Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Γιατί μετράμε αντίστροφα για το νέο έτος;

 
Αν υπάρχει μια κλασική παράδοση της Πρωτοχρονιάς, αυτή είναι η αντίστροφη μέτρηση για τα μεσάνυχτα και την έλευση του νέου έτους.
 
 
 
Η αντίστροφη μέτρηση γίνεται στην τηλεόραση, σε καταστήματα διασκέδασης, αλλά και σε ιδιωτικούς χώρους, με τον κόσμο να μετράει αντίστροφα, από το 10 μέχρι να μείνει πίσω ο προηγούμενος χρόνος. Γιατί όμως μετράμε αντίστροφα για τη νέα χρονιά;

Σύμφωνα με τον ιστορικό χρονομέτρησης Alexis McCrossen, η πιο πιθανή απάντηση είναι λόγω ενός ραδιοφωνικού παραγωγού, τον Benjamin Franklin Grauer, ευρύτερα γνωστός ως Ben Grauer. Το 1957, ο Grauer έκανε την εκπομπή του με θέα την Times Square στη Νέα Υόρκη. Σε μια προφανή προσπάθεια να οπτικοποιήσει ότι έβλεπε για τους ακροατές του στο NBC, έκανε μια λεπτό προς λεπτό μετάδοση της πτώσης της γνωστής μπάλας.

"Το ’58 είναι καθ’ οδόν, 5-4-3-2-1. Η μπάλα αρχίζει να γλιστράει στον στύλο και είναι το σήμα ότι το ’58 είναι εδώ", είπε.

Όμως, ο παραγωγός ήταν μόνος στο μέτρημά του. Κανένας από τους συγκεντρωμένους στην Times Square δεν το συνόδευσε στο μέτρημα, κυρίως επειδή κανείς δεν τον άκουγε στο ραδιόφωνο, αλλά και επειδή δεν υπήρχε ακόμα η αντίστροφη μέτρηση.

Τελικά, ο Grauer έκανε το ίδιο και στην τηλεόραση, όπου μετέδωσε την πτώση της μπάλας με αντίστροφη μέτρηση. Το παράδειγμά του ακολούθησαν και άλλες εκπομπές.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η αντίστροφη μέτρηση δεν ήταν κάτι άγνωστο στο τηλεοπτικό κοινό, καθώς στη δεκαετία του 1960, ο κόσμος είχε δει την εκτόξευση αρκετών διαστημικών λεωφορείων.

Σύμφωνα με τον McCrossen, το πλήθους συμμετείχε στην αντίστροφη μέτρηση στην Times Square περιμένοντας το 1979. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980, εμφανίστηκαν ρολόγια αντίστροφης μέτρησης, ενώ η μέτρηση έκανε την εμφάνισή της και σε τηλεοπτικά προγράμματα.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου