαζί αγόραζε και μια γεννήτρια και πλήρωνε και τον υπάλληλο που θα τα συνέδεε. Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε το 1903, όταν η General Electric πρόσφερε τις πρώτες καλωδιωμένες σειρές φώτων με οκτώ υποδοχές. Όταν η GE προσπάθησε να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια της, η αίτησή της απορρίφθηκε επειδή το προϊόν βασιζόταν στη γνώση που κατείχαν οι απλοί ηλεκτρολόγοι. Αμέσως, άλλες εταιρείες και εφευρέτες άρχισαν να παράγουν τα δικά τους λαμπάκια.

Ένας 15χρονος βόηθησε να γίνουν δημοφιλή
Εμπνευσμένος από μια τραγική φωτιά που ξεκίνησε από κεριά που στόλιζαν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, ο -τότε- έφηβος Albert Sadacca πρότεινε να υιοθετήσει ο κόσμος την καινοτομία για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που πουλούσαν οι γονείς του. Αν και τον πρώτο χρόνο πουλήθηκαν μόλις 100 σειρές, όταν ο Sadacca σκέφτηκε να βάψει τους λαμπτήρες κόκκινους, πράσινους και άλλα χρώματα, η επιχείρηση απογειώθηκε. Ο Sadacca ξεκίνησε την National Outfit Manufacturers Association, έναν εμπορικό όμιλο πολλών μικρών εταιρειών που ενοποιήθηκαν στην NOMA Electric Company το 1926 και η οποία έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών στον κόσμο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Τα πρώτα λαμπάκια ήταν περίτεχνα
Πολλά από τα πρώιμα λαμπάκια φτιάχνονταν με τα ίδια καλούπια που έφτιαχναν γυάλινα διακοσμητικά, και στη συνέχεια βάφονταν από κατασκευαστές παιχνιδιών. Συχνά, λόγω της συνεχούς διαστολής και συστολής του γυαλιού, το χρώμα ξεφλούδιζε και έτσι άρχισε να χρησιμοποιείται το γυαλί γάλακτος.

Τα λαμπιόνια δεν ήταν ασφαλή για εξωτερική χρήση μέχρι τη δεκαετία του 1920
Ο 30ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Κάλβιν Κούλιτζ, ήταν υπεύθυνος για το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο των ΗΠΑ το 1923. Το έλατο, ύψους 48 ποδιών που προερχόταν από την πολιτεία του Κούλιτζ, το Βερμόντ, ήταν στολισμένο με 2500 κόκκινες, λευκές και πράσινες λάμπες. Όμως, τα φώτα εξωτερικού χώρου θα ήταν ευρέως διαθέσιμα το 1927. Για να αυξήσουν τις πωλήσεις, η GE και άλλες εταιρείες διανομής υποστήριξαν διαγωνισμούς "διακόσμησης της γειτονιάς με λαμπάκια", μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στις ΗΠΑ.

Το παγκόσμιο ρεκόρ με τα "περισσότερα λαμπάκια σε μια κατοικία" ανήκει σε οικογένεια στη Νέα Υόρκη
Το 2014, μια οικογένεια άναψε 601.736 λαμπάκια γύρω από το σπίτι της στο LaGrangeville της Νέας Υόρκης, με τη βοήθεια των RITZ Crackers, οι οποίοι συνεισέφεραν σε 200.000 από αυτά.

Ένας άντρας στην Καμπέρα της Αυστραλίας κατέχει το ρεκόρ των "περισσότερων φώτων σε τεχνητό δέντρο"
Στις 27 Νοεμβρίου του 2015, απονεμήθηκε στον Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, που είναι γνωστός στην πόλη ως ο "Άνθρωπος των Χριστουγέννων", το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη εμφάνιση χριστουγεννιάτικων φώτων σε τεχνητό δέντρο. Το δέντρο, που βρίσκεται στην Καμπέρα αποτελούνταν από 518.838 μεμονωμένα φώτα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Universal Studios από την Ιαπωνία που κατείχε από τον Οκτώβριο του '15 με 374.280 φώτα.
Ο Ρίτσαρντς κατείχε επίσης τον τίτλο του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες για τον "μεγαλύτερο στολισμό με φώτα LED" και τον τίτλο του '13 για τα περισσότερα φώτα σε μια οικιστική ιδιοκτησία. Ο δικηγόρος και η σύζυγός του Janean χρησιμοποιούν τις εκθέσεις τους για να συγκεντρώσουν χρήματα για τις τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις SIDS και Kids ACT, οι οποίες παρείχαν υποστήριξη όταν έχασαν το μωρό τους το 2002.

Τα φώτα που αναβοσβήνουν βασίζονται σε έναν απλό θερμοστάτη
Τα λαμπάκια λειτουργούν χάρη σε έναν απλό σχεδιασμό. Όταν ο ηλεκτρισμός θερμαίνει μια λωρίδα μετάλλου στον λαμπτήρα, λυγίζει και ανοίγει το κύκλωμα. Καθώς το μέταλλο ψύχεται, κάμπτεται προς τα πίσω και επανασυνδέει το κύκλωμα για να δημιουργήσει ένα διακοπτόμενο εφέ αναλαμπής. Σήμερα όμως, τα πιο σύγχρονα λαμπάκια χρησιμοποιούν ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα.

Στις ΗΠΑ, κάποιοι επιβάλλουν πρόστιμα για λαμπάκια που φωτίζουν για πολύ καιρό...
Οι κάτοικοι της Aurora του Ιλινόις αντιμετωπίζουν πρόστιμο 50 δολαρίων αν δεν σβήσουν τα λαμπάκια τους μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

... ενώ άλλοι τα απαγορεύουν
Αρκετές ενώσεις ιδιοκτητών σπιτιού σε όλη τη χώρα απαγορεύουν τα λαμπάκια σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα, μια τέτοια ένωση στην Ουάσιγκτον, απείλησε με μήνυση έναν κάτοικο λόγω υπερβολικά περίτεχνου στολισμού.

Ανακυκλώνονται στην Κίνα
Κάθε χρόνο, στην κινεζική πόλη Shijiao, την πρωτεύουσα της ανακύκλωσης του χριστουγεννιάτικου δέντρου στον κόσμο, φτάνουν πάνω από 10 χιλιάδες τόνοι πεταμένων λαμπιονιών. Εκεί, οι λάμπες κονιορτοποιούνται, χωρίζονται σε ορείχαλκο, χαλκό και πλαστικό, και τελικά μετατρέπονται από παντόφλες μέχρι νέα gadget.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου