Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 303 (-5)


 
 
Ο μύθος του βυθισμένου θησαυρού στην Δρακόλιμνη της Τύμφης
 
 
Ο πετροπόλεμος των δράκων και η επιστημονική εξήγηση
Η δεύτερη δημοφιλέστερη πεζοπορική διαδρομή στη χώρα, μετά από αυτή του Ολύμπου, θεωρείται αυτή που ξεκινά από το χωριό Μικρό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου. Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο και επιβλητικότερο βουνό του Ζαγοριού, η Τύμφη γνωστή και ως Γκαμήλα από το όνομα της ψηλότερης κορυφής της (2.497μ.) - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Ζερέλια. Οι μοναδικές στον πλανήτη εξωγήινες δίδυμες λίμνες και ο ναός που κρύβουν στον πυθμένα τους
 

 
Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι πως όντως υπάρχει ένα εκπληκτικό αξιοθέατο στην χώρα μας που παρόμοιο του δεν θα συναντήσεις πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο το οποίο μάλιστα μας έχει έρθει από το διάστημα και όλα αυτά είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένα.
Μιλάμε για τις πανέμορφες και σπάνιες τόσο σε ομορφιά όσο και χαρακτηριστικά Λίμνες Ζερέλια που βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο και πολύ κοντά στην πόλη του Αλμυρού.
Πριν από 10 χιλιάδες περίπου χρόνια, ένας μετεωρίτης προσέκρουσε στη Γη και δημιούργησε δυο δίδυμους κρατήρες. Το μοναδικό αυτό φαινόμενο στην Ελλάδα στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθούν οι λίμνες Ζερέλια.
Με απόσταση 250 μέτρων η μια από την άλλη, βρίσκονται 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Αλμυρού. Λίγα μέτρα από τις λίμνες βρίσκεται ένα μικρός λόφος, στον οποίο εντοπίστηκε προϊστορικός οικισμός, που κατοικήθηκε μέχρι και την εποχή του Χαλκού. Πέρα από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον και την μετεωριτική τους προέλευση, αποτελούν φιλόξενο περιβάλλον για πολλά είδη πτηνών όπως οι λευκοί πελαργοί, οι πρασινοκέφαλες πάπιες και οι νερόκοτες.
Η μεγαλύτερη λίμνη έχει διάμετρο 250 μέτρα και βάθος περίπου 8, ενώ η μικρότερη έχει διάμετρο 150 μέτρα και βάθος περίπου 6 μέτρων και ο πυθμένας έχει σχήμα πιάτου….
Ο ναός που εμφανίζεται όταν πέφτει η στάθμη της λίμνης
Ο λόφος ή αλλιώς μαγούλα που βρίσκεται στην περιοχή εξερευνήθηκε από την αρχαιολογική ομάδα του Η. Reinder Reinders από την Ολλανδική Αρχαιολογική Σχολή. Εκεί σε μια επιφανειακή ανασκαφή του εδάφους βρέθηκαν κεραμικά θραύσματα της εποχής του Χαλκού.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Δημήτρη Θεοχάρη σε μια από τις δυο λίμνες βρίσκεται ο ναός Αθηνάς Ιτώνιδος και εμφανίζεται μόνο όταν η στάθμη της λίμνης πέφτει, γεγονός που ο επικεφαλής της πρώτης ανασκαφής Reinders αμφισβητεί.
Κατά την Τουρκοκρατία, πιθανολογείται πως στη Μαγούλα Ζερέλια βρισκόταν το τουρκικό χωριό Ικίζ Γκιολ (Δίδυμες Λίμνες). 
 
 
Το γεφύρι – σύνορο με τους Οθωμανούς. Εκεί ήταν η έδρα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και η πόλη απελευθερώθηκε το 1881
 

Το Γεφύρι της Άρτας (στην λαϊκή παράδοση γιοφύρι της Άρτας) είναι λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, του 17ου αιώνα, στην πόλη της Άρτας. Το πέτρινο γεφύρι της Άρτας είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το οφείλει στον θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα. Η αρχική κατασκευή του γεφυριού τοποθετείται στα χρόνια της κλασικής Αμβρακίας επί βασιλέως Πύρρου Α'. Τη σημερινή του μορφή, το Γεφύρι της Άρτας απέκτησε τα έτη 1602-1606 μ.Χ. Το σημερινό μήκος του πέτρινου γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 142 μέτρα και το πλάτος του είναι 3,75 μέτρα. Αποτελείται από τέσσερις μεγάλες καμάρες και τρεις μικρότερες. Στην ανατολική όχθη του Αράχθου, κοντά στην αρχή της γέφυρας σώζεται ο μεγάλος πλάτανος του Αλή Πασά. Η Άρτα είναι η πρωτεύουσα του νομού Άρτας και του δήμου Αρταίων, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα με πληθυσμό 21.895 κατοίκους (απογραφή 2011).
 
 
Καταφύγιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου χωμένο στην απότομη πλευρά ενός βουνού
 

 
Θα χρειαστεί να έχει κανείς πολλή τόλμη στο αίμα του για να φτάσει σε αυτό το απίθανο σημείο. Εκπληκτικές εικόνες δείχνουν ένα εγκαταλελειμμένο ιταλικό καταφύγιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ενσωματωμένο σε μια κατακόρυφη επιφάνεια βράχου στον ορεινό όγκο Monte Cristallo στο Φυσικό Πάρκο των Δολομιτών του Αμπέτσο.
Το καταφύγιο - το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 2.700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας - είναι προσβάσιμο μόνο μέσω δύσκολων βραχωδών κορυφογραμμών, όπως δείχνει αυτό το βίντεο του YouTube.
Το απίστευτο καταφύγιο έχει χτιστεί μέσα σε μια από τις κορυφές του ορεινού όγκου, με τοίχους από τούβλα, κεκλιμένη στέγη, δύο πόρτες και τέσσερα παράθυρα πλαισιωμένα από ξύλο. Μερικά από τα παράθυρα είναι κλειστά. - στο: iefimerida.gr
 
 
Η διαδρομή μέσα στο ονειρικό φαράγγι του Βουραϊκού...
 



... με τον Οδοντωτό συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες διαδρομές στη χώρα, με το μεγαλείο της φύσης να μαγεύει στην κυριολεξία, σχεδόν σε κάθε της σημείο. Από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα, ο επιβάτης του Οδοντωτού γίνεται μάρτυρας του μεγαλείου της φύσης, αντικρίζοντας εικόνες που σίγουρα αποτυπώνονται στη φωτογραφική μνήμη του μυαλού. - από: newsbeast.gr


Στα λευκά το Νυμφαίο Φλώρινας



από: meteology


Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου: Ο Δρυμός των μεγάλων κορυφών
 

O Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου είναι μια περιοχή προστατευόμενου φυσικού πλούτου, βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι της Ηπείρου. Ανακηρύχτηκε επίσημα εθνικός δρυμός το 1973 και συνορεύει βορειοανατολικά με τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου-Βάλλια Κάλντα. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura 2000 και διακρίνεται για τις έντονες εναλλαγές στο φυσικό τοπίο: κατάφυτες πυκνές εκτάσεις αλληλοδιαδέχονται απότομους γκρεμούς. - στο: maxmag.gr
 
 

Βιοφωταύγεια: Η "λάμψη" των ωκεανών από μοναδικές δορυφορικές λήψεις
 
 
Πώς εξηγείται το φαινόμενο του βιοφωτισμού ή της βιοφωταύγειας, όπου οι ακτές της θάλασσας φωτίζονται σε χρωματισμούς του μπλε και του πράσινου. Η αποτύπωση τους από δορυφόρους. - στο: news247.gr
 
 
Υπνωτιστές, Γιόγκι και mind games: Η σκακιστική τιτανομαχία που εξελίχθηκε σε ψύχωση
 
 
Από τη μία το «αγαπημένο παιδί» της Σοβιετικής Ένωσης και από την άλλη ο ακατονόμαστος «προδότης» .
Μεταξύ αυτών των δύο τελικών, που για διαφορετικούς λόγους απέκτησαν την αύρα του… blockbuster για τους fan του «αθλήματος», υπήρξε και μια αναμέτρηση για τον παγκόσμιο τίτλο πολύ λιγότερο διαφημισμένη, αλλά και πολύ περισσότερο ιδιαίτερη από οποιαδήποτε άλλη. Ήταν αυτή ανάμεσα στον Ανατόλι Κάρποφ και τον Βίκτορ Κορτσνόι το 1978, που σε επίπεδο mind games, «ψυχροπολεμικού κλίματος» ανάμεσα στους δύο αντιπάλους και θεωριών… συνωμοσίας, δεν είχε προηγούμενο, ούτε επόμενο. - στο: menshouse.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου