Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Ο χιονοπόλεμος στην Τέχνη

Έγχρωμη λιθογραφία του Οράτιου Βερνέ με τίτλο Enfance de Napoléon (Παιδική ηλικία του Ναπολέοντα), 1822 
 
Λίγα πράγματα είναι τόσο καθολικά -ως προς τον χρόνο, τον τόπο και τον πολιτισμό- όσο ο χιονοπόλεμος.
 
 
 
Ο χειμώνας πλέον έχει μπει για τα καλά, και, λίγο-πολύ, όλοι σκέφτονται λευκά Χριστούγεννα. Πάντα, οι χιονοπτώσεις συνδυάζονται και με χιονοπόλεμο.
 
Λεπτομέρεια από έγχρωμη ξυλογρφία του Utagawa Kunisada (I), περ. 1825
 
Λεπτομέρεια από τον πίνακα Snowballing Outside Edinburgh University του Samuel Bough, 1853 

Ορισμένες τέτοιες "μάχες" έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Σύμφωνα με μια ιστορία, που θα μπορούσε να είναι περισσότερο με μύθος παρά με πραγματικότητα, ο έφηβος Ναπολέων Βοναπάρτης οργάνωσε έναν δεκαήμερο χιονοπόλεμο σε μια στρατιωτική σχολή -με χαρακώματα, πρόγραμμα και κανόνες εμπλοκής.
 
Χιονοπόλεμος από το Tacuinum sanitatis, μια αραβική ιατρική πραγματεία του 11ου αιώνα που συντάχθηκε από τον Ibn Butlan από την Βαγδάτη. Η εικόνα προέρχεται από μια λατινική έκδοση που αναπαράχθηκε στην Λομβαρδία, 1400 περίπο

Λεπτομέρεια από τοιχογραφία που απεικονίζει τον μήνα Ιανουάριο στο Κάστρο Buonconsiglio στο Τρέντο της Ιταλίας, 1400 περίπου

Το 1891, μια άλλη "μάχη" στο Smith College της Μασαχουσέτης συζητούνταν μισή δεκαετία αργότερα. Όταν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ενεπλάκησαν με τους ντόπιους, ξέσπασε μια μάχη που διήρκεσε δύο ημέρες -γνωστή πλέον ως Ταραχές του 1838-, η οποία οδήγησε σε βίαιη καταστολή από ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις και δεκάδες συλλήψεις.
 

Φοιτητές του Πρίνστον μετά από έναν χιονοπόλεμο μεταξύ πρωτοετών και δευτεροετών φοιτητών, 1893
 
Μία από τις πενήντα "Κάρτες της Πρωτοχρονιάς 1890" που εκδόθηκαν από την εταιρεία καπνού Kinney Brothers
 
Χριστουγεννιάτικη ευχετήρια κάρτα, πιθανότατα από τις αρχές του 20ου αιώνα 
 
Μερικές από τις παλαιότερες απεικονίσεις χιονοπόλεμου προέρχονται από μεσαιωνικά βιβλία -λατρευτικά χειρόγραφα με ημερολογιακά στοιχεία- και εμφανίζονται σχεδόν πάντα σε σελίδες αφιερωμένες στον μήνα Δεκέμβριο. Στο Winterlandschaft του Lucas van Valckenborch (1586), οι χιονόμπαλες αναμειγνύονται με σφοδρή χιονόπτωση. Μια τοιχογραφία του 15ου αιώνα από το Τρέντο της Ιταλίας, παρουσιάζει μαχητές και τον αποδέκτη μιας χιονόμπαλας στο κεφάλι, σε στάσεις που είναι σχεδόν πανομοιότυπες με την ξυλογραφία του Utagawa Kunisada (περίπου 1825) ή με εκείνες των μαθητών που απεικονίζονται στο έργο του Fritz Freund του 19ου αιώνα The Snowball Fight. 

Αυστραλοί και Άραβες σε χιονοπόλεμο, 1942

Φωτογραφία του Fitz W. Guerin, 1902 περίπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου