Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 304 (-5)


 
 
Το ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας με τις πολικές θερμοκρασίες
 

Στο Μαίναλο της Αρκαδίας, ανάμεσα στη Βυτίνα και στην κορυφή Τζελάτη, υπάρχει ένα μοναδικό σημείο στο οποίο έχουν καταγραφεί οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας, με τιμή ρεκόρ που άγγιξε τους -35,3ºC σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η πολική αυτή θερμοκρασία σημειώθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 2012 στη δολίνη της Κεχρωτής στην Αρκαδία, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1613 μέτρων και περικλείεται από υψηλότερες ράχες 1700-1800 μέτρων.
Με τον όρο "δολίνη" εννοούμε τους φυσικούς σχηματισμούς που προκύπτουν σε υψίπεδα και γενικότερα σε οροσειρές λόγω της καταβύθισης του εδάφους. Οι σχηματισμοί αυτοί έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από υψηλότερες ράχες, που τις απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού (ιδιαίτερα όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες) και από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών.
Στη δολίνη της Κεχρωτής από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και τις αρχές Νοέμβρη του 2017, καταγράφηκαν εντυπωσιακές θερμοκρασίες ρεκόρ. Μάλιστα, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, με εξαίρεση τον Αύγουστο του 2012 και τον Ιούλιο του 2017, σημειώθηκε παγετός.
Συνηθισμένες είναι επίσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι ημέρες με ολικό παγετό, όταν δηλαδή η θερμοκρασία παραμένει υπό το μηδέν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.
Την αίθρια νύχτα που σημειώθηκε αυτό το παράξενο φαινόμενο, το έδαφος ήταν χιονοσκεπές και ο πυκνός ψυχρός αέρας βυθίστηκε στο κοίλωμα της περιοχής με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο κρύος στο βάθος της δολίνης και να δημιουργήσει αυτήν την έντονη αναστροφή της θερμοκρασίας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκε μέσα σε 4 ώρες , πτώση της θερμοκρασίας κατά 20 βαθμούς παρακάτω από τις τιμές των θερμοκρασιών των παρακείμενων μετεωρολογικών σταθμών!
 
 
Δοτσικό. Το χωριό που γυρίστηκαν τα πλάνα της ταινίας του Αγγελόπουλου "Μεγαλέξανδρος"
 

Σε υψόμετρο 1060 μέτρων, στα βορειοδυτικά του νομού Γρεβενών, υπάρχει ένα πετρόχτιστο γραφικό χωριό, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του Βοΐου και ένα απαράμιλλο φυσικό κάλλος, το οποίο οφείλεται στην υπέροχη "απομόνωση" λόγο της θέσης του στο Ελλαδικό χάρτη, μα και στην παρουσία του υγρού στοιχείου ανάμεσά του.
Το Δοτσικό είναι η βορειότερη κοινότητα του νομού Γρεβενών και θεωρείται, όχι άδικα, πολιτιστικό σταυροδρόμι, αφού στους κόλπους του συναντώνται οι κτηνοτροφικές πρακτικές των Βλάχων, με τις δεξιότητες των μαστόρων της Ηπείρου και τις συνήθειες των Κουπατσαραίων.
Αξεπέραστο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής του χωριού, θεωρείται το μονότοξο πέτρινο εντυπωσιακό γεφύρι του, το οποίο είναι χτισμένο στο μεγαλύτερο υψόμετρο απ' όλα τα γεφύρια της Μακεδονίας και είναι το μοναδικό της περιοχής, όπου βρίσκεται μέσα σε οικισμό. Κάτω από τη μοναδική καμάρα του κυλά ο ποταμός Δοτσικιώτης, παραπόταμος του Βενέτικου, ο οποίος χωρίζει το χωριό σε δύο συνοικισμούς( Τσιγκέλ και Κιατσαβίκ Μαχαλά).
Το γεφύρι εικάζεται ότι είναι χτισμένο το 1804 και αποδίδεται σε Γιαννιώτες μαστόρους, ενώ στο σώμα του φέρει αρκάδες (κατακόρυφες πέτρες που χρησιμεύουν ως στηθαία, δηλαδή ως προστατευτικές κατασκευές εκατέρωθεν του καταστρώματος του γεφυριού). Μία δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως χτίστηκε γύρω στα 1870 από μαστόρους του Δοτσικού και της Καλλονής. Έχει μήκος 24 μέτρα, πλάτος 4 μέτρα και το ύψος του θεωρείται αρκετά χαμηλό, μόλις στα 4 μέτρα. Στο κλειδί του τόξου στη νότια όψη του γεφυριού, υπάρχει λιθανάγλυφη μορφή, πιθανόν για αποτροπή του κακού. Έχει μάλιστα κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1990.
Αρκετά χρόνια πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του '70, στο χωριό έγιναν πολλά από τα γυρίσματα της ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Μεγαλέξανδρος». Επί έναν ολόκληρο χειμώνα το Δοτσικό είχε μεταμορφωθεί για τις ανάγκες του έργου και πολλοί Γρεβενιώτες έλαβαν μέρος στην ταινία ανιδιοτελώς, είτε σαν κομπάρσοι, είτε και με μικρούς ακόμα ρόλους.
Όταν το 1980 έγινε η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας στον κινηματογράφο "Αχίλλειον" των Γρεβενών με την παρουσία του ίδιου του Αγγελόπουλου, κανένας δεν μπορούσε να γνωρίζει τις διακρίσεις που θα λάμβανε το έργο στον δρόμο του προς τις Κάννες. Η ταινία βραβεύθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, καθώς και τα βραβεία Special Jury Prize και FIPRESCI Prize, ενώ την ίδια χρονιά, ο «Μεγαλέξανδρος» προβλήθηκε και στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και τιμήθηκε με τέσσερα ακόμα βραβεία.
 
 
Το σχολείο "φάντασμα" που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στην Κηφισιά
 

Ένα δάσος στην Κηφισιά, που μοιάζει παρατημένο, ανάμεσα στις οδούς Καραϊσκάκη, Πευκών, Ρόδου και Ισμήνης, πρόκειται για το δάσος η άλσος Κεφαλαρίου. Εκεί πριν από τέσσερις δεκαετίες περίπου, είχαν ξεκινήσει οι εργασίες οικοδόμησης του πρότυπου σχολείου Βαρβάκειο, άνηκε στην Βαρβάκειο σχολή η οποία οραματίστηκε ένα πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Κηφισιά. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1974 και συνεχίστηκαν μέχρι το 1979 όπου και διακόπηκαν λόγω μιας πυρκαγιάς στους πρόποδες της Πεντέλης με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το έργο και να μείνει ημιτελές. Για πολεοδομικούς λόγους το έργο σταμάτησε τη στιγμή που είχαν ήδη ανεγερθεί κάποια κτίσματα. Αυτά στέκουν πλέον εγκαταλελειμμένα έχοντας στο περίβολό τους σκουπίδια και μπάζα. Το κτήριο είναι μέσα στο δάσος πλήρως απομονωμένο από τον αστικό ιστό. Πιθανότητες υπάρχουν ο χώρος να έχει χρησιμοποιηθεί για τελετές μαύρης μαγείας και για χρήση τοξικών οσίων από περιθωριακές ομάδες. Μετά τις πυρκαγιές του 2007 στην Πεντέλη, κάποιοι προσπάθησαν να βάλουν «χέρι» στην συγκεκριμένη περιοχή, επιχείρησαν να εκχερσώσουν αναδασωτέα έκταση 50 στρεμμάτων λίγα μέτρα μακριά από το κέντρο της Κηφισιάς. Το δάσος Κεφαλαρίου είναι μια πευκόφυτη περιοχή 955 στρεμμάτων. 


Σπάνιες εικόνες από το φαινόμενο cappuccino στον Πρωταρά
 
 
Το φυσικό αυτό φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως στις ακτές της Αφρικής και της Αυστραλίας και πήρε το όνομά του από τον πλούσιο αφρό που σχηματίζει ο συγκεκριμένος καφές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο παράξενος αφρός δημιουργείται από άλατα, χημικές ουσίες, εκκρίσεις από φύκια και νεκρά φυτά που βρίσκονται σε αποσύνθεση στον βυθό της θάλασσας.

 
Εντυπωσιακή ολική έκλειψη Ηλίου
 
 
Η ολική έκλειψη ηλίου, η μοναδική του φετινού έτους, πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου. Η έκλειψη δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα. Το «μονοπάτι» της έκλειψης ήταν πλήρως ορατό μόνο από την Ανταρκτική και τον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό και εν μέρει ορατή θα είναι από τη Νότια Αφρική και τη νότια Ωκεανία.
 
φωτογραφία από: unboxholics.com
 
Για να απολαύσουν το εντυπωσιακό θέαμα, δεκάδες λάτρεις της αστρονομίας ταξίδεψαν μέχρι την Ανταρκτική όπου και διανυκτέρευσαν σε σκηνές. - από: gr.euronews.com
 
 
Λίμνη πηγών Αώου κοντά στο Μέτσοβο...

φωτογραφία Stavroula Stamoulakatou , από: meteohellas
 
 
... Γεφύρι Πλακίδα-Καλογερικό, Κήποι, στην περιοχή Βίτσας
 

φωτογραφία Kafetsis A. Fotis από: meteohellas
 
 
Το ψηφιδωτό - προσωπογραφία του Διονύσιου Σολωμού
 

Το εντυπωσιακό νέο έργο των τρικαλινών ψηφοθετών Γιώργου Κουρμέτζα και Μιχάλη Κουφογιάννη, διαστάσεων 10 τετραγωνικών μέτρων, δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Οι δύο φίλοι, συνθέτουν το ψηφιδωτό εδώ και οκτώ μήνες. Βασικά υλικά, ο γρανίτης και το μάρμαρο. - από: reader.gr
 
 
Ποταμός Λούρος: Η παραδεισένια μυστική λίμνη των Ιωαννίνων
 

 

Ένα πραγματικά παραδεισένιο τοπίο αντικρίζει ο επισκέπτης των Ιωαννίνων, μόλις βρεθεί στις πηγές του ποταμού Λούρου, κοντά στο χωριό Βουλιάστα. Ο λόγος για την άγνωστη αλλά ονειρική μικρή γαλάζια λίμνη που σχηματίζεται από τις πηγές του ποταμού και εντυπωσιάζει τους πάντες με το εκπληκτικό της χρώμα. - στο: newsbeast.gr
 
 
Αυτό το μαύρο κουτί της ανθρωπότητας θα πει την ιστορία μας όταν εξαφανιστούμε
 

Το project Earth Black Box, είναι μία τεράστια ατσάλινη εγκατάσταση στο απομακρυσμένο νησί της Τασμανίας, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Σκληροί δίσκοι που τροφοδοτούνται με ενέργεια από ηλιακά πάνελ, θα καταγράψουν και θα διατηρήσουν μία ροή επιστημονικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την εξαφάνιση των ειδών, την περιβαλλοντική ρύπανση και άλλα. Τελικός σκοπός είναι όταν κάποια μελλοντική κοινωνία ανακαλύψει το αρχείο, να μπορέσει να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη στον πλανήτη μας. - στο: unboxholics.com
 
 
Οι ιστορίες πίσω από το στοιχειωμένο σπίτι του Πειραιά
 

Η έρημη έπαυλη Μαυρομιχάλη βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του Πειραιά. Ο θρύλος λέει ότι δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται. - στο: oneman.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου