Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Οι απαρχές μερικών χριστουγεννιάτικων παραδόσεων

 
Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι γεμάτες παραδόσεις, μερικές από τις οποίες είναι εντελώς παράξενες.
 
 
 
Οι κάλτσες
Αν και δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή γιατί κρεμάμε κάλτσες για τον Άγιο Βασίλη, μια από τις πιο εύλογες εξηγήσεις είναι ότι πρόκειται για μια παραλλαγή μιας παλιάς παράδοσης όταν, στις 5 Δεκεμβρίου, την παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου (τον Άγιο Βασίλη των βόρειων λαών της Ευρώπης, που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του), ο κόσμος άφηνε τα παπούτσια του έξω, με σανό μέσα. Τα τυχερά παιδιά, όταν ξυπνούσαν το επόμενο πρωί, έβρισκαν ότι ο σανός που είχαν αφήσει για τον γάιδαρο του Αγίου είχε αντικατασταθεί με λιχουδιές ή νομίσματα. Μια άλλη ιστορία λέει ότι ο Άγιος Νικόλαος έμαθε για έναν πατέρα που δεν μπορούσε να πληρώσει τις προίκες των τριών κορών του, και έτσι, ο Άγιος έριξε χρυσές μπάλες μέσα από μια καμινάδα, οι οποίες έπεσαν μέσα σε κάλτσες που ήταν κρεμασμένες στην φωτιά για να στεγνώσουν.

Κάλαντα
Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια παράδοση αιώνων, τα κάλαντα χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Πριν από αυτό, οι γείτονες επισκέπτονταν ο ένας τον άλλον για να δώσουν ευχές για καλή τύχη και καλή διάθεση, αλλά όχι απαραίτητα με τραγούδι. Ωστόσο, τα κάλαντα των Χριστουγέννων πηγαίνουν εκατοντάδες χρόνια πίσω. Ο συνδυασμός αυτών των δυο συνδυάστηκε στην βικτωριανή Αγγλία, όταν τα κάλαντα ήταν μέρος κάθε εορτής -ακόμη και των γιορτών της Πρωτομαγιάς. Καθώς τα Χριστούγεννα έγιναν πιο εμπορικά, τα κάλαντα έγιναν πιο δημοφιλή.

Αειθαλή ως χριστουγεννιάτικα δέντρα
Από τα πολύ παλιά χρόνια, πριν καν τον Χριστιανισμό, ο κόσμος χρησιμοποιούσε αειθαλή κλαδιά για να διακοσμήσει τα σπίτια του κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μιας και το πράσινο θύμιζε ότι, σύντομα, τα φυτά θα επέστρεφαν σε αφθονία. Καθώς ο Χριστιανισμός έγινε πιο δημοφιλής στην Ευρώπη και στη Γερμανία ειδικότερα, αυτή η παράδοση απορροφήθηκε. Την εποχή της εορτής του Αδάμ και της Εύας -στις 24 Δεκεμβρίου- οι Χριστιανοί στόλιζαν αειθαλή δέντρα με μήλα που αντιπροσώπευαν τον Κήπο της Εδέμ, αποκαλώντας τα "Δέντρα του Παραδείσου". Σταδιακά, η παράδοση εντάχθηκε στους εορτασμούς των Χριστουγέννων.
Η παράδοση εξαπλώθηκε με τους μετανάστες σε όλο τον κόσμο, αλλά απογειώθηκε όταν κυκλοφόρησε η είδηση ​​ότι η βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο λόγω της κληρονομιάς του Γερμανού συζύγου της (στο παρελθόν, τα γερμανικά μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας είχαν χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά ποτέ δεν κυκλοφόρησε σαν είδηση).
 
Το κόκκινο και το πράσινο
Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες παλιές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, δεν υπάρχει κάποια σίγουρη εξήγηση που να θεωρεί το κόκκινο και το πράσινο τα επίσημα χρώματα των Χριστουγέννων, αν και υπάρχουν κάποιες. θεωρίες: το πράσινο μπορεί να προέρχεται από την παράδοση των αειθαλών που χρονολογείται πριν από τον Χριστιανισμό, και το κόκκινο μπορεί να προέρχεται από τον ίληξ, ή αλλιώς ελαιόπρινος, λιόπρινο και αρκουδοπούρναρο, ή και ου (από το γαλλικό houx). Αν και είναι ανθεκτικά στον χειμώνα, όπως ακριβώς και τα αειθαλή, έχουν επίσης μια θρησκευτική υπόσταση, καθώς αυτά τα μούρα έχουν συνδεθεί με το αίμα του Χριστού.
 
Γάλα και μπισκότα για τον Άγιο Βασίλη
Πρόκειται για μια παράδοση που μερικοί μελετητές χρονολογούν από την αρχαία σκανδιναβική μυθολογία. Σύμφωνα με το μύθο, ο Όντιν, ο ανώτατος θεός στη σκανδιναβική θρησκεία και μυθολογία, είχε ένα άλογο με οκτώ πόδια, τον Σλάιπνα (Sleipnir). Τα παιδιά άφηναν λιχουδιές για τον Σλάιπνα, ελπίζοντας ότι, για αντάλλαγμα, ο Όντιν θα τα ευνοούσε με δώρα. Η πρακτική έγινε δημοφιλής στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης του 1929, όταν οι γονείς προσπάθησαν να μεταδώσουν στα παιδιά τη σημασία του να είναι ευγνώμονες για οτιδήποτε είχαν την τύχη να λάβουν τα Χριστούγεννα.
 
Τα Advent Calendar
Η Δευτέρα Έλευση (advent στα αγγλικά) σχετίζεται με το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα (ξεκινά την Κυριακή που βρίσκεται πλησιέστερα στην εορτή του Αποστόλου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου), κατά την οποία οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη Γέννηση του Ιησού Χριστού και γιορτάζεται από τον 4ο αιώνα. Αυτές τις μέρες, χρησιμοποιούνται κυρίως ως αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα για τους θρησκευόμενους -και μη.
Το σύγχρονο -εμπορευματοποιημένο- ημερολόγιο έλευσης, το οποίο σηματοδοτεί το πέρασμα των ημερών του Δεκεμβρίου με μικρά δωματιάκια που περιέχουν καραμέλες ή μικρά δώρα, πιστεύεται ότι εισήχθη από τον Gerhard Lang στις αρχές του 1900. Αυτός με τη σειρά του άντλησε έμπνευση από ένα ημερολόγιο που του είχε φτιάξει η μητέρα του όταν ήταν παιδί, το οποίο περιείχε 24 έγχρωμες εικόνες προσαρτημένες σε ένα κομμάτι χαρτόνι. Σήμερα, αυτά τα ημερολόγια περιέχουν τα πάντα, από καραμέλες μέχρι LEGO. 

Eggnog
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί μπορεί κάποιος να εμπνεύστηκε να πιει ένα ωμό ρόφημα με βάση το αυγό, αλλά οι ιστορικοί συμφωνούν ότι, πιθανότατα, το ποτό είναι έμπνευση από ένα ποτό στον Μεσαίωνα που ονομαζόταν posset, ένα γαλακτώδες ποτό που παρασκευάζεται με αυγά, γάλα και μερικές φορές σύκα ή σέρι. Όλα αυτά ήταν ακριβά συστατικά, και έτσι οι πλούσιοι το χρησιμοποιούσαν συχνά για πρόποση.
Το Eggnog έγινε ρόφημα των διακοπών όταν οι άποικοι το μετέφεραν από την Αγγλία στις ΗΠΑ, αλλά βρήκαν έναν τρόπο ώστε να το φτιάχνουν με φτηνά υλικά, χωρίς σύκα και αντικαθιστώντας το σέρι με το ρούμι. Όσο για το όνομα, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα, αλλά οι ιστορικοί θεωρούν ότι το "nog" είναι η συντομογραφία για το "noggin", την αργκό λέξη για την ξύλινη κούπα, ή ένα παιχνίδι με μια ποικιλία μπύρας που επίσης ονομάζεται nog.

Ιξός
Ο ιξός έχει συνδεθεί με τη γονιμότητα και τη ζωτικότητα από την αρχαιότητα, όταν οι Κέλτες Δρυίδες το έβλεπαν να ανθίζει ακόμη και τους πιο ψυχρούς χειμώνες, και έτσι ο συνειρμός κόλλησε στο πέρασμα των αιώνων.
Είναι εύκολο να δει κανείς πώς μπορεί να συνδέεται η γονιμότητα, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος πώς το να φιλιέται κάποιος κάτω από τον θάμνο (στην πραγματικότητα, είναι ένα παρασιτικό φυτό) έγινε κοινή χριστουγεννιάτικη παράδοση. Γνωρίζουμε ότι ήταν δημοφιλής στους Άγγλους υπηρέτες τον 18ο αιώνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε γρήγορα στους κυρίους τους. Κάποτε, το έθιμο επέτρεπε στους άνδρες να κλέψουν ένα φιλί από κάθε γυναίκα που στεκόταν κάτω ένα κλωνάρι. Αν εκείνη αρνιόταν, και οι δύο ήταν καταδικασμένοι με κακή τύχη.

Κάρτες Χριστουγέννων
Η ανταλλαγή εορταστικών χαιρετισμών μέσω ταχυδρομείου είναι μια πολύ πρόσφατη παράδοση, με την πρώτη επίσημη κάρτα να φτάνει στα ράφια το 1843. Σχεδιασμένη κάποιον Άγγλο ονόματι JC Horsley, η κάρτα έδειχνε μια χαρούμενη ομάδα ανθρώπων που συμμετείχαν σε μια πρόποση, μαζί με την ευχή "Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος". Εκείνον τον πρώτο χρόνο, τυπώθηκαν χίλιες τέτοιες κάρτες και επειδή το κόστος της αγοράς και της αποστολής ήταν πολύ μικρό, οι κάρτες ξεπούλησαν και έτσι γεννήθηκε ένα νέο έθιμο.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου